...

26 oktober 2021

 

Aromatische oliën zijn gevonden in papyrus van het oude Egypte

Gedetailleerde beschrijvingen van aromatische oliën zijn gevonden in papyrus van het oude Egypte

Aromatherapie, zoals de naam al aangeeft, gebruikt verschillende aroma’s als therapeutische middelen: injecteert etherische oliën in het lichaam via de luchtwegen of de huid (massage). Verwijst naar alternatieve medische gebieden van natuurgeneeskunde samen met fyto- of hirudotherapie.

De oorsprong van aromatherapie in de reukzin van mens en dier: geuren zijn een integrale bron van informatie over de wereld. Voor de primitieve mens waarschuwden onbekende geuren voor gevaar.

Bewijs dat een persoon heeft geleerd om het essentiële extract van planten te krijgen, dateert uit 5000 voor Christus. e. In de Indiase Veda’s (2000 voor Christus) worden meer dan 700 plantensoorten genoemd die als medicinale planten worden gebruikt. De culturen van alle oude beschavingen (van Perzië tot China) gebruikten ook plantaardige oliën voor medicinale doeleinden.

De meest gedetailleerde beschrijvingen van oliën zijn te vinden in de papyri van het oude Egypte. De Egyptenaren gebruikten overal wierook: voor cosmetica, parfum, medische doeleinden en voor balseming. Ceder- en mirre-extracten fungeerden als antiseptica in tempels. Cleopatra bezaaid als een parfummagneet haar paleis met rozenblaadjes. Dit waren echter geen oliën, maar infusies. De Romeinen gebruikten in baden, en de oude Grieken in de geneeskunde voornamelijk hars van ceder, mirre en wierook.

Kennis van de aromatische en genezende eigenschappen van planten uit Griekenland verspreidde zich naar Europa en het oosten. Arabieren handelden actief in etherische oliën, die hoog in aanzien stonden. Ze werden gebruikt voor religieuze doeleinden. Avicenna schreef een boek over de roos en zijn eigenschappen, en bedacht ook de stoommethode voor het produceren van oliën (destillatie). Het wordt trouwens nog steeds gebruikt.

Rozenwater komt Europa binnen en wordt erg populair. Een aantal essentiële oliën worden verkocht in apotheken als de primaire bescherming tegen infecties en epidemieën.

Lees ook:   Scherpe metalen voorwerpen in vaccins

Neroli-olie verkregen uit een oranje bloem wordt beroemd. Samen met rozemarijnolie wordt het gebruikt voor de productie van parfums.

In de 19e eeuw openden de Fransen, voornamelijk op basis van lavendel en rozemarijn, de parfumindustrie. Hele plantages van rozen en jasmijn worden gekweekt om parfums te maken. In het midden van de 20e eeuw verschenen de eerste synthetische analogen van aromatische oliën, hun productie is goedkoper dan natuurlijke, maar de kwaliteit is lager.

De basis van aromatherapie als wetenschap werd in 1928 gelegd door de Fransman R.M. Gattefosse. Hij werkte als chemicus in de parfumindustrie en verbrandde zijn hand. Voor desinfectie bracht de man natuurlijke lavendelolie aan. De hand genas vrij snel en er waren geen tekenen van brandwonden of littekens. Gattefoss concludeerde dat natuurlijke remedies als medicijnen kunnen worden gebruikt en dat ze veel effectiever zijn dan synthetische derivaten. In hetzelfde jaar verscheen de term ‘aromatherapie’.

Tegenwoordig zijn er meer dan 300 soorten etherische oliën. Ze worden verkregen uit elk deel van de plant, uit schors en hout, bloemen en wortels, fruit en stengels, bladeren. Alleen natuurlijke plantaardige oliën hebben helende eigenschappen.

Gedurende vele eeuwen is er een studie en proces geweest naar de effecten van oliën op mensen. Ze zijn beschikbaar en worden dagelijks toegepast:

– voor massages;

– productie van natuurlijke cosmetica;

– bij het koken;

– het creëren van een microklimaat in de gebouwen;

– gewichtsverlies en bestrijding van cellulitis;

– om de stemming te beheersen;

– verbetering van het welzijn.

Natuurlijke olie is een geconcentreerde krachtige stof en moet daarom volgens strikte regels worden gebruikt.

bron

 

 

Deel & let's open the minds!

Gerelateerde berichten