22 januari 2022

 

Hoge bloeddruk gekoppeld aan zinkgebrek

Hoge bloeddruk gekoppeld aan zinkgebrek

Een nieuwe studie vond een verband tussen zinkgebrek en hoge bloeddruk. De resultaten kunnen wetenschappers helpen nieuwe manieren te ontwikkelen om een ​​tekort aan zink te compenseren. Hoge bloeddruk of hypertensie is een enorm en groeiend probleem voor de volksgezondheid. Tot op heden konden wetenschappers de rol van zink echter niet nauwkeurig bepalen bij de ontwikkeling van hypertensie.

Mensen met bepaalde ziekten, zoals diabetes type 2 of chronische nierziekte, hebben bijvoorbeeld meestal een tekort aan zink en ook een hoge bloeddruk. Het is voor wetenschappers nog steeds onduidelijk of zinkgebrek de oorzaak of het gevolg is van hoge bloeddruk. Evenzo hebben andere onderzoeken aangetoond dat mensen met lagere zinkniveaus meer kans hebben op hypertensie. Bijvoorbeeld, bij ratten die bijzonder gevoelig zijn voor zout en gemakkelijk een hoge bloeddruk ontwikkelen, is hun bloedzinkgehalte laag.

Nieren en bloeddruk
Sorptie van natrium speelt een cruciale rol bij het verlagen van de bloeddruk. De natriumchloride-cotransporter (NCC) in de nier is vooral belangrijk. Het absorbeert natrium uit urine en keert het terug naar het lichaam. Over het algemeen komen lagere natriumniveaus in urine overeen met hoge bloeddruk. Met andere woorden, wanneer NCC te actief is, pompt het meer natrium terug in het lichaam, wordt urine in kleinere volumes uitgescheiden en stijgt de bloeddruk respectievelijk. Een aantal eiwitten kan interageren met NCC om de hoeveelheid natrium te veranderen die het lichaam absorbeert en uitscheidt.

Zink fungeert als een cofactor, wat betekent dat het de activiteit van een breed scala aan eiwitten beïnvloedt, waaronder enzymen en regulerende eiwitten. Onderzoekers geloven dat zink inwerkt op een van de eiwitten die NCC remmen.

Lees ook:   Bloeddruk waarden per leeftijd

Zink en hypertensie
In een recente studie voerden wetenschappers een reeks experimenten uit om de relatie tussen zink en hypertensie te onderzoeken en de rol van NCC te observeren. Ten eerste hebben ze aangetoond dat muizen die een dieet met een lager zinkniveau ‘volgden’ hypertensie ontwikkelden. Daarna verdeelden ze deze dieren in twee groepen. Ze voedden de helft van het dierenvoer dat voldoende zink bevatte. Zoals verwacht, werd hun bloeddruk al snel weer normaal.

Onderzoekers gaven de resterende muizen hydrochloorthiazide, een medicijn dat NCC onderdrukt. De bloeddruk bij deze dieren werd ook weer normaal. Dit komt door het feit dat NCC stopte met het terugpompen van natrium in het lichaam, waardoor urine het kon wassen. In andere experimenten werkten onderzoekers aan dierlijk weefsel in een laboratorium. Ze toonden aan dat NCC verantwoordelijk is voor hypertensie, die wordt veroorzaakt door een tekort aan zink.

Ze ontdekten ook dat de NCC-activiteit verandert als gevolg van de aanwezigheid van zink, met name de NCC-activiteit neemt toe wanneer zink op een lager niveau is. Wetenschappers zijn van mening dat NCC bij gebrek aan zink stabieler is en daarom langer kan functioneren.

https://www.pora.ru/health/prophylaxis/29715.html

Let op de hoeveelheid zout je tot je neemt per dag in voorbereide voeding zit enorm veel zout…

Gerelateerde berichten