web analytics
11:11 Dubbele getallen

Rusland klaar om de gaslevering aan de EU te hervatten – officieel

Moskou is klaar om de levering van aardgas aan de EU via de Yamal-Europe-pijpleiding te hervatten, zei de Russische vicepremier Aleksandr Novak maandag. Hij merkte op dat zendingen via de route om politieke redenen werden stopgezet.

Volgens de ambtenaar blijft de EU een relevante markt voor Rusland, dat de bevoorrading van een regio met een gastekort kan hervatten.

“De Yamal-Europe-pijpleiding, die om politieke redenen werd stilgelegd, blijft bijvoorbeeld ongebruikt”, zei Novak.

De gastoevoer via de pijpleiding, die meestal naar het westen stroomt, is grotendeels teruggedraaid sinds Polen een leveringscontract met Rusland opzegde vóór de einddatum van 2022, nadat het de eis van Moskou om betaling van roebels had afgewezen. Het Poolse deel van de route wordt momenteel gebruikt om opgeslagen gas uit Duitsland te pompen.

Als reactie op de actie van Warschau sloot de Russische staatsenergiegigant Gazprom de bevoorrading af en zei dat het geen gas meer via Polen kon sturen, terwijl Moskou sancties oplegde aan het bedrijf dat eigenaar is van het Poolse deel van de Yamal-Europa-pijpleiding.

Hoewel de leveringen van Russisch gas aan de EU via de Nord Stream- en Yamal-Europe-pijpleidingen zijn stopgezet, wordt er nog steeds Russisch gas geleverd aan bepaalde Europese afnemers via een transitleiding door Oekraïne en de TurkStream-pijpleiding door Türkiye.

Ondanks de aanhoudende problemen ziet Novak de EU nog steeds als een levensvatbare markt voor Rusland.

“Vandaag kunnen we vol vertrouwen zeggen dat er een stabiele vraag is naar ons gas. Daarom blijven we Europa beschouwen als een potentiële markt voor onze producten. Het is duidelijk dat er een grootschalige campagne tegen ons is gestart, die is geëindigd met sabotageacties tegen de Nord Stream-pijpleidingen” , zei hij.

Lees ook:   "Ze kweken een nieuw virus om het nog besmettelijker te maken"

De markt voor vloeibaar aardgas (LNG) blijft ook open, volgens Novak, die opmerkte dat de Russische LNG-levering aan de EU tegen het einde van het jaar naar verwachting zal groeien tot 21 miljard kubieke meter.

Bron

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button