web analytics
11:11 Dubbele getallen
Gezondheid & Uiterlijk

7 Tekenen bij een vitamine D-tekort

7 Tekenen bij een vitamine D-tekort

Ondanks zijn naam, Vitamine D, is het eigenlijk geen vitamine, en het maakt niet uit wat je denkt – de kans is heel groot dat je er te weinig van binnen krijgt.

Vitamine D is eigenlijk een steroïde in je lichaam als je wordt blootgesteld aan zonlicht. Vitamine D is niet iets dat wordt verkregen of versterkt kan worden via de voeding, je lichaam maakt dit zelf aan via zonlicht, dus kijk uit voor producten waarvan men beweert dat zij voldoende vitamine D leveren voor de mens, omdat de kans groot is – dat het een verkooptruc is. Een van de ergste overtreders van die verkooptruc is melk, wat er toe leidt dat mensen geloven dat ze voldoende gezonde niveaus van vitamine D binnen krijgen als ze maar genoeg melk drinken dat is dus niet waar.
Volgens de leidende vitamine D onderzoekers, Dr. Michael Holick :
“De Centers for Disease Control en Prevention (CDC) meldde dat 32 procent van de kinderen en volwassenen in de VS een zwaar tekort aan vitamine D hadden en leden aan -deficiëntie – en dit wordt dan nog eens schromelijk onderschat, omdat ze de vitamine D-niveaus namen die niet in overeenstemming waren met een optimale gezondheid van gebruik.”

7 Tekenen van een ernstig Vitamine D-(tekort)deficiëntie

De enige manier om zeker te weten, dat je vitamine D-deficiëntie hebt is natuurlijk via bloedonderzoek. Er zijn tekenen en symptomen waaraan men dit ook kan herkennen. Als een van de volgende symptomen op u van toepassing zijn, moet je, je vitamine D-niveaus zsm laten testen.

1. Je hebt een donkere huid

Afro-Amerikanen hebben een veel groter risico op een vitamine D-tekort, want als je een donkere huid hebt, kan je meer dan 10 keer extra blootstelling aan zonlicht nodig hebben, dan andere mensen, om dezelfde hoeveelheid vitamine D te produceren als een persoon met een blanke huid!
(Dit geldt ook voor kinderen waarvan een van de ouders buitenlands is. Maar ook voor mensen dit voorouders hebben uit andere landen!!!)

Lees ook:   Sterke toename van baarmoederhalskanker sinds HPV-vaccinatie

Zoals Dr Holick uitgelegd, je huid pigment fungeert als een natuurlijke zonnebrandcrème, dus hoe meer pigment je hebt, hoe meer tijd je nodig hebt in de zon, om voldoende hoeveelheden vitamine D. maken

2. Je voelt je snel “Down”

Serotonine, dit hersen hormoon wordt geassocieerd met degemoedsgesteldheid, en deze stijgt door de blootstelling aan fel licht en verminderd met een verminderde blootstelling aan de zon.
In 2006, hebben wetenschappers de effecten van vitamine D onderzocht, op de geestelijke gezondheid van 80 oudere patiënten en opvallend was dat diegenen met de laagste niveaus van vitamine D, 11 keer meer kans hadden om depressief te zijn dan degenen die een gezonde dosis ontvangen hadden.

3. U bent 50 jaar of ouder

Zoals gezegd, als je ouder wordt kan je huid niet meer zo veel vitamine D aan maken in reactie op blootstelling aan zonlicht.
Tegelijkertijd, zullen de nieren minder efficiënt zijn in het omzetten van vitamine D, en oudere volwassenen hebben vaker de neiging om meer tijd binnenshuis doorbrengen (dwz nog minder zon en daarom vitamine D tekort).

4. U heeft overgewicht of obesitas (of een hogere spiermassa)
Vitamine D is een in vet oplosbare, hormoonachtige vitamine, wat betekent dat het lichaamsvet fungeert als een “zeef” door het verzamelen van het vet. Als u overgewicht of obesitas hebt, heb je daarom waarschijnlijk meer vitamine D nodig dan een slankere persoon – en hetzelfde geldt voor mensen met een hoger lichaamsgewicht als gevolg van de spiermassa. Tevens kan door een tekort aan Vitamine D vermoeidheid ontstaan waardoor mensen minder gaan bewegen. Hoe meer energie, hoe meer beweging, hoe blijer men is hoe meer zin in beweging.

Lees ook:   Dna is veranderd na beenmergtransplantatie

5. Botpijnen en spierpijnen

Volgens Dr Holick, zien velen hun arts voor pijn in hun lichaam en voor spierpijn, vooral in combinatie met vermoeidheid, (hoofdpijn!) uiteindelijk wordt dit te vaak nog verkeerd gediagnosticeerd als het hebben van fibromyalgie of het chronisch vermoeidheidssyndroom.

