web analytics
11:11 Dubbele getallen
Vitaminen & Kruiden

Deze zaden zijn goed voor je knieën

b57d01be3b7a4756420f157bd9370cf7 AnGel-WinGs.nlDeze zaden zijn goed voor je knieën

  • Sesamzaad is al lang favoriet voor het op smaak brengen van maaltijden en kan pijn en ontstekingen verminderen bij mensen die lijden aan artrose van de knie
  • Gegevens laten ook zien dat plaatselijke toepassing van sesamzaadolie de pijnintensiteit en de behoefte aan niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen vermindert bij mensen die lijden aan een stomp trauma aan de bovenste en/of onderste ledematen
  • In één onderzoek ontdekten onderzoekers dat het gebruik van slechts 1 eetlepel sesamzaad per dag de bloeddruk bij sommige volwassenen kan verlagen en mogelijk zinvol kan zijn bij de preventie van hart- en vaatziekten
  • Sesamzaadolie kan thuis koud worden geperst, maar moet met mate worden gegeten omdat het veel omega-6-vetten en lectines bevat. Zwangere en zogende moeders moeten uiterst voorzichtig zijn, net als degenen met bekende allergieën voor noten

Sesamzaad is populair in de keuken en biedt ook tal van gezondheidsvoordelen. Ze zijn afkomstig van een van de oudste gecultiveerde planten met een geschiedenis die duizenden jaren teruggaat. In de hindoeïstische cultuur waren sesamzaadjes een symbool van onsterfelijkheid; de oude Egyptenaren en Perzen gebruikten ze in meel. Tegenwoordig worden ze als specerij gebruikt in China, India en Japan.
Je kunt sesamzaadjes op brood vinden of door een verscheidenheid aan Aziatische gerechten worden gestrooid. Sesamzaadpasta is het hoofdingrediënt in tahini en halvah, beide Midden-Oosterse gerechten. Het zaad is afkomstig van een eenjarig kruid dat bloemen produceert met zaadbevattende peulen
Eenmaal gerijpt, worden de schillen verwijderd en kunnen de zaden worden geroosterd, rauw gegeten of geperst voor sesamolie. Er zijn witte en zwarte variëteiten van sesamzaad met sterk verschillende smaken. Terwijl witte zaden een delicatere smaak hebben, hebben de zwarte zaden een sterker aroma en worden ze vaak gecombineerd met andere gewaagde ingrediënten.

