web analytics
11:11 Dubbele getallen
Gezondheid & Uiterlijk

De kleur van je ogen informatie

rokerige ogen krachtige lippenstift en nailart. Mooie natuurlijke make-up make-upideeën schoonheid huidverzorging tips voor de huidverzorging de beste acne-behandelingen schoonheidsproducten rokerige ogen lippenstift glamoureuze make-up natuurlijke make-upDe grijze en Amber kleurige ogen zijn zeldzame kleuren
De grijze oogkleur: grijze iris bij mensen De oogkleur bij mensen is divers. De grijskleurige ogen behoort tot één van de zeldzaamste. Er zijn veel verschillende soorten oogkleuren te benoemen. De oogkleur die bij mensen het meest voorkomt is de bruine oogkleur. De iris, ook wel het regenboogvlies genoemd, is het gedeelte van het oog dat een kleur heeft.

De blauwe oogkleur komt bij Nederlanders het meest voor. De grijze oogkleur is vrij zeldzaam. Ook de groene oogkleur is zeldzaam. Een grijze iris wordt ook wel een fel grijze of staalgrijze iris genoemd en komt met name voor in de Noord-Europese landen.

De grijze iris bij mensen

De oogkleur bij mensen wordt bepaald door verschillende genen. Deze genen zorgen dat pigmentcellen een bepaald type pigment aanmaken. De pigmentcellen bevinden zich in het epitheel van de iris. De iris wordt ook wel het regenboogvlies genoemd omdat het allerlei verschillende kleuren kan aannemen. De meest voorkomende oogkleur bij mensen is echter de bruine oogkleur. Deze kleur komt naar schatting bij 80 tot 90% van alle mensen op de wereld voor. De grijze oogkleur is een zeldzame kleur.

Landen met verschillende oogkleuren Wie goed naar de ogen van mensen kijkt zal zien dat bijna iedereen verschillende kleuren in het oog heeft. De oogkleur is met name divers in Noord-Europese landen. In deze landen vind je alle soorten oogkleuren die er bestaan. In Afrika en Azië is er juist heel weinig diversiteit. In die continenten heeft bijna iedereen de bruine oogkleur. De landen waar juist veel diversiteit is te vinden zijn onder andere:

Nederland (dominante kleur is blauw) IJsland (dominante kleur is blauw Duitsland (hoofdzakelijk blauw) Denemarken (dominante kleur is blauw) Polen (hoofdzakelijk blauw) Estland (absolute dominantie van de blauwe kleur) Finland (absolute dominantie van de blauw kleur) Zweden (dominante kleur is blauw) Schotland (hoofdzakelijk blauw) Noorwegen (dominante kleur is blauw)

De blauwe oogkleur komt het meest voor in het noorden van Europa. De bruine oogkleur komt het meest voor in het zuiden van Europa. Je moet dan denken aan landen als Spanje, Portugal en Italië. Ook in Griekenland wonen veel mensen met bruine ogen. In landen als Frankrijk en Zwitserland is de verdeling ongeveer gelijk.

De grijze oogkleur en pigment Als de ogen grijs van kleur lijken is er weinig pigment aanwezig in het stroma van de iris. In de iris zitten pigmentcellen die pigment aan kunnen maken. Het pigment dat bij de meeste mensen wordt aangemaakt heet eumelanine. Dit soort pigment is donker en zorgt bij veel aanmaak voor bruine ogen.

Als er heel veel pigment wordt aangemaakt worden de ogen donkerbruin. Deze donkerbruine oogkleur komt met name voor bij mensen in Afrika en Azië. Ook mensen met donkerbruin tot zwart haar hebben in de meeste gevallen donkerbruine ogen. Het pigment eumelanine zorgt in het haar namelijk ook voor een donkere kleur. Als er weinig eumelanine wordt aangemaakt kunnen de ogen een blauwe kleur krijgen.

Bij extreem weinig pigmentaanmaak worden de ogen lichtblauw van kleur. Als de dichtheid van de pigmentcellen erg klein is worden de ogen feller van kleur. Weinig aanmaak van pigmentcellen en een kleine dichtheid: iris met een felblauwe kleur (zeer zeldzaam bij de mensheid)

Weinig aanmaak van pigmentcellen en een grote dichtheid: iris met een diepblauwe kleur (relatief zeldzaam bij de mensheid)

 

Als er extreem weinig pigmentcellen in het stroma aanwezig zijn en er zeer weinig pigment wordt aangemaakt worden de ogen grijs tot wit van kleur. Een grijs oog kan echter faal en flets lijken. Dit gebeurt meestal als de dichtheid van de pigmentcellen wat groter is. De grijze kleur wordt dan dieper en grauwer. Als de dichtheid veel kleiner is worden de grijze ogen erg fel en kunnen ze bijna doorschijnend lijken. Vaak spreekt men dan van de grijze oogkleur. Naar schatting heeft maximaal 1% van de wereldbevolking de grijze oogkleur.

