23 januari 2021

 

Neusbijholte ontsteking

‘Nieuwe methode behandeling ontsteking neusbijholten blijkt effectief’
Bij een acute ontsteking van de neusbijholten zou het geen zin hebben om antibiotica te slikken. Een nieuwe pompje voor neusspray zou wel goede resultaten laten zien bij mensen met een chronische vorm van deze ziekte.
Fleur Hansen onderzocht voor haar promotieonderzoek de werking van een nieuw apparaatje (Optinose) dat de neusspray op een andere wijze toedient. Het klassieke pompje brengt de spray niet op de plekken waar hij moet zijn, namelijk bij de holtes. Het nieuwe pompje bleek effectief tegen verschillende symptomen.

Een verstopte neus, snot, pijn in het gezicht en verminderde reuk kunnen symptomen zijn van een acute ontsteking van de neusbijholten oftewel acute rhinosinusitis (ARS). ARS komt bij volwassenen ongeveer twee tot vijf keer per jaar voor, bij kinderen zeven tot tien keer per jaar.

Zo’n 10 procent van de Nederlanders lijdt aan chronische rhinosinusitis (CRS). Dan duren de klachten langer dan twaalf weken. De oorzaak is meestal een virus. CRS wordt doorgaans behandeld met een neusspray of -druppels met ontstekingsremmers (corticosteroïden) en zoutwaterneusspoelingen.

Ook antibiotica of chirurgie behoren tot de mogelijkheden.

Complicaties
Hansen bracht in kaart welke complicaties er bij een ARS kunnen ontstaan. De infectie kan zich verspreiden naar de oogkas of de hersenen. Soms treedt er een abces op of een hersenvliesontsteking, maar dat komt zelden voor.

Antibiotica hebben geen zin in de behandeling van ongecompliceerde ARS door de huisarts, ongeacht of een virus (waartegen antibiotica sowieso niet werken) of een bacterie de boosdoener is. Volgens Hansen is het niet zinnig om antibiotica preventief voor te schrijven in de hoop hiermee een complicatie te voorkomen.

Lees ook:   Eindelijk zit je haar goed en dan is het winter

Door: Gezondheidsnet

Ik vraag mij af in hoeverre een virus verantwoordelijk is.
De weerstand zal verlaagd zijn met een reden.
Misschien chemtrails als oorzaak?

Zonlichttekort- dus vitamine d tekort

Vaak een allergie, zoals bv hooikoorts en hooikoorts kan ook het geval zijn zonder niesbuien en rode ogen…
Tjah ramen open voor de zg frisse lucht in dah woning… en dan chemtrailrommel insnuiven?
Gisteren waren ze lekker bezig met chemmen in de lucht, vandaag zit de hele dag de lucht potdicht en is het ijzig koud…goh?
Wonder why?

Gerelateerde berichten