14 april 2021

 

Wat doen met onweer


De kans dat een bliksem je treft, is niet zo groot. Het overkomt jaarlijks zo’n vijf tot tien Nederlanders. Maar een ontmoeting met een bliksem levert vaak ernstige verwondingen op zoals brandwonden en zenuwschade. Elk jaar overleven één of twee pechvogels het niet.

Zo voorkom je dat jij het volgende dodelijke slachtoffer wordt.

1. Ga naar binnen
Binnenshuis is de veiligste plek. Maar als je geen stevig gebouw in de buurt hebt, kun je je toevlucht ook zoeken in een afgesloten auto. De kooivormige autoconstructie van geleidend materiaal werkt als een zogeheten ‘Kooi van Faraday’. Deze constructie zorgt ervoor dat elektrische velden niet in de kooi komen. De bliksem vindt zijn weg naar de grond via de buitenkant van de auto. Neem geen cabrio. Die beschermt je niet omdat het dak niet van geleidend materiaal is. -En raakt de bliksem de auto, dan moet je er uit springen zonder iets aan te raken van de auto…

2. Niet aanraken
Bij een inslag in huis zal de stroom een weg zoeken door metalen leidingen, bedrading en stekkers. Raak aangesloten elektrische apparatuur daarom niet aan. Uitpluggen kan schade aan het apparaat en jezelf voorkomen. Ook met aanraken van kranen of radiatoren kun je beter even wachten tot na de onweersbui. – Telefoon inclu draad als je die nog hebt idem zo…

3. Blijf droog
Neem geen douche of bad. Water geleidt elektriciteit namelijk prima.

Ben je buiten en kun je nergens een stevig gebouw in vluchten?

1. Vermijd hoge objecten
Een bliksemschicht zoekt altijd de makkelijkste manier om de aarde te bereiken. Hij legt het liefst een zo kort mogelijke weg af. Blijf daarom uit de buurt van hoge dingen zoals alleenstaande bomen, masten, lantarenpalen, maar ook bosranden. Als de bliksem daar inslaat en jij staat toevallig in de buurt, krijg je ook een flinke optater.

Lees ook:   Leer in twee uur tijd de tarotkaarten lezen

2. Zoek de laagste plek
Om dezelfde reden moet je je bij voorkeur zo laag mogelijk verschuilen. In een bos is dat een plek met veel kleine bomen dicht bij elkaar, ga daar tussen zitten. Kijk in een open veld of je een stuk ziet wat lager is dan de rest.

3. Hurk
Hoe kleiner je bent hoe beter. Ga nooit liggen. Het contact met de grond moet zo klein mogelijk zijn. Want na een inslag verplaatst de lading zich door de grond. Hoe minder contact je hebt, hoe kleiner de kans dat de lading een weg zoekt door jouw lichaam. Houd je voeten tegen elkaar aan. Wijd staande voeten kunnen voor een spanningsverschil tussen je voeten zorgen, waardoor er makkelijker stroom door je lijf loopt. – Op je hurken dus

4. Vermijd metaal
De bliksem kiest het liefst een weg door geleidende materialen. Blijf daarom uit de buurt ijzeren hekken, golfclubs of je fiets.

5. Weg bij water
Ben je op of in het water? Maak dan dat je zo snel mogelijk op het droge komt.

6. De tent uit
Ook een tent is niet veilig. Vooral niet als er metalen stokken in zitten of als hij in de buurt staat van een alleenstaande boom, metalen hek of lichtmast. Is er een auto of een gebouw in de buurt, schuil daar dan.

Ga niet voor het raam staan en sluit ramen en deuren ivm bolbliksems
Krijg je een bolbliksem in huis doe dan zo snel mogelijk alle ramen en deuren los dan gaat de bolbliksem vaak naar buiten… maak zelf dat je wegkomt
https://www.quest.nl/artikel/zo-ben-je-veilig-voor-onweer

Gerelateerde berichten