web analytics
11:11 Dubbele getallen
Bizar & HumorPolitiek-Elite

“Huiscontrole voelt aan als inbreuk op privacy”

“Huiscontrole voelt aan als inbreuk op privacy”

UTRECHT – Minister Plasterk deed vorige week een oproep aan de gemeenten om meer huisbezoeken af te leggen tegen adresfraude. De gemeente Utrecht voert ongeveer 450 keer per jaar zo’n bezoek uit. De Utrechtse student Nico Naus heeft zo’n bezoek meegemaakt en reageert kritisch.

“Ik ben een jaar geleden gecontroleerd in mijn studentenkamer,” reageert hij. “Verrast door het bezoek heb ik de ambtenaren binnen gelaten, omdat ik niks te verbergen heb.” Als Naus had geweten wat het huisbezoek inhield, had hij wel twee keer nagedacht voordat hij de voordeur opendeed. “Huisbezoek klinkt heel gezellig,” zegt hij. “En ondanks dat de ambtenaren erg vriendelijk en netjes waren, voelde het toch als een inbreuk op mijn privacy.”

Foto’s
De controleurs hebben van alles in de studentenkamer gefotografeerd. “Er zijn foto’s gemaakt van mijn studieboeken, kleding, foto’s aan de muur en medicijnen op recept om te bewijzen dat ik echt een uitwonende student ben,” aldus Naus. “Ze wilden weten waar ik naar de wc ging, waar de badkamer was en waar ik mijn handdoeken bewaar. Ook moest ik nog twee officiële documenten overhandigen met mijn adres erop.”

Huisbezoeken door de gemeente worden gedaan om adresfraude te bestrijden. Bij adresfraude geven mensen een onjuist adres op om te kunnen profiteren van bijvoorbeeld huurtoeslag, bijstand of studiefinanciering. Naus vindt de adrescontrole in zijn studentenhuis onnodig, omdat het om een SSH-pand met campusclausule gaat. Je kunt er dus alleen wonen als je daadwerkelijk aan een hogeschool of universiteit studeert.

Lees ook eens:   Geenpeil.nl Referendum mogelijk!

Pilot
Woordvoerder van de gemeente, Mara Hoogveld, vertelt dat de gemeente onderzoek doet als er op basis van meerdere bronnen voldoende aanleiding bestaan. “De gerede twijfel wordt getoetst aan de feitelijke huissituatie,” legt ze uit. “Hiervan wordt een verslag gemaakt, die de klant later tijdens een gesprek op het stadskantoor kan ondertekenen.”

Naus laat weten dat zijn adres willekeurig uitgekozen is en dat hij daarna nooit meer iets gehoord heeft. “Ik ben er zelf achteraan gegaan en volgens DUO wordt het bewijsmateriaal na vijf jaar verwijderd uit mijn dossier.”

DUO-woordvoerder Tea Jonkman vertelt dat het huisbezoek van Naus waarschijnlijk onderdeel was van de pilot Themaonderzoek Risicoadressen. “Hier moeten nog conclusies aan verbonden worden. Of we de huisbezoeken op deze manier blijven voortzetten, weten we nog niet.” Ook de gemeente Utrecht laat weten dat de resultaten van het themaonderzoek nog niet bekend zijn.

https://www.dichtbij.nl/utrecht-en-leidsche-rijn/regionaal-nieuws/artikel/3920815/huiscontrole-voelt-aan-als-inbreuk-op-privacy-.aspx

Griezelig land tegenwoordig?

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close

Een Adblocker gedecteerd

AngelWings.nl wordt mede mogelijk gemaakt door advertenties ♥Support ons door je ad blocker uit te schakelen♥