web analytics
11:11 Dubbele getallen
Gezondheid & Uiterlijk

Voordelen van zonneschijn op je blote huid

 

De aanbevelingen van gezondheidsfunctionarissen om blootstelling aan de zon te vermijden, tenzij je ingesmeerd bent met zonnebrandcrème, hebben mensen beroofd van hun fundamentele behoefte aan zonlicht. In de video hierboven gaat Dr. Paul Saladino, auteur van “The Carnivore Code”, een boek over neus-tot-staart eten op basis van dieren, en gastheer van de Fundamental Health Podcast, in op de vele redenen waarom zonlicht zo essentieel is kan zelfs worden omschreven als een voedingsstof.

“Het is een cruciaal onderdeel geweest van onze evolutie gedurende ons hele bestaan”, zegt hij. 1  “Zonlicht, echt zonlicht, is essentieel voor een optimaal menselijk leven. Je kunt geen optimaal mens zijn zonder … voldoende niveaus van echt ultraviolet-infrarood zichtbaar spectrumlicht buiten van de zon aan de hemel als je geen zonnebrandcrème draagt. 2

Als meer mensen tijd in de zon zouden doorbrengen – niet verbrand worden, maar geleidelijk aan blootgesteld worden en geleidelijk de tolerantie van uw huid opbouwen – legt Saladino uit dat het aantal soorten kanker waarschijnlijk zou dalen en dat er minder sterfgevallen door hart- en vaatziekten zouden zijn en minder gevallen van seizoensgebonden affectieve stoornis, terwijl verbeteringen zouden worden gezien bij veel andere ziekten, zoals reumatoïde artritis en schizofrenie. 3  Dit is de kracht van de zon.

Kankercijfers stijgen met de afstand tot de evenaar

Wanneer u zonnebrandcrème aanbrengt om uw huid tegen de zon te “beschermen”, stelt u niet alleen uw lichaam bloot aan giftige chemicaliën in de zonnebrandcrème, maar remt u ook de complexe interacties die optreden tussen ultraviolet (UV) licht van de zon en uw huid.

Stikstofmonoxide wordt bijvoorbeeld geproduceerd als reactie op UVA en dit leidt tot vaatverwijding. Er worden ook bèta-endorfines geproduceerd in uw huid wanneer deze wordt blootgesteld aan UVA en UVB, 4  en er kunnen sterke associaties met kanker worden gevonden, afhankelijk van uw locatie ten opzichte van de evenaar.

“Met toenemende afstanden van de evenaar,” zegt Saladino, “weten we dat er meer gevallen zijn van colon-, borst-, pancreas-, eierstok-, hersen- en nierkanker, en het multipel myeloom van bloedkanker – naarmate je verder van de evenaar komt.” 5  Tuberculose is een andere ziekte die in verband is gebracht met blootstelling aan de zon. 6  In 1903 kreeg Niels Ryberg Finsen de Nobelprijs 7  voor zijn gebruik van heliotherapie op zonne-energie, of blootstelling aan zonlicht, om ziekten zoals tuberculose te behandelen.

“Toen de medicijnen tegen tuberculose eenmaal waren ontwikkeld, raakte dit type therapie uit de gratie, maar er waren zonnebanken, er waren ziekenhuizen in het zuidwesten van de woestijn. Ik ging naar de medische school aan de Universiteit van Arizona in Tucson en sommige van de plaatsen waar ik rotaties deed, waren voorheen ziekenhuizen voor tuberculosepatiënten die in de zon werden geplaatst, en er was enige verbetering in hun ziekte”, legt Saladino uit. 8

Blootstelling aan UV-licht heeft ook voordelen voor het immuunsysteem. “Het beïnvloedt cellulaire differentiatie. Het kan de wondgenezing verbeteren… Ik denk niet dat veel mensen eraan denken om hun wonden in de zon te leggen om te helpen bij genezing, maar de zon helpt wel.’ 9

Voordelen van zonlicht van vitamine D en meer

Het feit dat je huid vitamine D aanmaakt als reactie op blootstelling aan de zon, is een andere aanwijzing dat het heilzaam is. Vitamine D reguleert uw vermogen om infecties te bestrijden, evenals chronische ontstekingen, en produceert meer dan 200 antimicrobiële peptiden (AMP’s), waaronder cathelicidine, een van nature voorkomend breedspectrumantibioticum.

