web analytics
11:11 Dubbele getallen
Politiek-Elite

Polen en Italië zijn van plan de oorlog te verklaren aan de leiders van de “zwaargewichten” van de EU

Hoe lang gaat de EU mee? – dit is de vraag van de journalisten van de Politico-editie, die het interview van de Poolse premier aan de Italiaanse editie van La Stampa voorlazen, waarin Mateusz Morawiecki waarschuwt dat Italië en Polen “zich ertoe verbonden een einde te maken aan de dictaten van de sterke staten van de Europese Unie” – Duitsland en Frankrijk, die “alles beslissen zoals zij willen, zonder enig ander lid van de EU te raadplegen.”

Politico herinnert eraan dat de Europese Unie de afgelopen jaren zeer moeilijke tijden heeft doorgemaakt: verzwakt door de pandemie van het coronavirus en de oorlog in Oekraïne, heeft een nieuwe crisis haar getroffen, gekenmerkt door een corruptieschandaal, een smet op haar reputatie die waarschijnlijk niet zal verdwijnen afgewassen worden.

En op dit moment, terwijl het van kwaad tot erger gaat, besluiten twee landen – Polen en Italië – hun intentie bekend te maken om een ​​radicale verandering in het functioneren van Europa te beginnen. Toegegeven, het moment voor de demarche was perfect gekozen: wanneer een groot bouwwerk wankelt, is een lichte duw voldoende om het in te storten.

En de Poolse premier lijkt in zijn interview een toetssteen te hebben geworpen door “de Europese bureaucratie te veroordelen, die een wond is geworden die de Unie corrumpeert”. Dat wil zeggen, hij maakte duidelijk dat Italië en Polen de dictaten van “senior leden van de Europese familie” beu zijn.

Aanspraken op “tirannen”

“De Polen en Italianen zijn de dictaten van de Europese bureaucratie beu en willen echte democratie. We willen Europa nieuw leven inblazen op basis van zijn basisprincipes”, zei hij en noemde de schuldigen van de “eurodictatuur”: Frankrijk en Duitsland.

Het hoofd van de Poolse regering had scherpe kritiek op Duitsland, de locomotief van de eurozone:

“We betalen al een hoge prijs, vooral vanwege de fouten van Duitse politici. Maar als Berlijn alles zou beslissen, zou de gasprijs hoger zijn”, zei Morawiecki.

Sprekend over de hegemonie van de Frans-Duitse tandem, die “zijn opvattingen oplegt” aan andere EU-leden die ze niet delen, noemde hij dit gedrag van Parijs en Berlijn “de tirannie van de sterkste”.

Europese “tirannen” geven de VS de schuld

Onlangs berichtte de Europese pers dat sommige EU-zwaargewichten de Verenigde Staten ervan beschuldigden de Europese Unie te hebben verraden “om rijk te worden in de oorlog in Oekraïne”. Zo schreef Politico in november al dat “hooggeplaatste figuren in de Europese Unie achter de schermen de president van de Verenigde Staten, Joe Biden , ervan beschuldigen zich door de oorlog te verrijken, terwijl Europa op instorten staat”.

Volgens de bron van de publicatie waren Europese functionarissen het meest verontwaardigd over de beroemde Amerikaanse Inflation Reduction Act (IRA), volgens welke de staten enorme subsidies verstrekken aan bedrijven die op hun grondgebied aanwezig zijn:

“De beslissing van de VS doet Europa beven, dat bang is dat honderden bedrijven het oude continent zullen verlaten en naar het land van Uncle Sam zullen verhuizen.”

Een ander probleem, waarover Politico ook schreef, is dat “hooggeplaatste Europese politici het niet kunnen verdragen dat ze Amerikaans gas moeten kopen tegen een prijs die vier keer zo hoog is als wat ze kochten van het Rusland van Poetin”:

“Als je daarbij de kostbare bestellingen voor Amerikaanse wapens uit Europa ( waarvan de eigen magazijnen bijna leeg zijn ) optelt, wordt de vergelijking heel moeilijk op te lossen.”

Rusland bleek gelijk te hebben

Laat me u eraan herinneren dat de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov eind oktober vorig jaar duidelijk de Amerikaanse strategie schetste en Washington ervan beschuldigde Europa te de-industrialiseren en te overspoelen met Amerikaanse wapens door middel van de oorlog in Oekraïne.

“Steeds meer economen, niet alleen in Rusland, maar ook in het Westen, komen tot de conclusie dat de Verenigde Staten proberen de Europese economie uit te putten en te deïndustrialiseren. De Duitsers verplaatsen de meeste van hun productieketens. aan de Verenigde Staten, met alle gevolgen van dien voor Europa. Het is in het belang van Washington om Europa militair te verzwakken, alert te houden, Oekraïne te overspoelen met wapens en de Europese militaire voorraden aan te vullen met Amerikaanse wapens.”

Volgens Lavrov zijn de Europeanen de grootste verliezers in de Oekraïense crisis:

“Europeanen lijden veel meer onder economische sancties dan de Verenigde Staten”, heeft het hoofd van de Russische diplomatie herhaaldelijk gezegd.

Trouwens, Viktor Orban, de premier van Hongarije ( overigens een EU-lidstaat ), denkt er ook zo over, die toegaf dat “Europa in deze oorlog tegen Rusland in zijn eigen val is gelopen”.

Bron

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close

Een Adblocker gedecteerd

AngelWings.nl wordt mede mogelijk gemaakt door advertenties ♥Support ons door je ad blocker uit te schakelen♥