22 september 2020

 

GGD stelde vragen over geslachtsdelen!

Weigeraar moet gemeente info geven over zijn geslachtsdelen

Gepubliceerd 21 september 2012 9:03 | Laatste update 21 september 2012 9:03
LEIDEN – Een 44-jarige Leidenaar is verplicht om de gemeente Leiden te informeren over zijn geslachtsorganen, wil hij zijn uitkering houden. Een uitspraak van de Centrale Raad van Beroep stelt hem na drie jaar in het ongelijk. De raad oordeelt dat het ’proportioneel’ is dat de overheid vraagt naar medische details van een bijstandsontvanger.

’Heeft u ooit een kwaal aan uw geslachtsorganen gehad?’ Het was een van de vragen die de Leidenaar moest beantwoorden op een uitgebreide standaardvragenlijst van de GGD Hollands Midden. Andere vragen gingen over aambeien, alcoholgebruik en depressies. Uitkeringsgerechtigden zijn verplicht de lijst naar waarheid in te vullen.
De man weigerde uit principe en werd gekort op zijn uitkering. Volgens hem is een fundamenteel recht in het geding. Hij vindt de vragen onnodig gedetailleerd, niet relevant voor de toeleiding naar werk. Daarom gaat het om een nodeloze inbreuk op zijn privacy.
De gemeente verwierp zijn bezwaar. Door te weigeren zich aan het onderzoek te onderwerpen, stelde hij zich ’niet coöperatief op’ en zo belemmerde hij de weg naar werk, stelde het Leidse college van B en W.
De Leidenaar echter vindt dat er geen noodzaak is voor gezondheidsdienst of gemeente om hem intieme vragen te stellen, want hij ontvangt zijn uitkering niet op medische gronden. Hij heeft ook geen lichamelijke klachten, maar bij de sociale dienst waren toch signalen opgevangen dat hij onderzocht moest worden, ook om zicht te krijgen op zijn psychische gesteldheid.

Lees ook:   SP video over de tong

https://www.leidschdagblad.nl/

[divider]

Die GGD stelt wel vaker rare vragen, ook aan kindertjes! Het is van de zotte dat je verplicht bent te antwoorden!
Opzouten.

 

Gerelateerde berichten