...

25 oktober 2021

 

Botox wel safe?

Is Botox wel zo veilig?

Over smaak valt uiteraard niet te twisten, maar hoe veilig is cosmetische botox? Afgezien van patiënten met een neurologische aandoening, zijn er nog geen langetermijnresultaten van de effecten op het brein en de zintuigen bij cosmetisch gebruik. Botox, ofwel botulinetoxine, is een neurotoxische stof geproduceerd door de Clostridium botulinum-bacterie. Het is het meest potente gif dat we kennen, ongeveer 100 gram zou voldoende zijn om de hele wereldbevolking te doden. Mag het een onsje minder zijn? In verdunde vorm laat men deze stof tegenwoordig zonder indicatie op grote schaal injecteren in ons meest precaire bezit; het hoofd. Aangenomen werd altijd dat botox een heel plaatselijk effect heeft, alleen rondom de motorische eindplaat van de spieren waar het wordt ingespoten. Onderzoek wijst echter uit dat dit niet het geval is. (Weise et al.; Central Effects of Botulinum Neurotoxin – Evidence from Human Studies; Toxins; 2019) Bij een cohort in de VS bleek dat migraine significant minder vaak voorkomt bij cosmetisch botoxgebruik in het gelaat. Dit doet vermoeden dat de stof de synapsspleet oversteekt en wel degelijk effecten kan bewerkstelligen in de hersenen.

De gedachte vind ik verontrustend, dat we zonder medische noodzaak een gif richting ons brein laten spuiten en er zelfs grif voor wensen te betalen. Misschien gaat in de toekomst wel blijken dat het IQ-punten kost, of tot verlamming of DNA-schade leidt, met alle gevolgen van dien. Of zou het de nieuwe migrainebehandeling worden, met een strakke kop op de koop toe?

 

https://www.medischcontact.nl/opinie/blogs-columns/blog/heb-je-soms-botox-in-je-hoofd.htm

Blij dat ik zga nog geen rimpels heb… maar al vanaf mijn 13e smeer ik dagelijks al dagcréme op mijn snufferd… en geen dag overgeslagen dus ja, je kunt er zelf ook veel aan doen natuurlijk!

Overmatig gebruik van botox doet spieren wegsmelten

https://www.ad.nl/wonen/overmatig-gebruik-van-botox-doet-spieren-wegsmelten~af2f8cb2/

Jonge vrouwen worden vaak door het voorbeeld van celebs gestimuleerd om op jongere leeftijd met botox te beginnen ter preventie van rimpels. Maar dit kan volgens een toonaangevende cosmetische chirurg Darren McKeown het verouderingsproces juist versnellen.

Geen rimpels, toch ouder
Professor McKeown zegt dat overmatig gebruik van botox gedurende een lange periode spieren kan doen wegsmelten. Het overmatig gebruik kan ervoor zorgen dat het gezicht er op vroegtijdige leeftijd er oud kan uitzien, ook ondanks het feit dat rimpels ontbreken. Dit is steeds vaker merkbaar rond de ogen en zie je ook bij een groeiend aantal celebs.

 


Tegenwoordig lijkt een behandeling met botulinum toxin A (Botox is een merknaam van een leverancier hiervan) even gewoon als een bezoekje aan de tandarts. Botox parties zijn zelfs in sommige landen de Tupperware parties voorbij gestreefd. Persoonlijk ben ik huiverig om een gif (want dat is botulinum toxin A) in mijn gelaat te laten spuiten.

Lees ook:   Baby's en liefde die zij nodig hebben

 

Wat is botulinum toxin A?

Een neurotoxine geproduceerd door Clostridium botulinum, de bacteriën die verantwoordelijk zijn voor voedselvergiftiging (botulisme). Van alle neurotoxinen is dit de meest dodelijke van alle nog bekende variëteiten. Slechts 1 g zuiver  type A-toxine kan een miljoen mensen vernietigen, daarom heeft het Amerikaanse leger overwogen het in te zetten als biologisch wapen. Botulinum toxin A als facelift uit een fles is omdat het bij inname verlamming veroorzaakt.

Botulinum toxin A als cosmetisch middel

Vanaf 1989 mag botulinum toxin A gebruikt worden om oogtrekkingen te behandelen. Een Canadese arts die het hiervoor gebruikte constateerde dat tegelijkertijd ook rimpels in het voorhoofd verdwenen. En bood samen met haar man – dermatoloog – behandelingen hiervoor aan. Plastische chirurgie ‘uit een flesje’ was geboren. Vanaf 2002 is botulinum toxin A een goedgekeurd middel voor cosmetische doeleinden. Botox, geproduceerd door Allergan Pharmaceuticals, is de gepatenteerde vorm van de stof botulinetoxine A, en het meest bekende merk op de markt.

Wat de lange termijn effecten zijn bij (langdurig) gebruik van Botox is niet bekend. Het wordt nog ‘maar’ 16 jaar als cosmetisch middel ingezet.

Al in 2009 heeft de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA)  een veiligheidswaarschuwing gegeven, waarin stond dat het toxine “zich vanuit het gebied van injectie kan verspreiden om symptomen van botulisme te produceren”, zoals spierzwakte en ademhalingsmoeilijkheden die uren of weken na een injectie kunnen optreden. Botulinetoxine is een gif dat inwerkt op zenuwprikkels. Op langere termijn zouden spierklachten of spierverslapping kunnen optreden.

Ook zijn er diverse mogelijke bijwerkingen bekend, die echter lang niet bij iedereen voorkomen. Zoals duizeligheid, jeuk of het optreden van zwellingen en verhardingen. Dit komt omdat het lichaam reageert op de lichaamsvreemde en giftige stof butulinetoxine, die wordt ingebracht. Ook hoofdpijnklachten en eventueel een hangend oog (door een verdoving van een klein oogspiertje) kunnen optreden.  (Een deel van) deze bijwerkingen verdwijnen meestal in de loop van de tijd – zoals de Botox injectie zelf ook na enige tijd uitgewerkt is.

En wist je dat je zelfs rimpels kunt veroorzaken door Botox gebruik? Na de behandeling tegen fronslijnen proberen andere spieren in je gelaat een frons te maken. Doe je dit herhaaldeijk dan kan dit voor  (nieuwe) rimpels zorgen.

Feit is dat Botox big business is voor de pharmaceutische industrie. In 2001 was de omzet nog ‘slechts’ 300 miljoen dollar. In 2015 al 1.3 biljoen! En de helft van de totale omzet van fabrikant Allergan. Gezien de financiele belangen zal er dus dus zeker gelobbyed worden om eventuele negatieve geluiden in de kiem te smoren.

https://www.indisha.nl/blogs/blog/botox-is-het-veilig

 

Deel & let's open the minds!

Gerelateerde berichten