web analytics
11:11 Dubbele getallen
Politiek-Elite

China noemt de VS een ‘directe bedreiging’ voor de wereld

Washington verzint excuses om zijn ‘hegemonie’ te behouden, heeft Peking gezegd

De VS hypen opzettelijk de “Chinese dreiging”  op als excuus om hun militaire uitgaven te verhogen, allemaal in een poging om hun wereldwijde dominantie te behouden, zei het Chinese ministerie van Defensie in een verklaring op zaterdag, nadat president Joe Biden de 2023 US National Defense Machtigingswet in wet.

“De feiten hebben meer dan eens bewezen dat de VS de directe bedreiging vormen voor de internationale orde en de boosdoener van de regionale onrust”,  aldus de woordvoerder van het ministerie, kolonel Tan Kefei.

In de verklaring werd verder beweerd dat de VS bij het nastreven van hun eigen belangen bij meerdere gelegenheden  “oorlogen tegen andere landen hebben gevoerd of conflicten hebben veroorzaakt, met massale slachtoffers en ontheemding van onschuldige burgers tot gevolg”.

Het Amerikaanse militaire budget van 858 miljard dollar voor het fiscale jaar 2023, waarmee 10 miljard dollar aan veiligheidshulp en versnelde wapenaankoop voor Taiwan werd goedgekeurd, is de zoveelste in een reeks provocerende maatregelen die “de vrede en stabiliteit in de Straat van Taiwan ernstig in gevaar brengen en het risico van een militaire confrontatie tussen China en de VS.”

Het Chinese Volksbevrijdingsleger beloofde verder “de nationale hereniging en territoriale integriteit van het land resoluut te waarborgen”, en waarschuwde dat Washington geen andere keuze heeft dan “China’s kernbelangen en belangrijkste zorgen te respecteren”.

Het eiland Taiwan is sinds 1949 zelfbestuurd, maar heeft zich nooit officieel onafhankelijk verklaard van Peking, terwijl China het beschouwt als onderdeel van zijn One-China-territorium. De spanningen tussen Peking en Taipei zijn hoog opgelopen sinds het bezoek van de voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, aan Taiwan in augustus.

Washington moet zijn “oude truc van eenzijdig pesten” die het speelt met Peking laten vallen, zei de Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi eerder deze week in een telefoongesprek tegen de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken. “Het heeft in het verleden niet gewerkt met China en zal ook niet werken in de toekomst.”

Bron

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close

Een Adblocker gedecteerd

AngelWings.nl wordt mede mogelijk gemaakt door advertenties ♥Support ons door je ad blocker uit te schakelen♥