“Veel van deze symptomen zijn klassieke tekenen van vitamine D-deficiëntie osteomalacie, die verschillend is van het vitamine D-tekort dat osteoporose veroorzaakt bij volwassenen,” zegt hij. “Wat er gebeurt is, is dat het vitamine D-tekort een defect veroorzaakt in het omzetten van calcium in de matrix van het collageen in uw skelet. Als gevolg daarvan heb je dan vaak een kloppende, pijnlijke pijn in de botten. ”

6. Zweten op het (voor)hoofd

Volgens Dr Holick, één van de eerste, klassieke tekenen van een vitamine D deficiëntie is een snel bezweet (voor)hoofd. In feite, veel artsen vragen nieuwe moeders over het hoofd zweten bij hun pasgeborenen om deze reden. Overmatig zweten bij pasgeborenen als gevolg van neuromusculaire prikkelbaarheid wordt nog steeds omschreven als een gemeenschappelijk, vroeg symptoom van vitamine D-deficiëntie.

7. U heeft darmproblemen

Vergeet niet, vitamine D is een in vet oplosbare vitamine, wat betekent dat als je een gastro-intestinale aandoening hebt zal die uw vermogen om vet te absorberen beïnvloeden, dan kunt u een lagere absorptie van in vet oplosbare vitamines zoals vitamine D hebben. Dit omvat darm aandoeningen zoals Crohn, coeliakie en niet-coeliakie gluten gevoeligheid, en een ontstekingsdarmziekte.

VIDEO: Het optimaliseren van uw vitamine D-niveaus mogen voorkomen van kanker, hart-en vaatziekten, en Meer:

Denk ook aan huidproblemen bij vit d tekorten!

Duw op je borstbeen, niet te hard uiteraard, maar is dit gevoelig en pijnlijk dan is er vaak sprake van een vit d tekort.
Lees ook dit eens door

Lees ook:   Geeft aspartaam ​​kanker?

https://www.beauty-food.info/acne-vitamine-d3-en-huidverbetering/

https://www.evenwijs.nl/kenniscentrum/Huid.pdf

https://nl.wikipedia.org/wiki/Vitamine_D

https://www.gezondheidsplein.nl/aandoeningen/engelse-ziekte/item35574

Neem alleen vit d in na doktersadvies.

Toxiciteitverschijnselen

Bij vitamine D-vergiftiging is er een overschot aan vitamine D in het lichaam. Een andere term hiervoor is hypervitaminose D. Extreem hoge doses vitamine D kunnen leiden tot een te hoge calciumspiegel in het bloed. Dit kan de volgende klachten geven:
misselijkheid en braken
buikpijn en verstopping
veel dorst, veel drinken en veel plassen
prikkelbaarheid, verwardheid, of somberheid
vermoeidheid en algemene zwakte
slaperigheid
hartritmestoornissen
botpijnen
Bij een langdurige vitamine D-vergiftiging, kunnen nierstenen optreden almede beschadiging van de nieren en van het hart.

https://www.gezondheidsnet.nl/vitamines-en-mineralen/heb-ik-een-vitamine-d-tekort

Vitamine D-uitputting
Vitamine D-uitputting houdt in dat je lichaam helemaal geen vitamine D meer voorradig heeft. In dat geval ontstaan botafwijkingen (ontkalking, vergroeiing en verweking), spierziekten, zenuwafwijkingen en afwijkingen van de bijschildklier. Dit tekort kan zelfs levensbedreigend zijn.

Mogelijke symptomen van een vitamine D-tekort
Chronisch tekort aan energie
Zwakkere botten
Bloedend tandvlees
Spier- en/of gewrichtspijn
Lusteloosheid
Angstaanvallen
Hyperventilatie
Krampen en spiertrillingen
Wie langdurig last heeft van een vitamine D-tekort kan zelfs last krijgen van hartproblemen.
Risicogroepen voor een vitamine D-tekort
Vegetariërs en veganisten
Mensen die weinig buiten komen
Mensen die bedekkende kleding dragen (lange mouwen, hoeden, hoofddoeken, boerka’s)
Ouderen, vooral omdat zij veel binnen zitten
Zwangere vrouwen
Mensen met een donkere huidskleur
Mensen die ongezond en eenzijdig (niet-gevarieerd) eten
Mensen die veel alcohol drinken
Mensen die een vetarm of vetvrij dieet volgen

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close

Een Adblocker gedecteerd

AngelWings.nl wordt mede mogelijk gemaakt door advertenties ♥Support ons door je ad blocker uit te schakelen♥