web analytics
11:11 Dubbele getallen

Veel slachtvarkens en bloeddonoren besmet met hepatitis E: ‘Virus uit de stal komt zo op ons bord’

Veel slachtvarkens en en een groeiend aantal bloeddonoren zijn besmet met hepatitis E. Dat blijkt uit cijfers van bloedbank Sanquin en de Universiteit Utrecht. Het virus waart rond bij 90 procent van de varkensstallen. Veel besmette dieren worden bovendien aangeleverd voor de slacht.

Marina Meester, promovenda epidemiologie aan de Universiteit Utrecht, ontdekte dat bij 40 procent van de bedrijven besmette varkens zijn als ze worden aangeleverd voor de slacht. Het rauwe varkensvlees dat hiermee geproduceerd wordt, leidt al jaren tot een hoog aantal hepatitis E-gevallen in Nederland.

Sinds de zomer van 2020 stijgt het percentage bloed dat besmet is met hepatitis E, merkt bloedbank Sanquin. ,,Voor mensen met een gezonde afweer is het niet erg, maar voor mensen waarvan het immuunsysteem is verstoord kan het verstrekkende gevolgen hebben”, zegt Hans Zaaijer, hoofdonderzoeker van Sanquin vanavond in het NTR-wetenschapsprogramma Atlas. ,,Het illustreert hoe een dierenvirus uit de varkensstal al jarenlang op ons bord terechtkomt.’’

Leverworsten

Uit eerder onderzoek van Sanquin en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) bleek dat in 78 procent van de leverworsten en 80 procent van de leverpaté het hepatitis E-virus is aangetroffen.

Een behande­ling is goed mogelijk, maar toch is er een aantal mensen dat er ieder jaar aan overlijdt

Wim van der Poel, Universiteit Wageningen

Hepatitis E is een aandoening van de lever. Het virus wordt zowel bij varkens als mensen gevonden. Er zijn drie verschillende types. Van type 3, dat bij varkens rondwaart, worden mensen niet ziek. Maar de varianten die mensen op vakantie oplopen (type 1 en 2) kunnen leiden tot koorts, buikpijn en geelzucht. Mensen met een verminderde afweer lopen daarnaast het risico op een chronische leverontsteking.

Lees ook:   Fout van GGD: meisjes krijgen verkeerd vaccin

,,Een behandeling is goed mogelijk, maar toch is er een aantal mensen dat er ieder jaar aan overlijdt”, zegt viroloog Wim van der Poel van de Universiteit Wageningen. Sinds een aantal jaar krijgen kwetsbare patiënten het advies om geen rauw varkensvlees te eten.

Van der Poel vreest vooral voor mutatie van het virus. ,,Hepatitis E is net als corona een RNA-virus. Dat betekent dat er mutaties plaatsvinden en dat er virusvarianten zouden kunnen ontstaan die meer ziekmakend zijn.”

https://www.ad.nl/binnenland/veel-slachtvarkens-en-bloeddonoren-besmet-met-hepatitis-e-virus-uit-de-stal-komt-zo-op-ons-bord~ad1dd9b4/

Alweer 1… is dit waar of is het een oorzaak zoeken voor vaccin slachtoffers?

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button