web analytics
11:11 Dubbele getallen

Premier Rutte: Politici zijn geen zakkenvullers

Premier Rutte: Politici zijn geen zakkenvullers

24-12-15
’Merendeel van de mensen die hier werken, deugt’
Mark Rutte op het Binnenhof. © anp.
INTERVIEW Premier Mark Rutte staat deze kerst niet achter de potten en pannen om voor zijn vrienden een vijfgangendiner klaar te maken. Koken is niet zo zijn ding. Wel neemt hij de tijd om bij te komen van een intensief jaar. Na de kerst wacht de drukte rond het Europees voorzitterschap.

Het valt me op dat het merendeel van de mensen die hier werken, deugt en integer hun werk doet
Mark Rutte

© anp.
,,Hoihoi.” Met zijn bekende joviale groet zwaait Mark Rutte zijn kantoor op het Torentje binnen. Een vriendelijk woord voor zijn medewerkers, een vraag hoe het gaat, een uitgestoken hand. Het behoort tot de gereedschapskist van Rutte, waarmee hij als premier nu al 5 jaar Haagse verschillen overbrugt. Zijn ervaring als personeelsmanager bij Unilever heeft hij ook in 2015 weer gebruikt om anderen over te halen lastige compromissen te sluiten over de bed-bad-broodcrisis of het belastingplan.

Het vertrouwen in de politiek is dit jaar verder gedaald. Slechts 24 procent vindt politici bekwame mensen die weten wat ze doen. Trekt u zich dat aan?
,,Ja. Ik snap dat mensen zich zorgen maken. De economische crisis ligt nu gelukkig achter ons. Dat is in eerste plaats te danken aan mensen en bedrijven die zijn doorgegaan in moeilijke tijden, maar de politiek heeft er ook aan bijgedragen. Nu dient zich een nieuwe crisis aan: de vluchtelingencrisis. Natuurlijk zeggen mensen dan: laat eerst maar eens zien hoe je dat oplost voordat we je ons vertrouwen weer geven. Algemeen klagen over de politiek, daar kan ik niets mee. En als ik een ding mag zeggen tegen de lezer: ik hoor op straat vaak ‘het deugt allemaal niet’, ‘politici zijn zakkenvullers’ en zo. Ik loop hier nu 12 jaar rond aan het Binnenhof. Gek genoeg beschouw ik mezelf nog steeds als een buitenstaander, omdat ik echt van buiten kom en ik er naar streef geen onderdeel van het systeem te worden door buiten mijn werk niet over mijn werk te praten met vrienden. Daardoor meen ik dat ik objectief naar het Haagse bedrijf kan kijken. En ik meen het als ik zeg: bijna allemaal deugen ze! Zelfs mensen van de SP, ook al ben ik het fundamenteel met hen oneens, die deugen. Hier in de Haagse politiek zitten, zover ik het kan overzien, geen zakkenvullers.”

Nou, ik kan er wel een paar noemen.
,,Hier? In de Tweede Kamer?”

Uw eigen partij noemde Johan Houwers zo toen hij terugkwam in de Kamer en een VVD-zetel innam.
,,Natuurlijk zul je altijd wel ergens een haar in de soep vinden. Ik ga niet in op concrete gevallen. Maar het overgrote deel werkt dag en nacht. Voor een prima salaris overigens, ik realiseer me dat heel goed. Maar het valt me op dat het merendeel van de mensen die hier werken, deugt en integer hun werk doet. En natuurlijk zijn mensen terecht kritisch. Maar ook die vluchtelingencrisis zullen we stap voor stap onder controle krijgen.”

Lees ook:   Transgender pop

Er waren het afgelopen jaar veel voorbeelden van politici die in opspraak kwamen.
,,Er zijn altijd voorbeelden te vinden van dingen die niet goed gaan. Maar mijn punt is dat men hier overwegend met de beste intenties probeert de goede dingen voor het land te doen. Er zitten weinig schoften tussen.”

Uw VVD heeft ook krediet verloren bij de kiezer. Onder meer door de bonnetjesaffaire.
,,Er zijn echt dingen fout gegaan rond de bewuste deal. Maar Nederland kan vertrouwen putten uit de manier waarop er mee is omgegaan: politici hebben verantwoording genomen en zijn opgestapt, er is een onderzoek geweest en een debat. En in veel peilingen zijn we nog de op-één-na-grootste. Alle partijen hebben met verlies aan vertrouwen te maken.”

