web analytics
11:11 Dubbele getallen
GeschiedenisGezondheid & Uiterlijk

Oudste vulling ontdekt in 6500 jaar oude tand

Oudste vulling ontdekt in 6500 jaar oude tand
Geschreven op 20 september 2012 om 13:15 uur door Caroline Kraaijvanger
www.scientias.nl

Wetenschappers hebben bewijs gevonden dat er 6500 jaar geleden al tandartsen op aarde rondliepen. Ze vonden een kaakbeen terug met een tand waarin sporen van bijenwas werden aangetroffen. Waarschijnlijk werd het gat in de tand met bijenwas opgevuld.

Dat schrijven de onderzoekers in het blad PLoS ONE. Ze vonden de tand in Slovenië, nabij Triëste terug. “Deze vondst is wellicht het oudste bewijs van prehistorische tandheelkunde in Europa,” vertelt onderzoeker Federico Bernardini.

https://www.angel-wings.nl/oudste-vulling-ontdekt-in-6500-jaar-oude-tand/

Pijn verzachten
De onderzoekers stellen dat de vulling waarschijnlijk kort voor of kort na de dood van de patiënt werd aangebracht. Ze vermoeden ervoor. Waarschijnlijk was de vulling bedoeld om de pijn te verzachten. In de tand troffen de onderzoekers namelijk een flinke verticale scheur in het glazuur en de dentinelaag aan. En dat moet gevoelig en pijnlijk zijn geweest.
Weven
Hoe kon de tand van deze persoon zo versleten raken? Ook daar hebben de onderzoekers over nagedacht. Ze wijzen erop dat tanden in die tijd niet alleen gebruikt werden om te eten, maar ook als een soort derde hand tijdens diverse activiteiten. Bijvoorbeeld het weven van kleding.

Het is niet voor het eerst dat onderzoekers hele oude bewijzen van tandheelkunde vinden. In de meeste gevallen was dat ingrijpen echter bedoeld om een patiënt echt te genezen. Zo werd in Egypte bijvoorbeeld al eens een kunsttand teruggevonden. Het is echter voor het eerst dat onderzoekers bewijs vinden van een tandheelkundige behandeling die niet als doel heeft het genezen van de patiënt, maar het verlichten van de pijn.

Lees ook:   Het boek van Henoch een God, de engel, die naar de aarde kwam om de mensheid te onderwijzen

—-
Tijd om bijtjes te gaan houden dus.

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close

Een Adblocker gedecteerd

AngelWings.nl wordt mede mogelijk gemaakt door advertenties. Support ons door je ad blocker uit te schakelen. Dan kun je ook de plaatjes e.d weer zien