...

28 november 2021

 

waarom kant-en-klaarmaaltijden niet vullen, maar je dik maken

Amerikaans onderzoek: waarom kant-en-klaarmaaltijden niet vullen, maar je dik maken

Ongeveer de helft van al het voedsel in Duitsland wordt zwaar verwerkt. De trend neemt toe. Pizza is een van de grootste hits op de diepvriesafdeling

Kant-en-klaarmaaltijden zijn niet alleen populair bij Duitse consumenten. Al geruime tijd hebben wetenschappers nauwelijks een goed haar achtergelaten op sterk bewerkte producten zoals bevroren pizza of ontbijtkrullen. Amerikaanse onderzoekers hebben nu de kant-en-klare maaltijd nader bekeken.

Bloem , water, wat gist en een paar snufjes zout. Je hebt niet meer nodig om zelf een pizzadeeg te maken. Verse tomaten, paprika, kaas naar smaak. De “zelfgemaakte” pizza is klaar. Toegegeven, het duurt een paar eenvoudige stappen totdat de vegetarische creatie op tafel ligt. Het motto: eerst werken, dan genieten. Dit is waarschijnlijk de reden waarom steeds meer Duitsers pizza uit de vriezer kiezen. Scheur plastic folie open, naar de oven, klaar! Het lijdt geen twijfel welke van de twee genoemde opties de gezondere is.

 

Amerikaanse wetenschappers wilden in een experiment de effecten van populair gemaksvoedsel op gewicht en lichaamsvet nader bekijken. De onderzoekers hebben nu wat ze hebben gevonden gepubliceerd in het tijdschrift ” Cell Metabolism “. Volgens dit lokken zwaar bewerkte voedingsmiddelen onder meer om meer te eten.

Het experiment

Voor hun experiment selecteerden de wetenschappers 20 gezonde vrijwilligers die meer dan een maand in een onderzoeksfaciliteit woonden. Tien daarvan leefden de eerste twee weken exclusief van sterk verwerkte producten. Bij het ontbijt aten ze een kom honing-noten granen en een bosbessenmuffin – gebakken. In de tweede groep lag er bijvoorbeeld een yoghurt met fruit en noten op de ontbijttafel. De deelnemers van beide groepen mochten zoveel van het aanbod eten als ze wilden. Drie maaltijden stonden op het menu. De groepen werden na twee weken gewisseld.

Het resultaat …

… niet verrassend in het begin. De proefpersonen die aanvankelijk eindproducten voedden, wonnen gemiddeld één kilogram lichaamsgewicht. Ze verloren eenzelfde hoeveelheid in de twee weken met vers voedsel. De Amerikaanse onderzoekers vonden ook een vergelijkbare trend in lichaamsvet.

Lees ook:   De grap van sporten enzovoorts

De analyse

Maar waarom hebben afgewerkte producten zo’n negatieve invloed op het gewicht? Het team onder leiding van studieleider Kevin Hall maakt verschillende aannames in zijn publicatie. Ten eerste aten de proefpersonen de afgewerkte producten sneller in het experiment. Dit kan ertoe leiden dat het maagdarmkanaal niet genoeg tijd heeft om aan de hersenen te signaleren dat je vol bent, meent Hall. Met andere woorden, de getroffenen hebben de neiging te veel te eten. Marc Tittgemeyer van het Max Planck Instituut voor metabolisme-onderzoek in Keulen gelooft dat veel consumenten onderschatten hoeveel calorieën er eigenlijk in bevroren pizza en Co. zitten. Gereed voedsel activeert het beloningssysteem van het lichaam, dat vervolgens om meer vraagt, zei Tittgemeyer, die niet bij de studie was betrokken.

In de twee weken met afgewerkte producten consumeerden de deelnemers aan de studie ongeveer 500 meer calorieën per dag dan in de versheidsweken. Dit kan zijn veroorzaakt door de suikerrijke limonades en sappen. De proefpersonen hadden geen favorieten qua smaak. Beide diëten kwamen even goed uit de evaluatie.

Lange termijn gevolgen niet te beoordelen

De resultaten van het Amerikaanse onderzoek kunnen echter niet worden gebruikt om conclusies te trekken over de totale bevolking. Het experiment met 20 proefpersonen is hiervoor niet voldoende. De studie zegt ook niets over de langetermijngevolgen van het eten van sterk bewerkte voedingsmiddelen. Waarbij – en dit zou ook voor iedereen duidelijk moeten zijn – de zelfgemaakte pizza en yoghurt met fruit zijn ongetwijfeld niet alleen lekkerder op de lange termijn, maar ook gezonder dan hun verzegelde ingevroren of gekoelde tegenhangers.

https://www.msn.com/de-de/nachrichten/wissenundtechnik/leibgericht-tiefk%C3%BChlpizza-us-studie-warum-fertiggerichte-nicht-satt-aber-dick-machen/ar-AABGdt5?ocid=crossde

De maaltijden zijn vaak erg duur en erg weinig met als gevolg dat men in de avond weer gaat snacken oid.

 

Deel & let's open the minds!

Gerelateerde berichten