Vorige week noemde u het debat over de deal de zwaarste uit uw carrière. Kunt u daarna slapen?
,,Thuis heeft het debat nog een uurtje met me meegewandeld, maar daarna was het weg. Ik heb goed geslapen.”

Mark Rutte in de Tweede Kamer. © anp.

Ik durf de stelling aan dat jullie van mij tien keer meer weten dan van Kok of Balkenende
Mark Rutte
U praat doorgaans niet graag over uzelf.
Lachend gooit hij zijn handen in de lucht: ,,Wat is dat nou weer voor onzin? Ik durf de stelling aan dat jullie van mij tien keer meer weten dan van Kok of Balkenende.”

Wat doet u met Kerstmis?
De handen gaan nog een keer omhoog: ,,Dat ga ik niet in de krant zetten. Ik heb altijd fijne feestdagen. Maar met wie ik wat doe, gaat niemand wat aan. Ik haal mijn familie er nooit bij. Die zeggen: het is jouw baan, daar hoeven wij geen last van te hebben. Ik neem ze daarom ook nooit mee naar iets officieels of zo. Met kerst ben ik niet aan het werk. Af en toe kom ik even hier op mijn kantoor, maar veel minder dan gewoonlijk. Ik hou van die weken.”

Heeft Kerstmis nog een bijzondere betekenis voor u?
,,Ik ben gelovig, dus ik vind kerst wel mooi natuurlijk, als christen. Maar het is niet zo dat ik er die weken extra bij stilsta. Ik ben ook niet dagelijks bezig met mijn geloof. Ik ga wel naar de kerk, nou ja, af en toe, te weinig. Dus om dan met de kerst ineens wel te gaan, vind ik ook niet zo heel sterk. Ik vind het een heerlijke tijd gewoon. Om even andere dingen te doen dan werken: lezen, vrienden, familie. Ik ben geen geweldige koker. Als ik zou beweren dat ik voor het kerstdiner zorg, gaan mijn vrienden brieven schrijven naar de krant. Ik eet het wel graag op (lacht).”

Lees ook:   Nog een prikkie in het mikkie?

Hoe gelovig bent u?
,,De Bijbel is een mooi boek. Wat bloederig hier en daar, maar vol metaforen en de belofte van een nieuw begin. Die belofte heeft iets moois. Zelf vind ik kerst specialer dan oudjaar, daar heb ik niet zo veel mee. Met goede voornemens en zo. kerst is veel meer een nieuw begin dan dat de kalender toevallig zegt dat er dan een nieuw jaar begint. Voor mij voelt kerst als een nieuwe start, waarmee je met familie en vrienden bij elkaar bent. Ik zit dan niet onder de kerstboom over mijn werk na te denken. Gewoon gesprekken over het leven. Mijn vriendenkring zit helemaal buiten de politiek, het merendeel heeft ook niets met de VVD. Af en toe krijg je wel eens een vraag, zoals toen na de vreselijke ramp met de MH17. Zelfs mijn totaal niet politiek geïnteresseerde vrienden wilden toen weten hoe het ging. Maar verder interesseert mijn werk hen niets.”

Dat mensen het vertrouwen verliezen, komt ook doordat de werkloosheid niet is gedaald.
,,Door de crisis zijn heel veel mensen afgehaakt. Nu het weer beter gaat, komen zij in heel grote aantallen weer terug. De afgelopen twaalf maanden zijn er honderdduizend mensen aan de slag gegaan. Als er in dit tempo banen bij blijven komen, zul je zien dat de werkloosheid daalt.”

Daar merken die werkloze 45-plussers nog niks van, er was hen van alles beloofd.
,,Niemand is iets beloofd. Dat kan ook niet.”

Er is gezegd dat als het ontslagrecht werd versoepeld, meer mensen een baan kregen.
,,Ik heb niemand op individueel niveau een baan beloofd. Als overheid hebben we er alles aan gedaan om de economie weer aan de praat te krijgen. We hebben meer hervormd dan welk kabinet na de oorlog. Van pensioenen tot gezondheidszorg, onderwijs en sociale zekerheid. De teller staat al op 50 miljard en daardoor is de economie gegroeid. En daardoor ontstaan ook weer banen. En speciaal voor 45-plussers: dat ligt er ook aan wat er in cao’s wordt afgesproken. Daar ga ík niet over. Het simpele feit dat salarisschalen doorlopen en iemand van 50 duurder is dan iemand van 30, is voor werkgevers een reden om eerder iemand van 30 aan te nemen.”

