web analytics
...
GeschiedenisEgypte

Hoeveel Cleopatra’s waren er in Egypte?

7f3a4c073d735593a611c145db5b95e3 via Angel-Wings

Hoeveel Cleopatra’s waren er in Egypte?

 

Voor je denkt, in een vorig leven was ik Cleopatra… maar er zijn er zoveel die dat zeggen, dat kan kloppen!
🙂

Naast de bekendste en laatste Cleopatra die regeerde met de titel van farao, waren er nog zes Cleopatra’s die het oude Egypte domineerden.

Cleopatra was een populaire naam onder Egyptische royalty-vrouwen, vooral tijdens de late Ptolemeïsche dynastie. (Beter dan de namen die wij soms meekrijgen van onze voorouders 😛 )

Deze dynastie, van Griekse oorsprong, bestuurde Egypte van 305 voor Christus tot 30 voor Christus, en daaruit kwamen 15 Ptolemaeën en 7 Cleopatra’s voort.

Daarom waren er vóór degene die met meesterschap regeerde en die in de populaire verbeelding hangt als de laatste grote farao van Egypte, zes machtige vrouwen die ook die naam droegen.

Cleopatra 1

De eerste Cleopatra werd koningin van Egypte in 193 v.Chr., Door haar huwelijk met Ptolemaeus 5. Ze was een prinses van het Seleucidische rijk, en haar huwelijk diende om de Vrede van Lysimacheia te bezegelen en oorlogen en conflicten tussen Syrië en Egypte te beëindigen.

De overeenkomst zorgde er ook voor dat Egypte neutraal bleef tijdens de gevechten tussen Syrië en Rome.

Cleopatra 2

Dit is een verontrustend verhaal over moeder en dochter. Gehuwd met Ptolemaeus 6 en later met haar broer, Ptolemaeus 8, regeerde Cleopatra 2 van 175 voor Christus tot 116 voor Christus. Haar vier kinderen waren Ptolemaeus Eupator, Cleopatra 3, Ptolemaeus 7 en Cleopatra Thea.

Toen haar dochter met haar broer Ptolemaeus 8 trouwde, besloot ze hen het land uit te zetten door middel van een burgeroorlog. Jaren later verzoende ze zich met beide en regeerde tot het einde van haar leven.

Lees ook:   Sex in de oudheid

CLEOPATRA 3

Na de dood van haar moeder volgde Cleopatra 3 haar aan de macht samen met haar man en kinderen Ptolemaeus 9 Philometor Soter, Ptolemaeus 10 (De 10de al, kun je nagaan hoe dol men op die naam was…) Alexander 1, Cleopatra Selene, Cleopatra 4 en Cleopatra Tryphaena.

Met een zeer onrustige regering zou ze zich constant tegen haar eigen kinderen keren – daar ze uiteindelijk door een van hen zou worden vermoord. ( 😮 )

CLEOPATRA 4

Dochter van koning Ptolemaeus 8 en Cleopatra 3, trouwde  met haar broer Ptolemaeus 9 Soter. Maar het huwelijk slaagde niet: haar moeder, uit angst voor de invloed die de twee zouden kunnen hebben, dwong haar zoon haar te verstoten en te trouwen met Cleopatra Selene, die gemakkelijker werd beïnvloed.

Daarmee verliet ze Egypte en werd ze prinsespartner van Syrië. In 108 voor Christus zou Cleopatra 3 ook een volksopstand tegen haar zoon leiden, die hem dwong Egypte te verlaten.

CLEOPATRA 5

Dit is Cleopatra Selene, die in opdracht van haar moeder met Ptolemaeus 9 trouwde, omdat ze een kleiner gevaar vormt. Hij trouwde nog drie keer en ze stierven allemaal in veldslagen.

In 75 voor Christus probeerde ze haar zoon Antiochus Azië koning van Syrië te maken, wat niet werkte, aangezien de plaatselijke koning Tigranes 1 haar leger versloeg en haar in 69 voor Christus vermoordde.

CLEOPATRA 6

Dochter van Cleopatra 5 en Ptolemaeus 12, zij was de moeder van Epiphanes 4, de oudere zus van Cleopatra waarover we zo veel weten. Haar leven is een mysterie voor onderzoekers, want na de geboorte van haar dochter in 69 voor Christus verdween ze uit officiële archieven.

Lees ook:   Oude mense!

Gedurende het bewind vochten Cleopatra’s en Ptolemaeën om de troon. Cleopatra de 7de deelde de troon met haar broer, Ptolemaeus 13 (Zucht de 13de al), met veel conflicten tussen de broers, die ook getrouwd waren.

Tijdens de burgeroorlog die ontstaat door het grote conflict tussen de twee, ontmoet Cleopatra Julius Caesar, verleidt hem en slaagt erin om Ptolemaeus van de troon te krijgen, waardoor hij tijdens de oorlog in de Nijl verdrinkt.

 

Bron

Gerelateerde artikelen

Back to top button