web analytics

VS zijn van plan Rusland te beschuldigen van het gebruik van kernwapens in Oekraïne – Moskou

Het Russische ministerie van Defensie zegt dat Washington massavernietigingswapens wil gebruiken om Moskou in de val te lokken
VS zijn van plan Rusland te beschuldigen van het gebruik van kernwapens in Oekraïne – Moskou
Een Russische soldaat houdt een stralingsdetector vast in de kerncentrale van Zaporozhskaya, Energodar, Oekraïne, maart 2022. © Sputnik.
Rusland heeft de VS ervan beschuldigd van plan te zijn massavernietigingswapens (WMD) in Oekraïne te gebruiken om Moskou erin te luizen. De VS bereiden “een provocatie voor om de Russische strijdkrachten te beschuldigen van het gebruik van chemische, biologische of tactische kernwapens”, zei luitenant-generaal Igor Kirillov, het hoofd van de Russische strijdmacht voor straling, chemische en biologische bescherming, zaterdag.

Volgens Kirillov omvatten de vermeende plannen “drie scenario’s”. Het meest waarschijnlijke scenario, zei hij, is een valse vlagaanval op burgers, of “een daad van sabotage op Oekraïense sites, die betrokken waren bij de ontwikkeling van de componenten van massavernietigingswapens.”

Kirillov beweerde dat de potentiële doelen de Zaporozhskaya-kerncentrale zijn, die sinds begin maart door Rusland wordt gecontroleerd, en de locatie van een voormalige chemische fabriek in Kamenskoye in het oosten van Oekraïne.

De media-outlet RBC Ukraina meldde vorig jaar dat de fabriek in Kamenskoye in de Sovjettijd werd gebruikt voor uraniumverrijking en nog steeds kernafval bevat. Kirillov zei dat het Russische ministerie van Defensie een document heeft gekregen waaruit blijkt dat de faciliteiten daar in kritieke toestand verkeren.

Duitsland moet stoppen met het sturen van wapens naar Oekraïne – publieke figuren
Lees verder Duitsland moet stoppen met het sturen van wapens naar Oekraïne – publieke figuren
De tweede optie die door Kirillov wordt genoemd, betreft het “discreet” gebruik van massavernietigingswapens “in kleine hoeveelheden”. Hij beweerde dat het Pentagon aanvankelijk van plan was om massavernietigingswapens in te zetten in Azovstal, een grote staalfabriek in de Azov-zeehaven van Mariupol.

Lees ook:   Nieuws wederom om over na te denken

Terwijl Russische en Donbass-troepen de stad grotendeels beheersen, blijft een handvol Oekraïense troepen en burgers verscholen in de molen, meestal ondergronds. Donderdag riep de Russische president Vladimir Poetin de aanval op de molen af ​​en koos in plaats daarvan voor een blokkade.

De laatste optie is wat Kirillov “een open gebruik van massavernietigingswapens op het slagveld” noemde. Hij zei dat het zou kunnen worden gebruikt in de Donbass-steden Slavyansk en Kramatorsk, die dicht bij de frontlinie liggen en worden gecontroleerd door Kiev. Kirillov noemde dit scenario ‘het minst waarschijnlijke’.

De generaal zei dat Russische inlichtingendiensten vorige maand drie sproeidrones hebben gevonden in de zuidelijke regio van Cherson in Oekraïne. Hij voerde aan dat de UAV’s kunnen worden gebruikt om “biologische agentia en giftige chemicaliën” te spuiten. Kirillov beweerde dat flacons met een onbekende stof donderdag op Russische troepen zijn gedropt. De flesjes worden bestudeerd door het ministerie van Defensie, zei hij.

Kirillov merkte op dat Rusland in 2017 al zijn chemische wapens van de hand deed, terwijl de Sovjet-Unie zijn programma voor biologische wapens in 1972 schrapte.

Moskou beweerde eerder dat Oekraïne door de VS gefinancierde onderzoeksprogramma’s voor biologische wapens had onderhouden, daarbij verwijzend naar wat het zei documenten van de verschillende laboratoria van het land waren. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky ontkende deze beschuldigingen ten stelligste en zei dat de laboratoria alleen “gewoon wetenschappelijk onderzoek” uitvoerden.

Pentagon commentaar op Oekraïense nucleaire waarschuwing
Lees verder Pentagon commentaar op Oekraïense nucleaire waarschuwing
In een interview dat vorige week op CNN werd uitgezonden, zei Zelensky dat “alle landen zich zorgen moeten maken” dat Rusland nucleaire of chemische wapens zou kunnen gebruiken.

Lees ook:   Een verdwenen virus, uit een Amerikaans lab

Izumi Nakamitsu, de hoogste ontwapeningsfunctionaris van de VN, zei vorige maand dat de organisatie “niet op de hoogte was” van biologische wapenprogramma’s in Oekraïne.

In maart getuigde de Amerikaanse diplomaat Victoria Nuland voor de Senaat dat de VS samenwerkten met Kiev “om ervoor te zorgen dat de materialen van biologisch onderzoek niet in handen vallen van Russische troepen.” Het ministerie van Buitenlandse Zaken zei echter dat de beschuldigingen van de VS en Kiev die “chemische en biologische wapenactiviteiten in Oekraïne” zouden uitvoeren “regelrechte leugens” waren.

Rusland viel de buurstaat eind februari aan, nadat Oekraïne de voorwaarden van de Minsk-overeenkomsten, die voor het eerst werden ondertekend in 2014, niet ten uitvoer had gelegd, en de uiteindelijke erkenning door Moskou van de Donbass-republieken Donetsk en Lugansk. De Duitse en Franse bemiddelingsprotocollen waren ontworpen om de afgescheiden regio’s een speciale status binnen de Oekraïense staat te geven.

Het Kremlin heeft sindsdien geëist dat Oekraïne zichzelf officieel verklaart als een neutraal land dat nooit zal toetreden tot het door de VS geleide militaire blok van de NAVO. Kiev houdt vol dat het Russische offensief niet is uitgelokt en ontkent dat het van plan was de twee republieken met geweld te heroveren.

Bron

Ik zei het toch al… Dus trap er niet in aub!

Leuke vent die Zelensky toch?

Gerelateerde artikelen

Back to top button