Het oog van Horus

Het oog van Horus


En met de hulp van amuletten was er op zijn minst enige hoop dat de goden de eigenaar zouden kunnen beschermen tegen tegenslag. Een van de beroemdste en krachtigste amuletten was het zogenaamde Oog van Horus. Aanvankelijk werd het gebruikt door de priesters van het oude Egypte, en toen ging het naar de vele gebieden van religieus en het gewone dagelijkse leven. Tegenwoordig is dit beeld in een enigszins gewijzigde vorm te vinden in christelijke kerken, in maçonnieke symboliek en zelfs op bankbiljetten.

Eye of Providence (or The All-Seeing Eye of God) | Symbol showing an eye often surrounded by rays of light or a glory and usually enclosed by a triangle. It is sometimes interpreted as representing the eye of God watching over humankind (or divine providence). In the modern era, the most notable depiction of the eye is the reverse of the Great Seal of the United States, which appears on the United States one-dollar bill.

Volgens de legende was het oog van Horus of zoals het ook wordt genoemd – het oog van Ra, een zeer krachtig amulet. Men geloofde dat dit het linkeroog is van de -oppergod- van Egypte. De godheid zelf, geportretteerd als een man met een valkenhoofd. De Egyptenaren geloofden dat het met dit oog mogelijk was de doden tot leven te wekken.

Horus was de zoon van de god Osiris en de godin Isis. Hij werd al geboren nadat Set, de god van de vernietiging, zijn broer kunstmatig vermoordde om het hoofd van het goddelijk pantheon te worden. Horus wilde de dood van zijn vader wreken, die niet opgewekt ​​kon worden uit de dood om redenen dat Seth hem uiteengereten had. In een gevecht met Horus wist een ervaren Seth de jonge god van zijn linkeroog te beroven. Maar de god Anubis arriveerde op tijd om Horus te helpen, die Horus ‘gebroken oog kon helen. Toen het oog was genezen, begon hij te beschikken over een ongelooflijke kracht van opstanding. Horus besloot dit oog op te offeren om zijn vader te laten herrijzen. En als gevolg daarvan slaagde hij erin om het lichaam van zijn Osiris opnieuw te laten groeien. Maar de vader wilde niet terugkeren naar de wereld van de levenden. Hij benoemde Horus tot de allerhoogste god, terwijl hij zelf verbleef in  de wereld van de doden om daar  te regeren.

via Grapefruit Moon Gallery, where this painting is for sale.

 

Interessant is dat de Scandinaviërs een soortgelijke legende hebben. Daarin verliest Odin ook één oog, alleen in ruil vraagt ​​hij om te drinken van de bron van eeuwige wijsheid.

Het verrassende feit is dat het verhaal van de godin Isis, die zich verstopte met een kleine Horus van de Seth op zoek naar haar, erg lijkt op het verhaal van de maagd Maria, die zich met de kleine Jezus moest verbergen. Net als in de christelijke iconen, werd Isis afgebeeld met een baby in haar armen. In het christendom ging het symbool van het oog van Horus over als het alziende oog. In de regel wordt het omlijst door een driehoek die de heilige Drie-eenheid personifieert.

Ook dit symbool werd actief gebruikt door occulte sekten en samenlevingen. In de maçonnieke symboliek is dit een van de belangrijkste symbolen. Het betekent verlichting die van de maker naar de mensen gaat.

Toen de VS voor het eerst werden gecreëerd, had het land zijn eigen symboliek nodig, dus namen de grondleggers de oude Egyptische en andere oude symbolen aan. Trouwens, veel occultisten beschouwen het economische succes van de VS als een verdienste van het feit dat verschillende occulte symbolen worden afgebeeld op dollars, inclusief het alziende oog.

Gerelateerde Berichten