web analytics
...
Chakra's & Aura's

Mudra’s gebruiken om je chakra’s in balans te brengen

Mudra’s worden al lang gebruikt voor zowel energie (Chi) -stroomverbetering als aanvullend medicijn. Het zijn posities en gebaren die met de handen  gemaakt worden  met het doel om opzettelijk de stroom van de Chi te verbeteren.

Chakra Illustraties en vectorbeelden - iStock

Mudra’s zijn zo’n integraal onderdeel van yogapraktijken dat als je ooit een yogales hebt gevolgd, je waarschijnlijk bekend bent met ten minste twee bijna universele mudra’s, of je het nu beseft of niet.

Een die je ongetwijfeld hebt gemaakt aan het einde van een yogales, is Anjali of mudra ‘Aanbieden’. Het is het simpele gebaar van samengevouwen handen die op harthoogte worden gehouden en vaak vergezeld gaan van ‘Namaste’ die hardop wordt uitgesproken.

U herinnert zich misschien ook het gebruik van het Gyan “Root” -gebaar – de toppen van de duim en wijsvinger raakten lichtjes aan terwijl de drie uitgestrekte vingers normaal gesproken lichtjes op uw knieën rustten vanuit de lotushouding. De versterking van energie in het lichaam kan de persoon helpen geestelijk te genezen en kan het fysieke lichaam ook helpen zichzelf te genezen van verschillende aandoeningen.

Vandaag gaan we kijken naar enkele van de mudra’s die we kunnen gebruiken in combinatie met onze yoga- en meditatiepraktijken om de chakra’s te stimuleren en te openen. Het gebruik van mudra’s in je chakra-werk kan een fundamenteel onderdeel zijn van je spirituele beoefening of als je begint, is dit een goed moment om je meditatieregime sterk te beginnen met een aantal solide chakra-mudra’s.

Een paar opmerkingen voordat we erin duiken:

Als je begint met het gebruik van mudra’s om je chakra’s in balans te brengen, vind je het misschien aantrekkelijk om ze te gebruiken met hun bijbehorende kleuren, Beej- of Zaadmantra’s . Hier zijn enkele manieren om deze elementen sierlijk in je chakra-werk te brengen:

Sommigen vinden het nuttig, vooral wanneer ze beginnen, om een ​​binaurale beat, gezangtracks, klankschalen (meestal) of de beltonen te gebruiken, zodat u gemakkelijk kunt matchen op een octaaf dat voor u werkt, zodat u gemakkelijker de juiste resonantie.

● Enkele manieren om overeenkomstige kleuren in uw meditatie te brengen:
kaarsen, mandala’s, gebedsmat, kleding, kristallen die in de hand worden gehouden of op chakra-centra worden geplaatst.

● Seedmantra’s zijn klinkers uit het oude Sanskriet. Wanneer je op de
juiste frequenties gezongen wordt, zou je elk van deze zeven chakra beej-mantra’s moeten voelen resoneren met elk respectief chakra-centrum in je lichaam.

Het is een eenvoudige en krachtige manier om snel verbinding te maken met je chi-flow. Probeer het uit en kijk hoe het voelt. Het kan zijn dat je een paar keer moet oefenen totdat je kunt zeggen dat je het goed hebt door de vibratie die je ervaart in de respectievelijke chakra.

Dit zijn de mudra’s die je kunt oefenen en die helpen om de bijbehorende chakra in evenwicht te brengen ~

Find information about the meaning of 11 powerful mudras ( like Gyan, Surya, Apana, Vayu, Buddhi, Prasanna, Dhyana, Chinmaya, and Shuni).

1) Gyan Mudra / Muladhara Mudra voor wortelchakra of Muladhara-chakra (kleur: rood)

Het is belangrijk om bij het werk te beginnen met de wortelchakra om je chakra’s te openen en vooruit te helpen, omdat je goed geaard moet zijn voordat je serieus aan de hogere chakra’s gaat werken.

Zie chakra-werk als het leggen van een goede basis. U wilt beginnen in een volgorde die bevorderlijk is voor uw doelen en die overeenstemt met uw natuurlijke chi-stroom. Dus begin met je te concentreren op je wortelchakra (aan de basis van de ruggengraat) en probeer het Gyan-gebaar.