Het cathelicidine antimicrobiële peptide, of CAMP, wordt gemaakt door immuuncellen en huid- en darmcellen, die een barrière vormen tegen infectie. 10  Een schat aan gegevens toont ook aan dat vitamine D-spiegels sterk gecorreleerd zijn met de ernst van een SARS-CoV-2-infectie. 11  Saladino heeft de Hadza-stam in Afrika bezocht, die tot de beste nog levende representaties behoort van de manier waarop mensen tienduizenden jaren hebben geleefd.

Lees ook eens:  Huidkanker begon sinds 1950 wat was de reden voor...

Hij schrijft hun regelmatige blootstelling aan de zon, evenals hun inheemse dieet, toe aan hun gebrek aan chronische ziekten die worden gezien in gemoderniseerde samenlevingen: 12

“Er is goed observationeel epidemiologisch onderzoek dat niveaus van vitamine D boven de 30 nanogram per milliliter (ng/ml) behoorlijk beschermend waren en als we hier evolutionair over nadenken, evolueren groepen zoals de Hadza en de Maasai op de evenaar. Ze hebben daar een afstamming die vele honderden, duizenden jaren oud is.

Hun vitamine D is gemiddeld rond de 46 tot 48 ng/ml, wat volgens mij een evolutionair passend niveau is en waarschijnlijk goed voor de meeste mensen.”

Om infectie af te weren en chronische ziekten te voorkomen, ligt het niveau dat u nastreeft tussen 60 en 80 ng/ml, waarbij 40 ng/ml het lage afkappunt is voor toereikendheid om een ​​breed scala aan ziekten, waaronder kanker, te voorkomen. De sleutel is om je vitamine D uit de zon te halen, niet uit supplementen. Het is belangrijk om te begrijpen dat vitamine D niet het enige voordeel van zonlicht is. In feite is vitamine D meer dan waarschijnlijk een biomarker of surrogaat voor blootstelling aan de zon, die ook nauw betrokken is bij de aanmaak van melatonine.

Als je overdag goed aan de zon wordt blootgesteld, dringen bijna-infraroodstralen van de zon diep in je lichaam door en activeren ze cytochroom-c-oxidase, dat op zijn beurt de productie van melatonine in je mitochondriën stimuleert. Je mitochondriën produceren ATP, de energievaluta van je lichaam. Een bijproduct van deze ATP-productie is de vorming van reactieve oxidatieve soorten (ROS), die verantwoordelijk zijn voor oxidatieve stress en vrije radicalen.

Overmatige hoeveelheden ROS zullen de mitochondriën beschadigen en bijdragen aan suboptimale gezondheid, ontstekingen en chronische gezondheidsproblemen zoals diabetes, obesitas en trombose (bloedstolsels). Maar melatonine dweilt in wezen ROS op die je mitochondriën beschadigen. Dus door overdag voldoende aan de zon te worden blootgesteld, zullen je mitochondriën baden in melatonine, waardoor oxidatieve stress wordt verminderd. 13 , 14  Saladino voegt toe: 15

“Ik zou je aanraden om je vitamine D uit echt zonlicht te halen vanwege de andere voordelen van echt zonlicht – endorfines, stikstofmonoxide, misschien andere cholesterolmoleculen zoals cholesterolsulfaat. We begrijpen niet eens, denk ik, alle voordelen van in de zon zijn. Er zijn zoveel associaties met breedtegraad die suggereren dat het dieper zou kunnen zijn dan vitamine D.”

Zonlicht kan uw microbioom beïnvloeden

Om zonne-energie te begrijpen, helpt het om je ervan bewust te zijn dat 39% van het zonnespectrum bestaat uit wat we zien als zichtbaar licht. Het grootste deel van het zonnespectrum, 54,3%, is infrarood, 16  dat niet zichtbaar is maar eerder als warmte wordt gevoeld. Ultraviolet licht is goed voor slechts 6,8% van het zonnespectrum en vitamine D wordt specifiek geproduceerd als reactie op UVB-straling, wat slechts een klein deel van het ultraviolette spectrum is.