Lees ook eens:  Carmen Dell'Orefice (91 yr old) Secrets of health, sex and longevity! The oldest fashion model

Grijze  oogkleur bij honden. Niet alleen mensen kunnen grijskleurige ogen hebben. De oogkleur komt ook bij honden voor. Met name honden die in het noorden van Canada en Noorwegen worden gebruikt hebben vaak de extreem lichte oogkleur. Naast honden zijn er ook andere dieren met de grijze oogkleur. Denk aan bepaalde vogelsoorten, katten, reptielen en vissoorten.

veerlecoumans.

Amberkleurige ogen

Amber is een zeer bijzondere oogkleur. Om meer van deze oogkleur te kunnen begrijpen moeten we begrijpen hoe oogkleur werkt. Elk oog heeft niet een bepaald kleur pigment maar een concentratie van een bepaald pigment. Mensen met bruine ogen hebben dus niet een bruin pigment in het oog maar een hoge concentratie van een bepaald pigment. Dat pigment wordt melanine (eumelanine) genoemd. Een zeer kleine concentratie van het pigment melanine zorgt voor een blauwe oogkleur.

Ook mensen met groene ogen hebben pigment.

Dit pigment is een ander soort melanine, genaamd feomelanine. Feomelanine wordt ook wel lipochroom genoemd. Er zijn op de wereld maar heel weinig mensen die genen bezitten voor de productie van lipochroom. Mensen die deze genen bezitten hebben vaak groene ogen.

Ook amberkleurige ogen hebben veel lipochroom in het oog

Amber ogen: Amberkleurige ogen hebben een goud/gele/koperen kleur. Deze hebben erg weinig (tot bijna geen) melanine & erg veel lipochroom. Deze kleur is uiterst zeldzaam. De iris heeft een gelige kleur. Als er wel veel melanine en een beetje lipochroom in het stroma is te vinden spreken we van de kleur hazel. Deze kleur komt veel vaker voor en wordt vaak verward met amber.

Amber kleurige ogen komen alleen tot uiting als beide ouders weinig melanine in het stroma hebben (blauwe ogen, licht groene ogen). Onthoud dat bruine ogen (veel melanine) altijd dominant is. Een ouder met bruine ogen (dominant) en een ouder met bijvoorbeeld blauwe ogen (recessief) zal waarschijnlijk een kind krijgen met bruine (lichtbruin, donkerbruin, vaalbruin) ogen. Wanneer je bruin met groen mixed verhoogt dat de kans op een kind met hazelkleurige ogen. Groen met blauw zorgt voor (licht)groen of blauwe ogen. Het is altijd belangrijk om te beseffen welke recessieve genen beide ouders bij zich dragen.

Amberkleurige ogen: Wolfs ogen bij mensen

Ogen van mensen kunnen allerlei verschillende kleuren aannemen. De meest voorkomende oogkleur op onze planeet is bruin. De kleur komt vooral veel voor in Azië en Afrika. In Europa vindt men echter meer diversiteit. Bruin, blauw, groen en zelfs een amberkleur komt in Europa voor. Amberkleurige ogen zijn bij mensen zeer zeldzaam. De ogen kunnen goudkleurig op schijnen. Lees hier meer over amberkleurige irissen.

Frequentie van amberkleurige ogen Ongeveer 1% van de wereldbevolking heeft amberkleurige ogen. Deze oogkleur is dus heel erg zeldzaam. De groene oogkleur komt iets vaker voor. De blauwe oogkleur komt weer meer voor dan groen ogen en de bruine oogkleur is de dominante, standaard oogkleur. In Hollywood films is de amberkleur bij mensen zeer geliefd. Vooral in science fiction films komt de oogkleur vaak voor. Denk ook aan filmreeksen als Twilight waar zowel vampiers als weerwolven de amberkleurige ogen veelal hebben. Amberkleurige ogen worden ook vaak wolfsogen genoemd. Deze naam is natuurlijk heel toepasselijk aangezien wolven vaak een gelige oogkleur hebben die ’s nachts als twee gouden munten opschijnen bij het maanlicht. Ook katachtige hebben vaak amberkleurige ogen. Soms zijn ze koperkleurig, soms roestkleurig.

