...

16 juni 2021

 

Vogelgriep kan niet tegen zeep

Vogelgriep kan niet tegen zeep

 

Zepen en detergenten die gewoon in de winkelrekken liggen blijken een prima middel om de gevreesde vogelgriep in te dammen, zo ontdekten Pakistaanse wetenschappers.
Uit de studie in het Virology Journal blijkt dat de regelmatige schoonmaak van stallen, gereedschap en voertuigen met gewone zeep en detergenten, de verspreiding van het H5N1-virus aanzienlijk kan tegengaan.

Vijf minuten
De wetenschappers testten daarvoor zepen en detergenten uit de alledaagse Aziatische supermarkt. Ze kwamen tot de conclusie dat het virus binnen de vijf minuten gedood werd in een concentratie van 0,1% detergent en de rest zeep, en vrijwel onmiddellijk bij hogere concentraties detergent.

Dat is erg snel in vergelijking met andere methoden die de wetenschappers onderzochten, zoals ontsmettingsmiddelen, ultraviolette stralen of hitte. Bij opwarming tot 56 graden Celsius bijvoorbeeld duurde het een half uur om het virus te doden.

Vaccinaties
Ondanks de goede resultaten met zeep blijft het volgens de auteurs nodig om vogels te vaccineren. Maar ze duiden wel op het belang van de studie omdat veel vogelkwekers vaccinaties te duur vinden, en op deze manier toch de verspreiding van het virus kunnen tegengaan.

Lees ook:   Witte of zilvervliesrijst...

Gerelateerde berichten