web analytics
11:11 Dubbele getallen
Corona & VirussenPolitiek-Elite

Gates zegt 400 miljoen dollar toe om nieuw tbc-vaccin te testen op 26.000 mensen in Afrika en Zuidoost-Azië

Experts vertelden The Washington Post dat het nieuws “enorm” was, en The Guardian kondigde de aankondiging aan als “baanbrekend” – maar Brian Hooker, Ph.D., PE , senior directeur van wetenschap en onderzoek voor Children’s Health Defense, bekritiseerde het plan om de ‘achtergestelde’ te gebruiken als ‘proefkonijnen voor de rest van de wereld’.

De Bill & Melinda Gates Foundation en Wellcome Trust hebben woensdag plannen aangekondigd om een ​​fase 3 klinische studie te financieren voor een vaccin tegen tuberculose (tbc), dat de komende vier tot zes jaar zal worden getest op 26.000 mensen op 50 locaties in Afrika en Zuidoost-Azië.
Gates heeft 400 miljoen dollar toegezegd aan het proces en Wellcome – de grootste financier van medisch onderzoek in het VK en een van de grootste ter wereld – heeft nog eens 150 miljoen dollar toegezegd.
De proeven zullen het M72/AS01-vaccin testen, ontwikkeld door farmaceutische gigant GSK (voorheen GlaxoSmithKline) met gedeeltelijke financiering van de Gates Foundation.
Experts vertelden The Washington Post dat het nieuws “enorm” was. The Guardian kondigde de aankondiging aan als “game-changing”, terwijl STAT het “veelbelovend” noemde.

Maar Brian Hooker, Ph.D., PE, senior directeur van wetenschap en onderzoek voor Children’s Health Defense vertelde The Defender dat de geplande proeven voor het tbc-vaccin rode vlaggen opriepen.
“Ik maak me zorgen dat ze van plan zijn de proef in onderontwikkelde landen uit te voeren”, zei Hooker. “Het lijkt bijna prototypisch dat de achtergestelde proefkonijnen moeten zijn voor de rest van de wereld.”
Hij voegde eraan toe: “Vijftig procent is ongelooflijk weinig effectief voor zo’n ‘belangrijke’ interventie om vrijwel iedereen in de derde wereld te bereiken.”

Tbc komt vaker voor bij armen

GSK ontwikkelde het vaccin en voerde er in 2018 kleinere, “proof-of-concept” fase 2b-onderzoeken op uit, waarbij een werkzaamheidspercentage van 54% werd gerapporteerd. Maar de vaccinmaker kwam niet verder met de grootschalige proeven die nodig zijn voor een vergunning.
In plaats daarvan gaf het de licentie door aan het Gates Medical Research Institute, een biotech-spin-off zonder winstoogmerk van de Gates Foundation die zich toelegt op de ontwikkeling van “nieuwe biomedische interventies” om wereldwijde gezondheidsproblemen te behandelen.

Lees ook eens:  Lekker gezond...

Het bestaande vaccin tegen tuberculose, het BCG-vaccin (bacille Calmette-Guérin), werd ontwikkeld in 1921 en is effectief in het stoppen van tuberculose-infectie bij kinderen, maar heeft een beperkte werkzaamheid bij volwassenen.
Recente schattingen suggereren dat tot 25% van de wereldbevolking een latente (asymptomatische) tbc-infectie draagt, die later actief kan worden bij 5-15% van de latente dragers. Mensen met een latente infectie kunnen de ziekte niet verspreiden.
Tbc doodt jaarlijks 1,6 miljoen mensen, voornamelijk in lage- en middeninkomenslanden. Het is te behandelen en te genezen met antibiotica. Er zijn resistente stammen ontstaan, maar die zijn ook te behandelen en te genezen met behulp van tweedelijnsgeneesmiddelen.

Tbc komt vaker voor bij arme mensen, die vaker in slecht geventileerde en overbevolkte omstandigheden werken, aan ondervoeding lijden en een beperktere toegang tot gezondheidszorg hebben.
De gefinancierde proef zal testen of het experimentele vaccin kan voorkomen dat adolescenten en volwassenen met latente tuberculose symptomen ontwikkelen.
Maziar Divangahi, Ph.D., adjunct-directeur van het McGill International TB Center – een onderzoekscentrum dat samenwerkt met de WHO en ontvanger is van grootschalige subsidies van de Gates Foundation – vertelde STAT dat het vaccin “echt een groot probleem” was.
Maar hij waarschuwde ook om niet te veel vertrouwen te stellen in het eerdere GSK-proces. In die proef werden 39 mensen – 26 in de placebogroep en 13 in de vaccingroep – ziek, dus de steekproefomvang was “extreem klein”, zei hij. En niemand weet hoe lang de bescherming kan duren, zei hij.
In de eerdere studie maakte 67% van de mensen in de groep die het medicijn kreeg binnen 30 dagen na injectie ongevraagd melding van bijwerkingen, vergeleken met 45% in de placebogroep.