Velen kiezen de zaden echter op basis van het uiterlijk in het gerecht in plaats van op smaak. Sesamzaad heeft een nootachtige smaak die sterker wordt bij het roosteren, wat kan worden gedaan door droog te roosteren op de kookplaat of door in de oven te bakken. Sesamolie is populair in de Aziatische keuken en is verkrijgbaar in kleuren variërend van lichtbruin tot donker roodbruin.3
De olie wordt meestal gebruikt als afwerking van een warm of koud gerecht, in plaats van om te frituren. Het is lang houdbaar, omdat lichtgekleurde olie tot een jaar kan worden bewaard op een koele, donkere plaats. Geroosterde sesamolie kan vele maanden meegaan, vooral als het in de koelkast wordt bewaard.
Sesamzaad kan kniepijn door artrose verminderen
Eerdere onderzoeken hebben twee ontstekingsremmende stoffen geïdentificeerd die in sesamzaad worden aangetroffen: sesamine en sesamol. De auteurs van dierstudies hebben gesuggereerd dat deze verbindingen de ontstekingsreactie onderdrukken. Een team van onderzoekers deed een studie naar het effect dat sesamzaad kan hebben op patiënten die lijden aan artrose (OA).
Deze aandoening treft gewoonlijk de gewichtdragende gewrichten in het lichaam, inclusief de knieën, heupen, onderrug, nek en kleine botten in de hand.
Verwonding of herhaalde slijtage kan het kraakbeen tussen de botten beschadigen, wat uiteindelijk resulteert in botwrijven op het bot. Het risico op dit degeneratieve type gewrichtsziekte is sinds 1940 dramatisch gestegen.
Verlies van gewrichtsflexibiliteit, botsporen en gewrichtszwelling leiden tot een pijnlijke aandoening die nu meer dan 30 miljoen Amerikaanse volwassenen treft, en velen wenden zich tot voorgeschreven pijnstillers om hun ongemak te verlichten. Onderzoekers hebben ontdekt dat de incidentie van opioïdengebruik hoger is bij mensen met artrose die jonger zijn en aan een depressie lijden
Een team uit Iran6 nam 50 patiënten op met gediagnosticeerde artrose van de knie en verdeelde ze in twee groepen. De 25 in de controlegroep kregen standaardbehandeling en die in de interventiegroep kregen gedurende twee maanden 40 gram gemalen sesamzaadjes per dag als aanvulling op de standaard medicamenteuze behandeling.
Analyse werd voltooid op 22 in de interventiegroep en 23 in de controlegroep met behulp van gestandaardiseerde klinische beoordelingen, inclusief serummeting van malondialdehyde (MDA). Dit is een giftig eindproduct van peroxidatie geassocieerd met de vernietiging van kraakbeencollageen.
Er was een significante afname van serum MDA in de behandelingsgroep na twee maanden inname van sesamzaadpoeder. De onderzoekers concludeerden dat er een positief effect was bij het gebruik van sesam om de klinische symptomen te verbeteren bij patiënten met artrose van de knie. Ze schreven:7
“Daarom heeft sesamzaad een potentieel vermogen om de ontstekingsstatus van artrose te verminderen. Volgens onze resultaten is sesamzaad een natuurlijke en veilige stof die gunstige effecten kan hebben bij patiënten met artrose in de knie en het kan een nieuwe complementaire en aanvullende behandeling bieden bij deze patiënten.”
Topische toepassing van sesamolie na trauma
De plaatselijke toepassing van sesamolie kan vergelijkbare voordelen hebben als degenen die fysiek trauma hebben ondergaan, waarbij fysiek trauma een belangrijke bron van morbiditeit en invaliditeit is bij degenen onder 45,8. Onderzoekers erkennen dat pijnniveau-ervaringen kunnen verschillen tussen individuen, zelfs degenen die hetzelfde ondergaan traumatische verwonding.
Wetenschappers die deze studie leidden, probeerden de vraag te beantwoorden of de plaatselijke toepassing van sesamolie een effect zou kunnen hebben op de ernst van de pijn en de frequentie van het gebruik van niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID’s). De reden was dat NSAID’s en opioïden de huidige voorkeursgeneesmiddelen zijn voor milde tot ernstige traumatische pijn.
Met behulp van een gerandomiseerde klinische studie met 150 patiënten die een stomp trauma aan hun bovenste en/of onderste ledematen hadden ervaren, verzamelden de onderzoekers gegevens met behulp van een visueel analoge schaal en vragenlijst. Ze plaatsten willekeurig 75 in de controlegroep en 75 in de interventiegroep.
