web analytics

Magere melk tjah?

Magere melk verhoogt de kans op Parkinson

Onderzoekers hebben een verband gelegd tussen magere melk en het risico op de neurodegeneratieve ziekte Parkinson’s. Hoewel vetarme zuivelproducten lang gezien werden als een gezond alternatief voor volvette zuivel, komt men hier steeds meer van terug.

Verhoogde kans op Parkinson’s

Parkinson’s is een neurologische stoornis die gepaard gaat met trillen, houdings-, evenwicht- en bewegingsproblemen, moeite met starten van bewegingen en ontbreken van automatische bewegingen, stijfheid van spieren en bevriezen van de benen tijdens het lopen. Naar schatting lijden ongeveer 44.000 Nederlanders aan de ziekte.

Het risico op de neurodegeneratieve ziekte is hoger bij volwassenen die dagelijks minstens drie porties vetarme zuivel nemen, in vergelijking met mensen die slechts één portie nemen, meldt de studie in Neurology. Eerdere studies suggereerden al een link tussen zuivelconsumptie -met name melk- en een toegenomen risico op Parkinson’s. 2

Studieauteur K. Hughes onderzocht dit verband verder in een nieuwe studie, waarbij de data van 120.000 mannen en vrouwen, over een periode van 25 jaar geanalyseerd werden.

Magere, vetarme melk verhoogt het risico

Bij de studie waren 80.736 vrouwen (Nurses’s Health Study) en 48610 mannen (Health Professionals’ Follow-up Study) betrokken. Elke twee jaar voltooiden de deelnemers een questionnaire. Een voeding questionnaire werd elke vier jaar afgenomen. Hughes analyseerde welk type melk en andere zuivel (room, kaas, ijs, sorbet) geconsumeerd werd, en ook de frequentie van inname. In de 25 jaar dat de studies liepen, ontwikkelden 1036 personen hiervan Parkinson’s.
Vergeleken met deelnemers die minder dan één portie zuivel per dag aten, hadden de personen die minstens drie porties per dag consumeerden 34% meer kans op de ziekte. Maar dat was niet alles: dit verhoogde risico was gekoppeld aan het type zuivel. Wie minimaal een portie magere melk per dag nam had 39% meer kans op Parkinson’s.  De consumptie van sorbets en ijs bleek slechts een bescheiden een verhoogd risico tot stand te brengen.

Lees ook:   De maatschappij en de farmaceutische industrie

Hughes:

“De resultaten bewijzen dat een verhoogd risico op Parkinson’s in verband staat met een hogere consumptie van magere zuivelproducten. Zulke zuivelproducten, die veel geconsumeerd worden, kunnen een risicofactor voor de ziekte zijn die aan te passen is.”

Pesticides in melk

Het onderzoek wordt niet overal met veel enthousiasme ontvangen. Zo vindt de leidend onderzoeker Claire Bale van Parkinson’s UK bijvoorbeeld dat mensen niet hun dieet hoeven aan te passen, omdat het risico op de ziekte alsnog erg laag is (ongeveer 1 op 100). Pesticides in zuivelproducten zouden erbij betrokken kunnen zijn, en ook laat steeds meer onderzoek zien dat de darmbacteriën een rol spelen, merkt Bale op.  Er zijn inderdaad aanwijzingen dat Parkinson’s in de darmen begint . Maar wat we consumeren bepaalt dan weer de samenstelling van het darm microbioom.

Gezonde stoffen

Eerder onderzoek laat zien dat zuivel een positieve invloed kan hebben op de hersenen, vanwege de stoffen die het bevat: vitamine B12, vitamine D, vetzuren en probiotica. Deze stoffen zijn in magere melk nauwelijks meer te vinden. Om ervan te profiteren kun je het beste biologische volle melk nemen, afkomstig van dieren die buiten grazen.

Het verband tussen magere zuivelproducten en de verhoogde kans op Parkinson’s is al eerder gelegd. 3 Ook hier was de link tussen melk en de ziekte hoger, in vergelijking met andere zuivelproducten zoals kaas, yoghurt en boter. 4 Het is onwaarschijnlijk dat dit komt door de gezonde bestanddelen die melk normaal gesproken moet bevatten 5  en gesuggereerd is dat dit misschien inderdaad door de hoeveelheid pesticides komt. Ook andere neurotoxische stoffen zouden een rol spelen. De link tussen boter en de ziekte ligt overigens lager. 8

Lees ook:   Pas op voor vossenlintworm

Melk en depressie

Melk lijkt meer uitwerkingen op de hersenen te hebben. Tenminste, volgens een Australische epidemiologische studie waarin een relatie tussen melk en depressie gelegd werd 9. Dit heeft volgens de studieauteurs mogelijk te maken met alfa-lactalbumine. Alfa-lactalbumine is het hoofdbestanddeel van melk en rijk aan tryptofaan. Bij aanvang van Parkinson’s is serotonerge hypofunctie waargenomen. Deze kan ook betrokken zijn bij depressie en angst. 10 11

Tryptofaan

Bij mensen die een alfa-lactalbumine rijk dieet volgden nam de ratio tryptofaan tot andere aminozuren toe. 12 Bij stress gevoelige mensen verbeterde alfa-lactalbumine de stemming en cortisol response. 13 Behoefte aan melk aan het begin van Parkinson’s kan een spontane manier van zelf medicatie zijn, om de stemming te verbeteren. Dit zou kunnen verklaren waarom melk meer in verband met de ziekte staat dan bijvoorbeeld kaas. Veel kaas bevat geen alfa-lactalbumine; dit is meestal verwijderd tijdens het bereidingsproces. Hier valt bij op te merken dat kaas -of alfa-lactalbumine nu aanwezig is of niet- wel tryptofaan bevat. Magere melk bevat ook tryptofaan en minder dan volle melk.

De exacte reden van het verband tussen melk en het verhoogde risico op Parkinson’s is nu nog onduidelijk, en zal nader onderzocht moeten worden.

 

https://goedgezond.info/2017/06/09/magere-melk-verhoogt-de-kans-op-parkinsons/

Mager wat haalt men eruit?

En hoe?

Gerelateerde artikelen

Back to top button