Financiering door Gates Foundation zoals werken in een ‘kartel’
De Gates Foundation is een van de grootste financiers van wereldwijde gezondheidsinitiatieven en “haar invloed op het internationale gezondheidsbeleid en het ontwerp van wereldwijde gezondheidsprogramma’s en -initiatieven is groot”, meldde The Lancet in 2009. Sindsdien is haar invloed aanzienlijk gegroeid
.
Volgens Anne-Emanuelle Birn, Sc.D., professor en voorzitter van de Dalla Lana School of Public Health aan de Universiteit van Toronto, is dit een probleem:
“De BMGF [Gates Foundation], symbolisch voor elitebelangen in de hedendaagse samenleving, negeert in de eerste plaats de onderliggende oorzaken van slechte gezondheid, ziet over het hoofd welke rol de ongekende accumulatie van rijkdom in de handen van enkelen daarin heeft gespeeld, en blijft enorm trots (het inzetten van een morele hoge grond) van zijn vrijgevigheid en technische savoir-faire, terwijl hij tegelijkertijd door wetenschappers en het grote publiek onder de loep wordt genomen.
Haar onderzoek schetste hoe de “winstgevende principes als drijfveren van beleid” van de Gates Foundation zakelijke belangen “een enorme en ongekende rol” hebben gegeven bij het aansturen van internationale beleidsvorming.
“Ondanks de vele tekortkomingen van een op technologie gerichte, ziekte-voor-ziekte benadering van wereldwijde gezondheid, heeft dit model momenteel de overhand, gesteund door de belangrijkste invloed van de BMGF bij formele besluitvormingsorganen op het gebied van wereldwijde gezondheid”, schreef ze.

Lees ook eens:  ‘In de bijstand heb je geen leven meer’

In een recent artikel waarin de rol van de Gates Foundation in de wereldwijde gezondheid wordt onderzocht, schreef professor Gwilym David Blunt, Ph.D. van de Universiteit van Londen, dat de stichting alom bekritiseerd is vanwege het niet volgen van gegevensgestuurd beleid. “Zijn voorkeur voor technologie en nieuwe vaccins” erkent niet dat sterfte vaak wordt veroorzaakt door “gebrek aan basismiddelen zoals sanitaire voorzieningen, huisvesting en voeding”, schreef Blunt.

Hoewel mensen baat kunnen hebben bij klinische oplossingen, schreef hij dat “een interventie op het gebied van de volksgezondheid, zoals het verzekeren van toegang tot schoon water en sanitaire voorzieningen, het aantal sterfgevallen sneller en met minder kosten kan verminderen.”
In plaats daarvan, schreef hij, heeft de invloed van de Gates Foundation “geholpen om de wereldwijde gezondheid te verplaatsen naar hightech, vaccingerichte initiatieven.”
In debatten over hoe de wereldwijde gezondheid moet worden benaderd bij GAVI, de Vaccine Alliance, meldde hij dat Bill Gates “er krachtig op aandrong dat niet ‘één cent’ van zijn geld naar openbare systemen zou gaan.”
Arata Kochi, Ph.D., voormalig hoofd van het malariaprogramma van de WHO, vergeleek de financiering van de Gates Foundation met werken in een ‘kartel’, waarbij onderzoekers opgesloten zaten in de agenda van een stichting met ‘een gesloten intern proces, en voor zover mogelijk rekenschap afleggen aan niemand minder dan aan zichzelf.”
Zelfs The Lancet publiceerde in 2009 een soortgelijke kritiek op Gates.
“Belangrijke gezondheidsprogramma’s worden verstoord door grote subsidies van de Gates Foundation”, schreef Dr. Richard Horton, hoofdredacteur, in een redactioneel commentaar.

Lees ook eens:  Jensen: Rechts zit fout

Linsey McGoey, Ph.D., hoogleraar sociologie aan de Universiteit van Essex en auteur van een boek waarin de filantropie van Gates wordt onderzocht, heeft geschreven dat ziektes als hiv, tuberculose en malaria – belangrijke aandachtspunten voor de Gates Foundation – duidelijk dringend aandacht nodig hebben.
Maar, zei ze in een interview met Current Affairs: “In werkelijkheid moet je de volksgezondheidscapaciteit en de universele gezondheidszorgcapaciteit van ontwikkelingsregio’s opbouwen, niet meer marktspelers introduceren die prikkels hebben om de kosten van verschillende medicijnen op te drijven en interventies.”
Voorstanders van het tbc-vaccin geven toe dat de wereldwijde uitrol “veel middelen zal vergen” en moedigen regeringen aan “om de investeringen in de tbc-vaccinpijplijn aanzienlijk te verhogen”.
Wellcome Trust en de Gates Foundation hopen binnen 12 maanden een commerciële partner voor hun nieuwe vaccin te vinden, meldde The Economist.

Bron

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button

Een Adblocker gedecteerd

AngelWings.nl wordt mede mogelijk gemaakt door advertenties ♥Support ons door je ad blocker uit te schakelen♥