web analytics
...
Gezondheid & Uiterlijk

Vaccineer ouderen tegen gordelroos.

Bijwerkingen zeldzaam

Het middel is ook veilig en ernstige bijwerkingen zijn zeldzaam, zegt de Gezondheidsraad. Wel zijn er veel tijdelijke bijwerkingen, zoals spierpijn en pijn op de plek van de injectie.

 

Vaccineer ouderen tegen gordelroos.

Tuurlijk joh… doe er wat bij in zodat ze sneller de pijp uit gaan scheelt de maatschappij weer opvreters immers?

https://www.ad.nl/politiek/gezondheidsraad-vaccineer-ouderen-tegen-gordelroos~ad501146/

De vaccineerwoede tegenwoordig gaat nergens meer over…hoeveel mensen krijgen gordelroos?
Als het er teveel zijn dan is hun weerstand slecht, ga dan maar eens uitrekenen wat dat veroorzaakte vast te weinig pensioen soms?

-Jeuk, tintelingen, een brandende pijn en vervelende blaasjes die als een gordel om je lichaam zitten: gordelroos is absoluut geen pretje. Hoe komt het dat deze huidziekte vooral bij 60-plussers voorkomt?

Het heeft alles te maken met de verminderde weerstand van ouderen.

“Ouderen zijn daardoor kwetsbaarder voor virussen. Hetzelfde geldt overigens voor mensen met chronische ziektes, of mensen met kanker die chemotherapie moeten ondergaan. Die lopen ook meer risico om een ziekte als gordelroos op te lopen.”

Iedereen die als kind waterpokken heeft gehad, kan ooit gordelroos krijgen. “Het is namelijk een erfenis van de waterpokken. Gordelroos heet ook wel ‘herpes zoster’ en wordt veroorzaakt door het varicellazostervirus: dat is het waterpokkenvirus. Als je vroeger waterpokken hebt gehad, draag je dat virus nog in je lichaam.” Het virus ‘slaapt’ jarenlang zonder dat je er last van hebt, maar kan weer actief worden. Bijvoorbeeld als je een verminderde weerstand hebt.

Besmettelijk?
Het vocht uit de blaasjes van gordelroos is de eerste 1 à 2 weken besmettelijk, maar niet voor mensen die het virus toch al in hun lichaam hebben sinds de waterpokken. Jouw gordelroos zal dus in principe niet leiden tot een uitbraak binnen je vriendenkring of familie, maar het kan wel leiden tot waterpokken bij een kind. Ook volwassenen die nooit waterpokken hebben gehad en in contact komen met het vocht uit de blaasjes van een gordelroospatient, kunnen waterpokken krijgen. De korstjes zijn niet meer besmettelijk.

Lees ook:   Bizarre neurologische ziekte plaagt jonge Canadezen

Wat kunt u doen om gordelroos te voorkomen?

Er is een inenting tegen gordelroos voor mensen van 60 jaar en ouder. U kunt met uw huisarts overleggen of deze inenting goed voor u zou zijn.

Zorg dat u niet in aanraking komt met het vocht uit de blaasjes van anderen:

  • Zorg dat de blaasjes bedekt zijn, bijvoorbeeld met een gaasje.
  • Was de handen na contact met vocht uit de blaasjes.

Dus?
Gewoon niet aanraken, niet mee in contact komen en de weerstand op peil houden ipv weer een onnatuurlijke prik in je lichaam!

Geïnfecteerd raken met een herpesvirus is niet moeilijk. Zoenen, seks, maar ook drinken uit hetzelfde glas kan de virussen verspreiden. En ben je eenmaal geïnfecteerd, dan ben je levenslang veroordeeld. De virussen blijven sluimeren in je lichaamscellen en kunnen je van tijd tot tijd weer ziek maken. Probleem is bovendien dat je het soms niet eens door hebt en zo anderen kunt besmetten.

En dan een bericht uit 2016….

 

Als het aan de Gezondheidsraad ligt, worden ouderen niet langer standaard gevaccineerd(?) voor gordelroos. Het vaccin zou niet voldoende bescherming bieden en kan bovendien gevaarlijk zijn voor mensen met een lage weerstand. De Gezondheidsraad schreef vorige week een brief aan minister Schippers van Volksgezondheid over de effectiviteit van de vaccinatie voor gordelroos. Dit meldt NU.nl.

De vaccinatie vermindert de kans op gordelroos met slechts 2 procent, waardoor iemand van 70 jaar 9,8 procent kans heeft op het virus, in plaats van 11,8 procent. Ook de kans op zenuwpijn (PHN) neemt slechts heel licht af. Gordelroos vormt volgens de Gezondheidsraad geen gevaar voor de bevolking. “Daarmee is er geen publiek belang gemoeid met vaccinatie en hoort deze niet thuis in het Rijksvaccinatieprogramma.”

Lees ook:   Je bloedgroep en karakteristieken

Het virus komt voornamelijk voor bij mensen met een lage weerstand. Vooral ouderen worden getroffen door gordelroos, waardoor zij een belangrijke doelgroep vormen binnen het Rijksvaccinatieprogramma. Echter lopen patiënten wiens immuunsysteem minder goed werkt ook meer risico om ziek te worden van het vaccin. Ziekten zoals Crohn, kanker en hiv-infecties kunnen de patiënt dusdanig zwak maken dat vaccinatie tegen gordelroos zelfs levensgevaarlijk kan uitpakken. Volgens de Gezondheidsraad zouden ouderen daarom niet standaard gevaccineerd moeten worden.

Er wordt op dit moment gewerkt aan een nieuw vaccin tegen gordelroos. Wanneer dit middel op de markt komt, is het volgens de Gezondheidsraad verstandig om dan opnieuw te overwegen of ouderen gevaccineerd moeten worden tegen het virus. Gordelroos wordt veroorzaakt door reactivatie van het waterpokkenvirus en is besmettelijk voor mensen die zelf nog niet eerder waterpokken hebben gehad. Tijdens de opleving ontstaan kleine blaasjes op de huid die jeuken en pijn kunnen doen. Ook kan de patiënt last krijgen van zenuwpijn.

© Nationale Zorggids

https://www.nationalezorggids.nl/ouderenzorg/nieuws/32093-ouderen-zouden-geen-vaccinatie-voor-gordelroos-moeten-krijgen.html

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Deze website gebruikt cookies om inhoud en advertenties te personaliseren, om functies voor sociale media te bieden en om het internet verkeer te analyseren. We moeten ook informatie delen over uw bezoek aan onze site met onze sociale media-, advertentie- en analysepartners. View more
Accept