Hoe Gyan Mudra te doen:

De toppen van duim en wijsvinger raken elkaar lichtjes aan met de resterende drie vingers uitgestrekt. Je bija-mantra voor Wortelchakra is: LAM (klinkt als “Lahhhmmm” bij zacht gezang)

Lees ook:   Derde Oog Chakra (6e Chakra - Ajna)

Hoe Muladhara Mudra te doen:

Breng je handpalmen samen in ‘namaste positie’, vouw dan de ring en pink tussen de handpalmen en vervlochten ze. De middelste vingers zijn uitgestrekt en raken elkaar en de duimen en wijsvingers worden vervolgens bij elkaar gebracht zodat ze ringen om elkaar heen vormen en de vingertoppen raken. Deze mudra kan worden geplaatst met de middelste vingers naar beneden gericht naar de wortelchakra.

sacral chakra mudra

2) Dhyana Mudra / Shakti Mudra – Sacrale chakra of Svadhisthana Chakra (kleur: oranje)

Het sacrale chakra is de zetel van plezier, creativiteit en onze emoties. Ervaar je een pijnlijke tijd in het verwerken van de scheuring van een hechte relatie? Mogelijk moet u wat zwaar gericht werk aan dit chakra doen.

Hoe de Dhyana Mudra te doen:

Net zoals de wieg die dit chakra dient, vormt u deze mudra door de vier vingers van uw rechterhand bovenop de vingers van uw linkerhand te wiegen, de handpalmen naar boven gericht en de duimen aanraken. Houd uw handen recht onder de navel en reciteer het sacrale zaad, VAM ‘Vaaummm.

Hoe Shakti Mudra te doen:

Houd je handpalmen voor je borst, druk de vingertoppen van je ring en pink samen. Vouw je middel- en wijsvinger, druk op de knokkels en stop de duimen onder de middel- en wijsvinger.

 

3) Rudra Mudras help to channel the flow of energy through the body. The five fingers represent the five elements: Apaan Mudra-Detoxify, Purify, EnergizeThumb – Fire. Index – Air. Middle – Ether or the spaces between cells within the body. Ring – Earth. Pinky – Water. From a yoga scientific perspective, electromagnetic currents in the body are brought into balance by joining fingers in a variety of ways. Accordingly, a mudra is believed to affect the flow of energy or prana through the body. The Apaa... / Hakini Mudra – Solar Plexus Chakra of Manipura Chakra (kleur: geel)

Ons zonnevlechtchakra is het centrum van ons zelfgevoel. Het is waar ons zelfrespect, gevoel van persoonlijke empowerment, en sommigen misschien zeggen, ons charisma verblijven. Als je je in je leven neergeslagen voelt, misschien ben je een beetje losgeraakt van jezelf door de omstandigheden van je leven, dan wil je misschien wat dieper werk doen aan je zonnevlecht.

Deze mudra’s kunnen je helpen het werk op gang te krijgen door dit derde chakra te openen en je meer verbonden te laten voelen met een gevoel van waarde en relevantie.

Hoe Hakini Mudra te doen:

Zit comfortabel in kleermakerszit op de vloer. Breng je handpalmen dichter naar elkaar toe. Raak de vingertoppen van beide handen tegen elkaar en laat ruimte tussen de handpalmen. Houd deze mudra in de buurt van je zonnevlechtchakra en reciteer de zaadmantra, RAM die gaat als ‘Raaummm’. Of probeer de Rudra mudra en kijk hoe het voelt.

Hoe Rudra Mudra te doen:

Raak de toppen van zowel de wijsvinger als de ringvinger aan met het topje van de duim terwijl de middelste en pinkvingers recht blijven.) Houd vast terwijl je handen op schoot of knieën zitten en reciteer de zaadmantra.

 

4) Lotus Mudra aka Padma Mudra – Heart Chakra of Anahata Chakra (kleur: groen)

Lotus Mudra Wood Panel

Hartchakra is het centrum van mededogen, genegenheid, liefde en empathie. Als je moeite hebt om te vergeven, kun je je misschien concentreren op het genezen van dit chakra.

Anahata chakra wordt gesymboliseerd door een rookgroene lotus met twaalf bloembladen en de mudra om dit chakra te openen is de Lotus mudra. Lotus mudra helpt je bij het openen, ontvangen en verbinden met je hartcentrum.

Hoe Lotus of Padma Mudra te doen:

Zit in kleermakerszit, breng de basis van de handpalmen dicht bij het hartchakra en raak de buitenste randen van de duimen en pink aan. Spreid de wijsvinger, het midden en de ringvingers wijd uit als een lotusbloemopening. Sluit je ogen, haal diep adem en visualiseer dat je je als deze bloem opent voor liefde, mededogen en vriendelijkheid.