Beauty | Eyes | Green eyes | Brown hair | Pink lipgloss | Eyebrows | Long lashes | Mascara | Eyeliner | Freckles | Glowy skin | Inspiration | More on Fashionchick

Hazel oogkleur is niet een Groene oogkleur! Naast blauwe, groene, bruine en grijze irissen heb je natuurlijk nog veel meer variaties. Zo heb je ook een hazel kleur. De hazel oogkleur is een beetje een aparte oogkleur. Soms lijken ze bruin, soms lichtbruin en soms schijnen hazel ogen een beetje goudkleurig op. De hazelkleur moet niet verward worden met de groene oogkleur. De hazel oogkleur valt in principe onder de bruine oogkleur maar dan met een twist. Mensen met hazel irissen denken soms dat ze groene ogen hebben omdat het in bepaalde gevallen kan lijken alsof er groen pigment in de oog zit. Dit kan vooral zo lijken wanneer er veel licht op de iris valt.

Lees ook eens:  Zoetstof gebruikt in meer dan 6000 producten houden verband met ernstige gezondheidsproblemen

Echte groene irissen hebben geen bruin pigment in de iris. Soms kan er wel een amberkleurige pigment aanwezig zijn bij groene irissen. Bruin pigment (veel melanine) hoort echter niet thuis bij groene irissen.

Ik heb groene ogen met een amberkleur bij de iris, rondom de pupil. Maar dat schijnt ook weer een rh negatieve connectie te zijn.

Mijn oma had donkerblauwe ogen dat vond ik ook wel vrij apart, want dat zie je ook bijna nergens.

De zeldzaamste oogkleuren en hoe ze ontstaan

Oogkleur Oorzaken)
Heterochromie Verhoogde of verminderde pigmentatie in één iris of een deel van een iris.
Anisocorie De ene pupil is groter dan de andere waardoor het ene oog donkerder lijkt.
Roodachtig of roze Weinig tot geen melanine door albinisme.
Paars Gebrek aan melanine vermengd met licht dat weerkaatst op rode bloedvaten.
Grijs Zeer weinig melanine met een hoge hoeveelheid collageen in het stroma.
Groen Een beetje melanine, een grote hoeveelheid lipochroom en Rayleigh-verstrooiing van licht.
Amber Een beetje melanine met een grote hoeveelheid lipochroom.
Hazel Melanine concentreerde zich in het buitenste deel van de iris en veroorzaakt een veelkleurig uiterlijk dat meestal varieert van koper tot groen, afhankelijk van het licht.

 

 

Bruin
Bij de mens bevatten bruine ogen grote hoeveelheden melanine (hoofdzakelijk eumelanine) in het stroma. Dit absorbeert vooral licht van korte golflengte. Zeer donkerbruine irissen kunnen zwart lijken. Mensen met lichtbruine irissen hebben ogen met een “whiskeykleur”. Bruine ogen gaan meestal ook samen met bruin of zwart haar. Bruin is een dominante kleur en in vele populaties is het (met enige uitzonderingen) de enige aanwezige kleur.

Hazelnoot
Wordt vooral veroorzaakt door de Rayleighverstrooiing. Een aantal studies hebben hazelnoot als mediane kleur tussen bruin en donkerbruin aangeduid. Dit kan soms leiden tot een meerkleurige iris. Dat wil zeggen, een oog dat bruin is dichtbij de pupil en kolenzwart of amber aan de buitenrand van de iris. Hazelnoot komt het meest voor in Zuid- en Oost-Europa alsook in het noorden van het Arabisch schiereiland en het Midden-Oosten, maar zelden in Oost-Azië. Het is niet eenvoudig hazelnoot te constateren. Soms wordt het voor bruin aangezien en soms voor groen, ofwel als lichtbruin en geel-bruin. Vooral de lichtbruine variant komt voor in het Midden-Oosten.

Amber en geel
Amberkleurige ogen hebben een goud/gele/koperen kleur. Dit zou komen door het pigment lipochroom. Dit komt ook voor in violette en groene ogen. Bij dieren komen zij meer voor dan bij de mens. Bij de mens worden ze ook wel “kattenogen” genoemd. De gele ogen van sommige duiven bevatten het fluorescerende pigment pteridine. De gele ogen van de hoornuil bevatten het ptederine xanthopterine in de chromatoforen van het stroma (hier worden ze dan xantophoren genoemd). In het menselijk oog kunnen ook gele puntjes voorkomen. Die worden veroorzaakt door het pigment lipofuscine (het zogenaamde lipochroom).

