web analytics

Vulkaan La Palma groot ventilatieopening angst voor verdere vernietiging

‘We hebben meer drama in het verschiet’: er gaat een grote ventilatieopening open bij de vulkaan La Palma, wat leidt tot angst voor verdere vernietiging (VIDEO’S)

Bij de Cumbre Vieja-vulkaan op het Spaanse eiland La Palma is een nieuwe ventilatieopening opengeblazen, waardoor een grote stroom lava naar buiten komt. Wetenschappers zeggen dat de spleet een nieuwe “focus van uitbarsting” is, en er zijn angsten over waar het gesmolten gesteente zal gaan.

De nieuwe ventilatieopening opende ’s nachts ongeveer 400 meter (1300 voet) ten noorden van de belangrijkste uitbarstingskegel. De spleet heeft een grote stroom gloeiend hete lava geproduceerd, zo blijkt uit beelden van de scène.

De spleet bleef de hele vrijdag uitbarsten, met rook en hete gassen die uit de nieuwste kegel staken. Wetenschappers van het Canaries Volcanology Institute hebben de opening beschreven als een mogelijk nieuw “uitbarstingspunt”.

De opening van de spleet heeft geleid tot angst voor de lavastroom, die in andere richtingen zou kunnen afslaan en meer vernietiging zou aanrichten op het gehavende eiland. Lokale autoriteiten hebben echter de hoop uitgesproken dat de nieuwe stroom zal aansluiten bij de belangrijkste lavastroom, die de zee al heeft bereikt. Het gesmolten gesteente heeft een 500 meter brede (1.640 voet) delta in de zee gevormd.

Lees ook:   Rotterdam waarschuwing...!!!

 

“Er is bezorgdheid over het pad van deze nieuwe stroom naar de zee, hoewel het naar verwachting binnen enkele uren zal aansluiten bij de vorige” , vertelde het hoofd van de raad van La Palma, Mariano Hernandez Zapata, op een persconferentie.

Volgens de functionaris werden ’s nachts meer huizen verwoest door de lavastroom. De uitbarsting heeft al meer dan 800 gebouwen vernietigd, waaronder huizen, maar ook gemeenschapsgebouwen zoals kerken en scholen.

“We hebben meer drama voor de boeg, meer mensen om voor te zorgen”, zei Zapata.

De ramp heeft geleid tot de evacuatie van meer dan 6.000 mensen, die nog steeds niet in staat zijn om terug te keren naar wat er nog over is van hun huizen en tijdelijk onderdak vinden.

De verwoestende uitbarsting van Cumbre Vieja begon op 19 september, waarbij de vulkaan al zo’n 80 miljoen kubieke meter gesmolten gesteente heeft verdreven, volgens regionaal leider Angel Victor Torres. De hoeveelheid geproduceerde lava is momenteel twee keer zo groot als tijdens de laatste grote uitbarsting, 50 jaar geleden.

Bron

LIVE

Gerelateerde artikelen

Back to top button