...

20 oktober 2021

 

Huiselijk geweld is de meest voorkomende doodsoorzaak van vrouwen over de hele wereld

Huiselijk geweld is de meest voorkomende doodsoorzaak van vrouwen over de hele wereld
Uit een VN-rapport blijkt dat vorig jaar 87.000 vrouwen zijn vermoord en dat meer dan de helft werd vermoord door intieme partners of familieleden.

De meest gevaarlijke plek voor vrouwen is in hun eigen huis, concludeert een nieuw rapport van de Verenigde Naties .

Het VN-bureau voor drugs en criminaliteit (UNODC) heeft de ” Global Study on Homicide: Gender-related Killing of Women and Girls ” op zondag bekendgemaakt om samen te vallen met de Internationale Dag voor de uitbanning van geweld tegen vrouwen. Het rapport analyseerde het geweld tegen vrouwen wereldwijd in 2017, waarbij wordt gekeken naar partnergeweld en familie-gerelateerde moorden, zoals bruidsschat en eergerelateerde moorden.

Vorig jaar werden 87.000 vrouwen vermoord over de hele wereld, en meer dan de helft (50.000 of 58 procent) werd gedood door partners of familieleden. Meer dan een derde (30.000) van degenen die vorig jaar opzettelijk zijn gedood, zijn vermoord door een huidige of voormalige intieme partner. Dit betekent dat er wereldwijd elk uur zes vrouwen worden gedood door iemand die ze kennen.

VN-secretaris-generaal António Guterres beschreef geweld tegen vrouwen als een “wereldwijde pandemie” in een verklaring op zondag die de internationale dag van erkenning markeerde.

“Het is een morele belediging voor alle vrouwen en meisjes, een teken van schande voor al onze samenlevingen en een groot obstakel voor inclusieve, rechtvaardige en duurzame ontwikkeling”, zei hij. “In de kern is geweld tegen vrouwen en meisjes de manifestatie van een diepgaand gebrek aan respect – een falen van mannen om de inherente gelijkheid en waardigheid van vrouwen te erkennen. Het is een kwestie van fundamentele mensenrechten. ‘

Lees ook:   Uitslag Stelling: 'Europa valt uiteen'

Het VN-rapport benadrukte ook dat vrouwen veel vaker zullen overlijden aan huiselijk geweld dan mannen. Volgens de studie zijn 82 procent van de moordenaars van homoseksuele partners vrouwen en 18 procent mannen.

“Hoewel de overgrote meerderheid van de slachtoffers van moord het slachtoffer zijn van mannen, blijven vrouwen de hoogste prijs betalen als gevolg van genderongelijkheid, discriminatie en negatieve stereotypen. Ze zijn ook het meest waarschijnlijk gedood door intieme partners en familie, ” zei UNODC Executive Director Yury Fedotov .

De studie suggereerde dat geweld tegen vrouwen de afgelopen vijf jaar is toegenomen, op basis van gegevens uit 2012, waarin 48.000 (47 procent) vrouwelijke moorden gepleegd werden door intieme partners of familieleden.

Geografisch gezien had Azië de meeste vrouwelijke moorden (20.000) gepleegd door intieme partners of familieleden in 2017, gevolgd door Afrika (19.000), Noord- en Zuid-Amerika (8.000), Europa (3.000) en Oceanië (300). De VN wijst er wel op dat, omdat het percentage van de homoseksuele partner en het gezinsgerelateerde aantal familieleden 3,1 per 10.000 vrouwen bedraagt, Afrika in feite het continent is waar vrouwen het grootste risico lopen te worden vermoord door een partner of familielid.

Zeer triest..abnormaal en why?

https://www.huffpost.com/

Je zou je dochter nooit meer uithuwelijken enzo… vreselijk.

 

Deel & let's open the minds!

Gerelateerde berichten