© anp.

Als we de Grieks-Turkse grens kunnen sluiten, zal het eenvoudiger worden met Oost-Europa afspraken te maken over herverdeling van de vluchtelingen die er al zijn
Mark Rutte
Moeten ouderen minder verdienen?
,,Daar ga ik niet over. Maar ik stel wel vast dat dit een gemeenschappelijke verantwoordelijkheid is. Overigens vind ik het ook niet slim van werkgevers dat ze alleen jongeren aannemen, want iemand van 50 brengt veel ervaring mee en dat mag ook meer kosten. Ik zeg dus niet dat demotie per se de oplossing is om dit probleem op te lossen.”

Lees ook:   Seksistische opmerkingen richting vrouwen die we allemaal al heel normaal vinden

Is dit kabinet niet uitgeregeerd?
,,Dat is zo’n mantra waar ik niets mee kan. 2015 was een zwaar jaar, maar ook voor volgend jaar liggen er nog zware klussen. Het Europees voorzitterschap, aanpakken van de werkloosheid, de vluchtelingencrisis. Dat laatste kunnen we niet in ons eentje. We moeten werken met landen binnen en buiten Europa om te voorkomen dat mensensmokkelaars hier geld aan blijven verdienen. En binnen Europa zogen voor een eerlijke verdeling van asielzoekers zodat het asielshoppen stopt waarbij mensen zelf kiezen waar ze asiel aanvragen. En dan is er het terrorisme. Politie, veiligheidsdiensten, defensie en Europese samenwerking moeten up to date zijn.”

Niet bang dat de EU uit elkaar klapt onder uw voorzitterschap? De vluchtelingencrisis zet de samenwerking op scherp en de Britten stemmen over een Brexit.
,,Ik zit hier niet om bang te zijn. Wij trekken veel op met het Verenigd Koninkrijk. Ik heb ze er het liefst bij. Maar of het lukt, weet ik niet. Als ze weg zouden gaan, vrees ik dat we als EU minder naar buiten gericht worden. Over de vluchtelingencrisis hebben we een deal met de Turken kunnen sluiten. Nu moeten we Oost-Europa meekrijgen in de opvang. Als we de Grieks-Turkse grens kunnen sluiten, zal het eenvoudiger worden met Oost-Europa afspraken te maken over herverdeling van de vluchtelingen die er al zijn.”

Slowakije weigert maar één vluchteling op te nemen en stapt naar het Europees Hof.
,,Dat mag toch? Maar Oost-Europa moet veel meer solidair zijn. Ze hebben een punt als ze zeggen; we weten niet om hoeveel mensen het gaat. Daarom moeten we dat argument wegnemen en zorgen dat de toestroom stopt. Die landen hebben heel veel geld van ons gehad om hun economie op te bouwen. Dan moeten ze ook solidair zijn met ons bij dit probleem.”

U vliegt van hot naar her. Hoe blijft u fit?
,,Je moet in balans zijn met wat je doet. Genoeg slapen en andere dingen doen in je vrije tijd. Zoals nu, met kerst.”

https://www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/article/detail/4213878/2015/12/24/Premier-Rutte-Politici-zijn-geen-zakkenvullers.dhtml?show=react

Lees de reacties zou ik zeggen!
🙂
Neuh…geen zakkenvullers?

En zijn reacties zijn eh…

This photo depicts several of my loves(close enough, anyway); snow, skiing, snow-skiing, evergreens, old V.W. Bugs & Coca Cola products, Diet Coke w/lime for me please. Fantastic picture.:

gungho

Die man heeft geen plaat voor zijn kop maar een betonnen muur Wederom het bewijs dat de meeste politici totaal niet meer weten wat er leeft onder de bevolking…hun werkmieren zoals zij het waarschijnlijk zien Het allermooiste is dat we straks na de jaarwisseling kunnen zeggen: Volgend jaar godzijdank nieuwe verkiezingen

Precies!

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button