Schuilen deze schimmels in jouw vaatwasser?

Schuilen deze schimmels in jouw vaatwasser?
Na het testen van vaatwassers wereldwijd hebben onderzoekers ontdekt dat in gemiddeld 62 procent van de huishoudtoestellen schimmels groeien die schadelijk kunnen zijn voor de huid en de longen. De rubberen randen in de deuren doen dienst als schuilplaats en de zoute omgeving creëert het ideale klimaat. Ontdek hoe je deze schimmelsoorten schaakmat zet.

Uit de studie in Medical Mycology blijkt dat de vochtige, warme omgeving in vaatwassers ideaal is voor de groei van schimmels, onder meer Exophiala, Rhodotorula en Candida parapsilosis werden gevonden in de stalen. Vooral de rubberen randen in de deuren blijken de perfecte kweekvijver te zijn voor deze schimmels, die duidelijk niet vies zijn van het zoute klimaat dat ontstaat na gebruik van vaatwaspoeder.

Ongezond
Wie deze schimmels inhaleert kan longinfecties oplopen, terwijl rechtstreeks contact de huid kan irriteren. De onderzoekers waarschuwen dat vooral mensen met een verzwakt immuunsysteem, diabetes en mucoviscidose gevoelig zijn voor de schimmelinfecties.

Schaakmat
Maak er een gewoonte om één keer per maand alle rekken uit je vaatwasser te halen zodat je de binnenkant grondig kan reinigen. Maak een mengeling van azijn en warm water (1/4) om de binnenkant van het toestel proper te schrobben. Hecht bovendien extra aandacht aan de rubberen randen in de deur. Voor de rekken zelf volstaat een afspoelbeurt met heet water. Een tweede optie is je vaatwasser te laten draaien op de warmst mogelijke stand met een glazen kommetje azijn op het bovenste rek. In een tweede fase doe je een wasbeurt met zuiveringszout op de bodem om tot slot nog een spoelbeurt met je standaard vaatwasreiniger te doen.
(Door: Lynn Formesyn)
http://www.goedgevoel.be/

Gerelateerde Berichten