5) Granthita Mudra – Keelchakra of Vishuddha Chakra (kleur: blauw)

A Mudra Meditation for when we don't feel worthy: Resting within my inner sanctuary, I experience absolute protection and safety.

Het Keelchakra is het centrum van waaruit we onze intenties en hoger bewustzijn communiceren. Als u ooit op een kritiek moment op het werk bent geweest en gewoon wist wat u moest zeggen, zou u waarschijnlijk vanuit dit 5e chakra opereren. Als je merkt dat je moeite hebt om jezelf met anderen uit te drukken, wil je misschien werken om dit chakra te openen en te genezen.

Lees ook:   Chakra's ...

Hoe Granthita Mudra te doen:

Om deze mudra te vormen, begin je met het in elkaar grijpen van je laatste drie vingers (midden, ring en kleine) in je handen. Koppel vervolgens de toppen van je wijsvingers en duimen aan elkaar om twee ringen te vormen met duimen erop en houd deze mudra voor je keelchakra.

Zing de keelzaadmantra “HAM” (Haaahhmmm). Visualiseer dat u zelfverzekerd en duidelijk spreekt terwijl u deze mudra en gezang oefent.

6) Kalesvara Mudra – Third Eye Chakra of Ajna Chakra (kleur: indigo)

Het Third Eye Chakra is het centrum van onze intuïtie, innerlijke gedachten en hoe we door ongeziene delen en rijken navigeren. Als je richting zoekt of voor een grote beslissing staat, wil je deze mudra misschien oefenen om duidelijkheid en openheid te krijgen voor het ontvangen van goddelijke bevestiging en wijsheid.

Hoe Kalesvara Mudra te doen:

Om deze mudra te vormen, worden je handen als een piramide. Je herkent dit misschien als een geometrische weergave van een oog. Vouw en raak de knokkels van je wijsvinger, ring en pink aan. Breng de vingertoppen van de middelvinger en duimen bij elkaar.

Zing de zaadmantra AUM “Aauummm” voor je zesde chakra. Dit kan je focus vergroten en de geest tot rust brengen. Neem de tijd en laat uw gezang in een ritme komen terwijl u door de energiecentra van het lichaam gaat.

7) Mahamayuri Mudra – Crown Chakra of Sahasrara Chakra (kleur: violet)

Het kruinchakra is de zetel van onze verbinding met Spirit. Het is hoe we ons verhouden tot het goddelijke, onze kosmische verbinding met alle dingen vinden, daarin ligt het vermogen in ons allemaal om ons meer bewust te worden van ons wezen en hoe we in de eeuwige eenheid passen. Aangezien dit onze aangeboren poort tot Spirit is, is het zeer krachtig wanneer het wordt geopend.

Voor degenen die net beginnen met het verzorgen van hun chakra’s, raden we je aan om ze zorgvuldig te verwerken,
en ervoor te zorgen dat je goed geaard bent met je wortelchakra en dat deze niet verstopt is, zodat het kan dienen als je anker wanneer je je kruinchakra begint te openen.

Hoe Mahamayuri Mudra te doen:

Houd je rechterduim boven de linkerduim en steek al je vingers in elkaar, behalve de pink. Laat de kleine vingers recht omhoog elkaar raken.

De zaadmantra voor de kruinchakra is “AH” of Silent “AUM”. Je voelt misschien een lichte buzz op je hoofd of zelfs een warm gevoel als je deze mantra goed resoneert met je kruinchakra. Stel je voor dat helder, wit licht van de Bron je kruinchakra overspoelt, dan je geest en dan je lichaam. Denk niet te hard na, laat het gewoon stromen en vul je met goddelijk licht en liefde.

Je kunt deze regelmatig doen als onderdeel van je eigen spirituele zelfonderhoud of een chakra kiezen waarvan je denkt dat het aandacht nodig heeft om te stimuleren met de aardingsenergie van mudra’s en bijbehorende zaadmantra’s.

Moge je gezegend worden op je reis van een grotere verbinding met jezelf en de Bron.

Hoe chakra’s in verband staan met en beïnvloed worden door voeding

 

Afbeelding: Elke bol is gevuld met een andere kleur en daarin staat met wat de kleur wordt gelinkt.

Gerelateerde artikelen

Back to top button