web analytics

Mummificatie analyse

Analyse van de mummificatie die sinds de jaren dertig in het Britse Bolton Museum zijn opgeslagen, heeft aangetoond dat Egyptenaren al in 4300 voor Christus recepten bedachten om de doden te mummificeren – 1500 jaar eerder dan eerst werd gedacht. Het linnen omhulsel was afkomstig van begraafplaatsen in de regio Badari in Opper-Egypte en dateert van ruim voor het begin van de heerschappij door farao’s.

 

Stephen Buckley, een archeologisch chemicus aan de Universiteit van York, ontdekte dat de omhulsels doordrongen waren van een mengsel van dennenhars, een aromatisch plantenextract, een plantengom of -suiker, een plantaardige olie of een plantaardig vet, en een natuurlijke aardoliebron. “De recepten die werden gebruikt, waren in wezen dezelfde balsemrecepten die 3000 jaar later werden gebruikt”, zegt Buckley, “toen de kunst van het mummificeren op zijn hoogtepunt was.” Uit Buckley’s analyse bleek ook dat de vroege Egyptenaren deel uitmaakten van een verreikend handelsnetwerk. De chemische signatuur van de pijnboomolie in het balsemmengsel suggereert dat de dichtstbijzijnde bron in het hedendaagse Turkije zou zijn geweest.

 

Het is intrigerend dat de vroegste omhulsels chemische componenten bevatten die kenmerkend zijn voor zeesponzen. Buckley beweert dat sponzen mogelijk in het recept zijn opgenomen omdat ze het vermogen hebben om te regenereren nadat een onderdeel is verwijderd, en Egyptenaren hadden dat waarschijnlijk opgemerkt. Wedergeboorte was het doel van mummificatie in de faraonische periode, en het lijkt erop dat dit ook in vroegere tijden was.

 

Interessant is dat deze vroege pogingen tot mummificatie alleen betrekking hadden op het inpakken van het hoofd, de handen en de voeten. Later, om de conservering te verbeteren, werd het gebruikelijk om het hele lichaam in te pakken na het verwijderen van de interne organen en het toevoegen van natron, een zout dat hielp bij het uitdrogen van de overblijfselen.

Lees ook:   Puzzling Ancient Egyptian Gods That We Are Still Trying To Figure Out Today

https://www.archaeology.org/issues/161-1501/features/2790-egypt-predynastic-mummification

Gerelateerde artikelen

Back to top button