Het is de blootstelling aan dit licht met volledig spectrum die de meeste voordelen oplevert, waarvan de meeste waarschijnlijk nog onbekend zijn. Melatonine wordt bijvoorbeeld geproduceerd in uw mitochondriën als reactie op nabij-infraroodstraling, die deel uitmaakt van het infraroodspectrum. Blootstelling aan een ander type – smalle bank ultraviolet B of NB-UVB – leidt tot een ander weinig bekend voordeel – modulatie van het menselijke darmmicrobioom. 17

Lees ook eens:  Leretto Blauw Licht Filter Brillen

De deelnemers aan het onderzoek werden verdeeld in groepen die in de winter voorafgaand aan het onderzoek vitamine D-supplementen hadden ingenomen en in groepen die dat niet deden. Vervolgens werden ze gedurende een periode van een week drie keer blootgesteld aan NB-UVB.

Niet alleen stegen de vitamine D-spiegels in beide groepen, maar de blootstelling aan licht verhoogde de alfa- en bèta-diversiteit aanzienlijk in de groep die geen vitamine D slikte, en bacteriën uit verschillende families werden verrijkt. De onderzoekers stelden voor dat er mogelijk een huid-darm-as bestaat die het darmmicrobioom beïnvloedt, en het lijkt te worden gemedieerd door zonlicht: 18

“Dit is de eerste studie die aantoont dat mensen met lage 25(OH)D-serumspiegels duidelijke veranderingen in hun darmmicrobioom vertonen als reactie op NB-UVB-huidblootstelling en verhogingen van 25(OH)D-spiegels, wat suggereert dat er een nieuwe huid-darm-as die kan worden gebruikt om de homeostase en gezondheid van de darmen te bevorderen.”

Melanoom is niet altijd een aan de zon gerelateerde kanker

De vraag die velen hebben met betrekking tot blootstelling aan de zon is of dit het risico op huidkanker zal vergroten. Melanoom wordt beschouwd als de dodelijkste vorm van huidkanker, maar gegevens ondersteunen niet de algemene retoriek dat het wordt veroorzaakt door zonlicht.

In een onderzoek naar buitenwerkers en het risico op huidkanker in Europa, hoewel ze meer UV-blootstelling hadden, zowel tijdens het werk als in hun vrije tijd, en minder zonnebrandcrème gebruikten in vergelijking met binnenwerkers, “werden er geen significante associaties gevonden voor melanoom.” 19  “Deze bevinding wordt vele malen bevestigd in de literatuur”, zei Saladino. “Er is veel literatuur die suggereert dat er misschien meerdere wegen naar melanoom zijn, die niet allemaal gerelateerd zijn aan de zon.” 20

Evenzo wordt in een snel overzicht gepubliceerd in The Lancet opgemerkt dat buitenwerkers een verminderd risico op melanoom hebben in vergelijking met binnenwerkers, “wat suggereert dat chronische blootstelling aan zonlicht een beschermend effect kan hebben.” Er wordt ook opgemerkt dat, hoewel sommige melanomen zich vormen op delen van de huid die aan de zon worden blootgesteld, andere zich vormen op gebieden die zelden de zon zien.

“Dus duidelijk worden verbrand toen je een kind was, is een slechte zaak. Je wilt niet dat dat gebeurt, maar is melanoom echt een met de zon geassocieerde kanker? Ik zou nee zeggen. Ik denk dat er duidelijk bewijs is dat melanoom niet altijd in verband wordt gebracht met de zon”, zegt Saladino. 21

Melanoom gekoppeld aan linolzuur

Saladino wijst op een studie uit 1987, 22  waarin vetweefselmonsters werden genomen van 100 melanoompatiënten en 100 mensen zonder melanoom en geanalyseerd op vetzuren.

Niet alleen is er een toename van linolzuur in het weefsel van alle proefpersonen, maar het percentage meervoudig onverzadigde vetzuren (PUFA’s) is significant hoger in het weefsel van de melanoompatiënten. “Er wordt gesuggereerd dat een verhoogde consumptie van meervoudig onverzadigde voeding in de voeding een bijdragend effect kan hebben op de etiologie van melanoom”, concludeerden de onderzoekers. 23

Linolzuur is het primaire vet dat wordt aangetroffen in omega-6 meervoudig onverzadigde vetten, waaronder plantaardige/zaadoliën, en is goed voor ongeveer 80% van de vetsamenstelling van plantaardige oliën. Omega-6-vetten moeten in evenwicht zijn met omega-3-vetten om niet schadelijk te zijn, maar de meeste Amerikanen eten niet op die manier.

