web analytics
11:11 Dubbele getallen
Gezondheid & Uiterlijk

Ongezond sporten: 5 redenen om niet te fanatiek te zijn

Ongezond sporten klinkt gek, maar het kan. Jezelf even lekker afmatten kan heerlijk zijn, toch is overtraining geen pretje voor je lichaam. Daarom: vijf redenen om niet tot het gaatje te gaan.

Ongezond sporten: 5 redenen om niet te fantatiek te zijn
#1 Je kunt je spieren overbelasten
Ben je een heel fanatieke sporter, dan wil je graag optimaal resultaat in zo min mogelijk tijd. Maar las je tussen het vele en intensieve sporten niet genoeg hersteltijd in, dan voel je dit aan je spieren. Spierpijn, oftewel beschadigde of ontstoken spieren, is een duidelijk teken dat je even rustig aan moet doen. Ook je pezen, gewrichten en botten kunnen protesteren wanneer je te veel van je lichaam vraagt. De pijn van overbelasting, zoals spierpijn of gewrichtspijn, kun je negeren, maar de gevolgen zoals langdurige blessures vaak niet.

#2 Je kunt ervan aankomen
Als een training te lang duurt, te uitputtend is of de rustpauzes te kort zijn, kun ervan aankomen. Hormooncoach Myriam Koning legt uit hoe dit kan: “Het stresshormoon cortisol wordt aangemaakt om spieren van energie te voorzien. Ook stimuleert het de vetopslag om voor een volgende training extra energie beschikbaar te hebben. Sport je één keer per week intensief en lang maar verder niet, dan zal je lichaam deze energie − vrijgekomen suikers − niet gebruiken en omzetten in vet. Train je twee á drie keer in de week een half uur intensief de grote spiergroepen, dan heb je hier geen last van.”

Lees ook eens:  Knoflook in melk behandelt astma, longontsteking, tuberculose, hartaandoeningen, slapeloosheid, artritis, hoest en vele andere ziekten

#3 Je kunt er ziek van worden
Het is bewezen dat sporten goed is voor je immuunsysteem en dat je door regelmatig te trainen een verkoudheid of griepje gemakkelijk buiten de deur houdt. Mits je jezelf de tijd geeft om na een training te herstellen. Want alles uit jezelf halen tot je helemaal leeg bent, heeft juist het omgekeerde effect volgens sportfysiotherapeut Greg Justice in een interview met Woman’s Health. Als de hersteltijd te kort is na een intensieve training, ben je juist eerder vatbaar voor ziektes. Zeker in de winter, wanneer veel mensen last hebben van een verminderde weerstand.

#4 Je kunt last krijgen van je hart
Volgens de American Heart Association, is vier tot zeven dagen in de week intensief trainen not done. Het zou de kans op hart- en vaatziekten vergroten. Net als bij verbranding met een haardvuurtje, ontstaat in je lichaam een soort ‘rook’ bij de verbranding van suikers en vetten tijdens het intensief sporten. Dit zijn vrije radicalen. Vrije radicalen kunnen een verbinding aangaan met cholesterol, wat een aanslag kan betekenen op je hart en bloedvaten. Je lichaam gaat dit proces goed tegen, tenzij je vaak langer dan een uur intensief sport. Dan is hij niet meer in staat om de vrije radicalen te vangen.

#5 Je kunt er sneller oud door worden
Aalt Bas is Hoogleraar Toxicologie aan de Universiteit van Maastricht en deed langdurig onderzoek naar sporten. Eén van zijn conclusies is dat sporten alleen goed is wanneer je dit met mate doet, omdat je met obsessief sporten te veel zuurstof inademt. Zuurstof is een corrosief gas; hoe meer zuurstof je tot je neemt, hoe meer en hoe sneller je het verbrandt. In kleine hoeveelheid is dit geen probleem en heeft je lichaam zelfs verbranding nodig, maar bij een te veel aan zuurstof brand je letterlijk op en word je dus sneller oud volgens de Hoogleraar.

Lees ook eens:  Pfizer plant driemaandelijkse Covid-hervaccinatie- zeer 'onnodig' - volgens Russische expert

Natuurlijk is het geen goed idee om je sportkleding nu bij het grofvuil te zetten, want regelmatig minder dan een uur sporten blijft gezond. Gezond sporten is sporten op een manier waarbij jij je goed voelt zonder dat je te veel van je lichaam vraagt.

 

Bron

Ik hoor en zie ook genoeg natuurlijk en idem mijn idee is overdrijven is nooit goed.
Ken mensen die zich kapot sporten en in het zweet drijven, letterlijk,.. etc etc…?????
Why?
Ik denk dat zoiets stress uitlokt voor het lichaam want de enige manier waarop een lichaam zo intens gaat zweten bij sport, is toen de mens weg moest rennen voor een dinosaurier bv…

Ik denk dat het geen goed teken is voor het lichaam.

Stress is niet zo gezond…anyways…
Sporten moet leuk blijven en lekker…

Ik heb tijden te zwaar getraind en dacht dat ik dus telkens zwaarder moest trainen qua gewichten.. is niet waar..

Ik kreeg alleen maar last van continu spierpijn en dat hoort niet.

Dus ik train nu gewoon gewichten die ok zijn voor mij, ik ga niet hoger maar wel soms wat vaker, maar niet zwaarder omdat het ook niet nodig is.

Je spieren zijn al in de train of werkstand…

Lees ook eens:  Doe de bietentest!

Als je na langdurig trainen gewoonweg wat gewichten pakt elke dag eventjes, hoeft niet overdreven dan blijft dat in de trainstand nml…
Daarom vond ik dit artikel ook erg goed.

Eindelijk eens een website die het ook zegt …

Er staan wel meer artikelen die oké zijn!

Dus sporten is goed zolang het leuk blijft, zolang je er niet aan onderdoor gaat en dus spierpijnen gaat krijgen etc, want dan overbelast je het lichaam op de verkeerde manieren.
Sport moet goed voelen, het is in feite extra arbeid!

Ik heb nu een krachtstation in huis en een roeimachine… lekkuh!!!!!
🙂

En heb ik zin duik ik even mijn sportkamer in… en de sportschool idem maar tijdens te heet weer zien ze mij daar ook niet… want ook dat is niet gezond…
Als je heel jong ben misschien wel maar tijdens heet weer, gaat de bloeddruk omhoog en werkt je hart sneller etc… moet je niet gaan triggeren allemaal.
Dan is een sportkamer thuis echt wel relaxt want dan doe je dat ff… desnoods een kwartiertje…

 

 

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button

Een Adblocker gedecteerd

AngelWings.nl wordt mede mogelijk gemaakt door advertenties ♥Support ons door je ad blocker uit te schakelen♥