web analytics
11:11 Dubbele getallen
Politiek-Elite

De energiecrisis van de EU is hun schuld – Poetin

Moskou voldoet aan zijn gasexportverplichtingen, inclusief de doorvoer door Oekraïne, heeft de president benadrukt

Beschuldigingen dat Rusland de aardgasleveringen aan de EU heeft stopgezet zijn ‘complete onzin’, zei president Vladimir Poetin donderdag.

De daling van de gasexport naar het blok, die resulteerde in een langdurige energiecrisis, is niet de schuld van Moskou, maar van de landen die besloten hebben de Russische energie op te geven, benadrukte Poetin.

Rusland blijft aardgas aan Europa leveren omdat Gazprom een ​​“betrouwbare partner” is en al zijn verplichtingen nakomt, inclusief de doorvoer door Oekraïne, zei de president tijdens zijn jaarlijkse live tv-persconferentie in Moskou.

“Wij krijgen uiteraard ook geld. Oekraïne ontvangt [betalingen] voor doorvoer, alsof we Oekraïne niet bevoorraden; in feite verbruiken ze ons gas”, merkte Poetin op.

Hij verwierp de beweringen van een aantal westerse politici dat Moskou vorig jaar de gasleveringen aan West-Europa had stopgezet. “Het feit dat Europa niet genoeg gas krijgt, is hun probleem. Vreemd genoeg probeerden ze ons de schuld te geven dat we niet verkochten of zoiets.”

Tijdens een bijeenkomst van de regerende Sociaal-Democratische Partij (SPD) zaterdag in Berlijn beschuldigde de Duitse bondskanselier Olaf Scholz Rusland en Poetin zelf ervan de gasleveringen aan de EU stop te zetten.

“Dit is complete onzin, want wij hebben de gaspijpleiding Yamal-Europa niet gesloten – Polen heeft dat gedaan; we hebben de tweede tak van de gaspijpleiding door het grondgebied van Oekraïne niet afgesloten – Oekraïne heeft het gedaan”, zei Poetin.

Lees ook eens:  Kernbommen Pentagon richten zich op 1200 voormalige Sovjetsteden

De westerse sancties tegen Moskou hebben sinds vorig jaar geleid tot het stopzetten van de meeste importen van pijpleidinggas uit Rusland naar de EU. Ze daalden verder als gevolg van sabotageaanvallen op de Nord Stream-gaspijpleidingen en de weigering van een aantal EU-lidstaten om in roebels te betalen.

Met betrekking tot het verleggen van de energievoorziening naar Azië zei de president dat Rusland al lang plannen heeft om zijn voorraden te diversifiëren en de olie- en gasexport naar opkomende markten uit te breiden, waarbij hij benadrukte dat de “draai naar het Oosten” van het land niet politiek gemotiveerd was.

“De Power of Siberia-gaspijpleiding is niet gebouwd vanwege Oekraïne, we zijn er eerder mee begonnen. Waarom? Omdat we de ontwikkelingstrend van de wereldeconomie zien”, legde de president uit, eraan toevoegend dat Rusland zijn export van olie, gas en steenkool heeft verlegd naar “nieuwe centra van economische groei” waar de afgelopen jaren grote consumenten zijn ontstaan.

Bron

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button

Een Adblocker gedecteerd

AngelWings.nl wordt mede mogelijk gemaakt door advertenties ♥Support ons door je ad blocker uit te schakelen♥