De meeste omega-6 die mensen eten, inclusief zaadoliën, zijn door de verwerking beschadigd en geoxideerd. Eenmaal geoxideerd, genereert het geoxideerde metabolieten van linolzuur, die mutageen, kankerverwekkend, cytotoxisch en atherogeen zijn. 24  Volgens Saladino: 25

“Is het mogelijk dat een verhoogde consumptie van linolzuur de celmembranen kwetsbaar maakt en dat dit zou kunnen leiden tot oxidatieve schade in de zon, wat leidt tot DNA-schade en dan meer melanocytische naevi-precursorlaesies of melanoom, of zou hetzelfde kunnen gebeuren met plaveisel- en basaal?

Ik zou Ja zeggen. Het wordt nog niet ondersteund door literatuur omdat er geen studies naar zijn geweest. We hebben veel meer studies nodig met linolzuur… Ik maak me grote zorgen dat linolzuur in zaadoliën een van de grootste oorzaken is van chronische ziekten bij mensen.”

Linolzuur komt voor in vrijwel alle bewerkte voedingsmiddelen, inclusief restaurantvoedsel, sauzen en saladedressings, evenals “gezonde” voedingsmiddelen zoals kip, varkensvlees en wat olijfolie, dus het elimineren van deze voedingsmiddelen in uw dieet is een nieuwe opstap naar een goede gezondheid.

Lees ook eens:  Kent u de 14 tekenen van vitamine D-tekort?

Bouw uw zonne-eelt op

De sleutel tot het benutten van de voordelen van zonlicht en het minimaliseren van het risico op zonnebrand is niet om zonnebrandcrème te gebruiken, die doorgaans hormoonontregelende chemicaliën bevat, maar eerder om op te bouwen wat Saladino uw zonne-eelt noemt: 26

“Als je een lichte huid hebt, bedek je dan, krijg een kleine hoeveelheid blootstelling aan de zon, ontwikkel je zonne-eelt … breng die UVA en UVB in de verschillende lagen van je huid. Zorg dat die UVB-producerende melanine geleidelijk donkerder wordt en denk er geleidelijk aan om in de zon te zijn. Als huiswerk, dat is mijn recept voor jou, stap geleidelijk in de zon … dit is je kans om je zonnereserves aan te vullen.

Dat zijn vitamine D en andere verbindingen die door de zon in je huid worden aangemaakt en in je lichaam worden opgeslagen, maar doen dat geleidelijk. Als je te lang in de zon zult zijn om veilig in de zon te zijn zonder te verbranden op basis van je relatieve hoeveelheid melanine in je huid, bedek jezelf dan.”

Houd er echter rekening mee dat uw dieet ook een belangrijke rol speelt bij uw neiging tot zonnebrand. Een hoge inname van linolzuur verhoogt het risico op zonnebrand, terwijl het elimineren van zaadoliën uit uw dieet uw risico op zonnebrand en huidkanker drastisch zal verminderen, aangezien de gevoeligheid voor schade door UV-straling wordt gecontroleerd door het niveau van PUFA’s in uw dieet.

Het is bijna een wijzerplaat. De PUFA’s bepalen hoe snel uw huid verbrandt en hoe snel u huidkanker ontwikkelt. Saladino wijst erop dat psoralenen, die voorkomen in bepaalde plantaardige voedingsmiddelen zoals selderij en pastinaak, ook problematisch kunnen zijn, omdat ze je huid gevoeliger maken voor zonlicht. De take-home-boodschap die Saladino benadrukt, is echter deze:

“Wees niet bang voor de zon, mijn vrienden. Verbrand je niet, maar wees niet bang voor de zon – breng het aan op je hele lichaam, kijk hoe het voelt … Als je op een plek bent waar je een groot deel van het jaar geen zon kunt krijgen, overweeg dan om te verhuizen of ik zou een zonnebank overwegen bed zoek misschien naar een zonnebank met een bepaald niveau van UVA en UVB dat de zon nabootst.”

Bron

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button

Een Adblocker gedecteerd

AngelWings.nl wordt mede mogelijk gemaakt door advertenties ♥Support ons door je ad blocker uit te schakelen♥