Groen
Groene ogen bevatten weinig melanine. Groene ogen worden weleens gerelateerd aan licht haar zoals blond of rood. Maar bij mensen met donker haar worden zij ook aangetroffen. Zij komen echter het meest voor in het Midden-Oosten, Saoedi-Arabië, Iran, Turkije, Pakistan en India. De Pathanen (etnische Afghanen) worden genoemd: “Hare Ankheian Vaale” (deze met de groene ogen). In de Chinese en Griekse mythologie hebben de goden groene ogen, wellicht vanwege de zeldzaamheid bij mensen. Een zeer bekende foto die in 1985 op de cover van het National Geographic magazine verscheen, is een close-up van Sharbat Gula, een Pathanen-meisje met starende groene ogen. In 2002 werd zij opgespoord en kon ze worden geïdentificeerd door haar irissen te vergelijken met de foto.

Lees ook eens:  Medicijnentekort? Nieuw angstaanjagend verhaal in de media

Blauw

Percentage lichtkleurige ogen (blauw en groen) in Europa.
Blauwe ogen komen vrij algemeen voor in vooral Noord-Europa en in landen met een populatie van gedeeltelijk Noord-Europese afkomst zoals Canada, de Verenigde Staten, Australië en Zuid-Afrika, in mindere mate in Argentinië, Uruguay of Brazilië. In de rest van de wereld is de kleur zeldzaam. Ongeveer 2,2% van de wereldbevolking (zo’n 150 miljoen mensen) heeft blauwe ogen. Blauwe ogen hebben weinig melanine in het stroma. De langere golflengten van het lichtspectrum worden geabsorbeerd en de kortere worden verstrooid (Rayleighverstrooiing).

Deense wetenschappers hebben ontdekt dat de mutatie in het OCA2-gen, dat blauwe ogen veroorzaakt, tussen de 6000 en 10000 jaar geleden plaats moet hebben gevonden. Het onderzoek werpt de hypothese op dat mensen met blauwe ogen, van Denemarken via Turkije tot Jordanië, dezelfde voorouder hebben.[12] De geografische plaats waar de mutatie zou hebben plaatsgevonden zou ten noordoosten van de Zwarte Zee zijn geweest.

 

Bruin kleurige ogen
Bij de mens bevatten bruine ogen grote hoeveelheden melanine in het stroma. Bruine ogen gaan meestal
ook samen met bruin of zwart haar. Bruin is een dominante kleur en in vele populaties is het (met enige
uitzonderingen) de enige aanwezige kleur.

Hazelnoot kleurige ogen

Een aantal studies hebben hazelnoot als mediane kleur tussen bruin en donkerbruin aangeduid. Dit kan soms
leiden tot een meerkleurige iris. Dat wil zeggen, een oog dat bruin is dicht bij de pupil en kolenzwart of amber
aan de buitenrand van de iris. Het is niet eenvoudig hazelnoot te constateren. Soms wordt het voor bruin
aangezien en soms voor groen, ofwel als lichtbruin en geel-bruin. Vooral de lichtbruine variant komt voor in het
Midden-Oosten.

Amber en geel ogen
Amberkleurige ogen hebben een goud/gele/koperen kleur. Dit zou komen door het pigment lipochroom. Dit
komt ook voor in violette en groene ogen. Bij dieren komen zij meer voor dan bij de mens. Bij de mens worden
ze ook wel “kattenogen” genoemd. De gele ogen van sommige duiven bevatten het fluorescerende pigment
pteredine. De gele ogen van de hoornuil bevatten het ptederine xanthopterine in de chromatoforen van het
stroma (hier worden ze dan xantophoren genoemd). In het menselijk oog kunnen ook gele puntjes voorkomen.
Die worden veroorzaakt door het pigment lipofuscine (het zogenaamde lipochroom).

Groen kleurige ogen
Groene ogen bevatten weinig melanine. Groene ogen worden wel eens gerelateerd aan licht haar zoals blond of
rood. Maar bij mensen met donker haar worden zij ook aangetroffen. Zij komen echter het meest voor in het
Midden-Oosten, Saoedi-Arabië, Iran, Pakistan en India. De Pathanen (etnische Afghanen) worden genoemd:
“Hare Ankheian Vaale” (deze met de groene ogen). In de Chinese en Griekse mythologie hebben de goden (aha de RH negatieven dus!)
groene ogen, wellicht vanwege de zeldzaamheid bij mensen.

Blauw kleurige ogen
Blauwe ogen komen over het algemeen voor in Europa en in landen met een populatie van Noord-Europese
afkomst zoals Canada, de Verenigde Staten, Australië en Zuid-Afrika, in mindere mate in Argentinië, Uruguay
of Brazilië. In de rest van de wereld is de kleur zeldzaam. Ongeveer 8% van de wereldbevolking heeft blauwe
ogen. Blauwe ogen hebben weinig melanine in het stroma.
Het kleur van de ogen is erfelijk

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button

Een Adblocker gedecteerd

AngelWings.nl wordt mede mogelijk gemaakt door advertenties ♥Support ons door je ad blocker uit te schakelen♥