web analytics
...
Geschiedenis

Studie vindt 5 verschillende hondentypes van 11.000 jaar geleden

Een internationaal team van onderzoekers, waaronder een professor aan de Texas A&M University, heeft de afstamming van honden bestudeerd en ontdekte dat er al 11.000 jaar geleden minstens vijf verschillende soorten honden waren.

Beautiful Chihuahua ❣️

Anna Linderholm, directeur van het BiG (bioarchaeology and genomics) Laboratory en een archeoloog bij Texas A&M, en een team van wereldwijde onderzoekers hebben hun werk gepubliceerd in het huidige nummer van Science magazine.

Het team bestudeerde DNA van honden dat dateert van 11.000 jaar geleden, onmiddellijk na de laatste ijstijd. Door het DNA te sequencen van 27 honden gevonden in Europa, het Nabije Oosten en Siberië, ontdekten teamleden vijf verschillende soorten honden met verschillende genetische voorouders die dateren van voordat enig ander dier was gedomesticeerd.

Linderholm maakte deel uit van het genomics-team dat DNA uit skeletmateriaal haalde om te zien hoe honden evolueerden van duizenden jaren geleden, toen alle mensen nog jagers en verzamelaars waren.

“We hebben honden van over de hele oude wereld onderzocht, en ze vertegenwoordigen een periode van bijna 11.000 jaar terug in de tijd”, zei ze.

“De hondenmonsters zijn verzameld in musea en andere collecties van over de hele wereld en door verschillende leden van dit team. Omdat we niet weten wanneer en waar honden werden gedomesticeerd, hebben we de meeste bekende honden uit de oude wereld verzameld, zo ver mogelijk teruggaan in de tijd en honden-DNA gebruiken dat het best bewaard is gebleven. ”

Linderhom zei dat monsters werden genomen van verzamelde hondenresten, zoals een tand of een stuk bot. Van de monsters werd de DNA gesequenced, waardoor het team de genetische code kon lezen die de oorsprong van elke hond verklaart en hoe deze mogelijk gerelateerd is aan moderne honden.

Lees ook:   Handgeschreven versie van de Bijbel bewijst compleet werk van fictie

“Door naar het genoom van een hond te kijken, kunnen we naar de geschiedenis van die hond kijken, naar zijn ouders en hun ouders, enzovoort,” zei ze. “Het is net als tegenwoordig wanneer mensen een afstammingstest doen voor mensen, in een poging erachter te komen waar ze vandaan komen.”

Linderholm voegde eraan toe dat honden er genetisch hetzelfde uitzien, wat betekent dat ze een recentere gemeenschappelijke voorouder delen.

“De vijf linages van meer dan 11.000 jaar geleden bieden meer diversiteit dan we eerder hebben kunnen identificeren”, zei ze. “Dit gezegd hebbende, alle honden lijken afkomstig te zijn van één oude wolvenpopulatie, een wolvenpopulatie die sindsdien is verdwenen. We hebben geen verband met onze hedendaagse wolvenpopulaties met onze eerste gedomesticeerde honden.”

Ze voegde eraan toe dat de band tussen mens en hond nu iets duidelijker te zien is. Als mensen verhuisden, namen ze bijna altijd hun honden mee.

american indian dog | Certified AKC Breeders - Native American Indian Dogs

“We zien dit gebeuren toen de landbouw werd geïntroduceerd in Europa en andere gebieden, zoals de steppen in Azië”, zei ze. “We zien een duidelijk verband tussen de beweging van mensen en de introductie van een nieuw type honden. Dit is nieuw, en we zien dit patroon zich ook niet herhalen wanneer we weer een grote bevolkingsbeweging hebben. Dus mensen waren niet altijd consistent. in hun acties op dit moment, maar we zien wel een veel grotere band tussen mensen en hun honden, meer dan enig ander dier. ”

Bron

Gerelateerde artikelen

Back to top button