09 mei 2021

 

Schotse verpleegster met ebola in kritieke toestand

Schotse verpleegster met ebola in kritieke toestand

De Schotse verpleegkundige Pauline Cafferkey, die eerder genezen leek van ebola, ligt weer in kritieke toestand in het ziekenhuis. Dat melden artsen van het Londense Royal Free Hospital woensdag.

Met een militair vliegtuig werd Cafferkey van Glasgow naar Londen gevlogen vanwege ‘een ongewoon late complicatie van de ziekte’. Haar toestand is sindsdien snel verslechterd. Momenteel wordt ze op een geisoleerde afdeling behandeld.
‘Post-ebolasyndroom’
De 39-jarige verpleegkundige raakte eind vorig jaar geïnfecteerd tijdens een hulpoperatie in Sierra Leone. In het Royal Free Hospital kreeg ze experimentele medicijnen en een behandeling met bloedplasma van een Britse verpleegkundige die eerder herstelde van ebola. In januari werd Cafferkey officieel genezen verklaard en ontslagen uit het ziekenhuis.
Het ebolavirus kan zich verstoppen in lichaamsdelen als ogen, borsten en zaadballen, terwijl de patiënt op basis van bloedtesten al genezen is verklaard.

Volgens virologen kan er daardoor sprake zijn van een post-ebolasyndroom.
“De afgelopen jaren is er steeds meer bewijs dat mensen die ebola hebben overleefd, mentale en fysieke gezondheidsproblemen kunnen krijgen die nog jaren nadat ze schoon zijn verklaard kunnen aanhouden”, zei ebola-expert Ben Neuman van de universiteit van Reading.
Ebola is een van de dodelijkste virussen ter wereld. Vorig jaar raakten in West-Afrika 28.000 mensen besmet, van wie 11.300 het niet overleefden.

https://www.telegraaf.nl/gezondheid/24615422/___Ebolazuster__ernstig_ziek__.html

Persoonlijk snap ik al niet dat mensen op vakantie willen naar die landen! Het risico om ziekten mee te nemen, zou ik niet op mijn geweten willen hebben nml. En als je dan nog bv verpleegkundige bent, kom je in aanraking met veel mensen, dus besmet je er nog eens meer.

Lees ook:   Leven in een Hobbit huisje?

Het is een mooi streven om daar te gaan helpen uiteraard.
Dat terzijde.

Gerelateerde berichten