Beide groepen kregen routinematige zorg en de interventiegroep kreeg een aanvullende plaatselijke toepassing van sesamolie. De ernst van de pijn en de frequentie van het gebruik van NSAID’s werden gedurende de eerste 10 dagen na het trauma met tussenpozen beoordeeld.
Op basis van hun steekproeftests was er een significant verschil tussen de twee groepen in hun rapport over de ernst van de pijn en de frequentie waarin ze NSAID’s vroegen, vooral vanaf de vierde dag na de interventie.
De onderzoekers concludeerden dat plaatselijke toepassing een sterke complementaire strategie is voor pijnverlichting bij diegenen die mogelijk trauma aan de bovenste of onderste ledematen hebben ervaren in verband met het “goedkope, gemakkelijke gebruik en het ontbreken van nadelige effecten.”
Ontstekingsremmend effect kan ook de bloeddruk verlagen
Bij de interventies voor OA consumeerden de deelnemers elke dag 40 gram sesamzaadpoeder. Sesamzaad heeft een dichtheid van 0,61 g/cm3,10
. Onderzoekers hebben echter ontdekt dat slechts 3 theelepels (1 eetlepel) sesamzaad een bescheiden effect op de bloeddruk kunnen hebben. In één onderzoek11 met een dubbelblinde, cross-over, placebogecontroleerde studie, consumeerden deelnemers met milde hoge bloeddruk gedurende vier weken 60 mg sesamin-capsules. Een controlegroep kreeg een placebo.
De proefpersonen waren van middelbare leeftijd en kwamen overeen op leeftijd en body mass index tussen de interventiegroep en de controlegroep. Na vier weken wisselden de groepen.
De onderzoekers vonden een verlaging van de bloeddruk bij de deelnemers wanneer ze sesamin kregen, maar weinig verandering met de placebo. De onderzoekers zeiden dat de verlaging van de bloeddruk “belangrijk kan zijn om hart- en vaatziekten te voorkomen.”
Meer gezondheidsvoordelen
van sesamzaad Naast al deze voordelen zijn sesamzaadjes een uitstekende bron van voedingsstoffen. Sesamine en sesamoline behoren tot een groep heilzame vezels die lignanen worden genoemd en die in het verleden hoge bloeddruk voorkomen en de lever beschermen.12
Een kwart kopje van de zaden levert 163% van je dagelijkse koperwaarde en is een goede bron van mangaan, calcium, fosfor en magnesium. De hoge hoeveelheid koper kan bijdragen aan de effectiviteit die sesamzaad heeft bij het verminderen van enkele van de symptomen van reumatoïde artritis.
Andere gezondheidsvoordelen zijn onder meer het versnellen van wondgenezing met de plaatselijke toepassing en het stimuleren van antioxidanten om stressgerelateerde ziekten te helpen bestrijden. Sesamzaad is ook gebruikt in de industriële productie, waaronder de bereiding van cosmetica, verven en smeermiddelen.
Sesamzaad thuis gebruiken?
https://youtu.be/qE6XbQv0uv0De extractie van de olie uit de zaden zou een eenvoudig koudpersproces moeten zijn, zoals wordt aangetoond in deze korte video. Met uw eigen huispers kunt u zelfs thuis biologische oliën produceren, waarbij u het gevaarlijke fabricageproces omzeilt dat wordt ondergaan door de oliën die in de winkel worden verkocht.
De combinatie van een hoog gehalte aan omega-6-vetten en lectines betekent dat je sesamzaad met mate moet eten. Zorg ervoor dat u de hoeveelheid die u eet in evenwicht houdt met het aantal omega-3-vetten in uw dieet en help het aantal lectines dat u consumeert te verminderen door de zaden een nacht te laten weken of ze te laten ontkiemen.
Als u allergisch bent voor sesamzaad, gebruik ze dan niet en gebruik geen sesamzaadolie, omdat beide tot allergische reacties kunnen leiden. Zwangere vrouwen en moeders die borstvoeding geven, moeten uiterst voorzichtig zijn bij het gebruik van de olie of het consumeren van de zaden, omdat deze hormooninducerende effecten kunnen hebben die samentrekkingen van de baarmoeder kunnen veroorzaken.
Veel voorkomende symptomen van een allergie kunnen variëren van milde jeuk tot anafylaxie. Sommige onderzoekers melden dat mensen met allergieën voor noten zoals walnoten en pinda’s ook een allergische reactie kunnen hebben op sesamzaad en sesamolie.

https://nexusnewsfeed.com/article/food-cooking/these-seeds-are-good-for-your-knees

Met dank aan: https://nexusnewsfeed.com

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close

Een Adblocker gedecteerd

AngelWings.nl wordt mede mogelijk gemaakt door advertenties ♥Support ons door je ad blocker uit te schakelen♥