web analytics

Jongste geredde Schindler overleden

Jongste geredde Schindler overleden

LOS ANGELES – Telegraaf
De jongste overlevende van de 1100 Joden die door de Duitse industrieel Oskar Schindler uit handen van de nazi’s werd gehouden, is in de Verenigde Staten overleden. Dat meldden Amerikaanse media maandag.

De Duitse industrieel Oskar Schindler

De man, Leon Leyson, kreeg tijdens de Tweede Wereldoorlog met zijn familie een schuilplek in een fabriek van Schindler in Krakau. Hij was 13 jaar en moest op een krukje staan om bij de machines te komen.
Na de oorlog begon Leyson een nieuw leven in Los Angeles, waar hij afgelopen weekeinde op 83-jarige leeftijd overleed. Hij gaf 39 jaar les aan een middelbare school.
Leyson sprak zelden over zijn verleden, totdat de film Schindler’s List van Steven Spielberg uitkwam in 1993. Pas daarna, bijna 50 jaar na de oorlog, gaf hij onder meer lezingen over de Jodenvervolging en de daden van Schindler, die zijn beschermeling ‘kleine Leyson’ noemde.
Schindler (1908-1974) nam na de Duitse invasie van Polen in 1939 een emailfabriek over in Krakau, om er winst uit te halen. Hij liet er Joodse dwangarbeiders werken. Later deed hij veel om de Joden die in zijn fabriek werkten te beschermen.

 

(Supers toch dat hij nog zo lang mocht leven dankzij de hulp van Schindler!)

Lees ook:   Mensen die wapens bij zich dragen bizar fenomeen

Gerelateerde artikelen

Back to top button