De meest ziekmakende voeding: fruit en groenten

De meest ziekmakende voeding: fruit en groenten

Fruit en groenten zijn verantwoordelijk voor 46 procent van de gevallen van voedselvergiftiging in de Verenigde Staten, dat heeft recent onderzoek aangetoond. Vooral sla en spinazie hebben het meeste doden op hun geweten.

Vorige week nog is een negenjarig Belgisch meisje uit Balen overleden na het eten van besmet vlees met de E.Colibacterie. Amerikaans onderzoek heeft echter aan het licht gebracht dat vlees en gevogelte verantwoordelijk zijn voor slechts 22 procent van de gevallen van voedselvergiftiging. Spinazie is dus veel gevaarlijker. Een op de zes Amerikanen is het afgelopen jaar al ten prooi gevallen aan voedselvergiftiging. De meeste mensen worden ziek van voorverpakte bladgroenten. Dit komt doordat deze producten vaak rauw gegeten worden. De bacteriën in vlees en gevogelte overleven namelijk vaak het kookproces niet.

Wassen volstaat niet
Professor Michael Doyle zegt dat vooral sla gevaarlijk is aangezien schadelijke bacteriën zich kunnen vormen in het plantweefsel. Ook al was je deze groente, je kunt de bacteriën dus niet zomaar wegspoelen. Deze kunnen E.coli, salmonella en listeria dragen, de beestjes komen vaak voor in de ingewanden van dieren. Door dierlijke bemesting komt de bacteriën in de bodem of het water terecht en contamineren ze zo de groenten. Vooral salmonella kan zo overgebracht worden aangezien de wind mest kan wegblazen wanneer deze opdroogd is. Salmonella is namelijk tolerant aan uitdroging. In de ergste gevallen kan voorverpakte sla fataal nierfalen veroorzaken.

Preventie
Professor Doyle zegt dat boeren de bacteriën al moeten bestrijden op het veld om voedselvergiftigingen te voorkomen, van zodra de groenten geoogst worden. Ze moeten daarvoor desinfecteermiddelen gebruiken. Momenteel gebruiken landbouwers chlorine, maar dat is niet erg efficiënt. Doyle zegt dat de kans dat je sterft aan het eten van groenten toch nog erg klein is omdat er jaarlijks miljoenen zakjes sla worden verkocht.

Een Britse studie toonde aan dat er in de zomer 120.000 extra gevallen van ziekten door voeding zijn. Microbiologe Lisa Ackerly gelooft dat slecht bereid vlees niet per se de oorzaak is, maar dat de meeste doden vallen door slechte hygiëne tijdens het koken en besmet kookgerief.
(Door: Ellen Provoost)
http://www.goedgevoel.be/

Gerelateerde Berichten