web analytics

Graanprijzen dalen na belofte Putin

De daling tot het dieptepunt van twee maanden komt na de verklaring van de Russische president over de Oekraïense export

Graanprijzen dalen na belofte Poetin

De wereldwijde graanprijzen zijn gedaald tot het niveau van april na de belofte van de Russische president Vladimir Poetin om de veilige export van Oekraïens graan via de door Rusland gecontroleerde havens aan de Zwarte Zee te verzekeren.

Tarwe werd vrijdag verhandeld tegen $ 10,4 per bushel (27,2 kg), gegevens van de Chicago Board of Trade-shows. Dat was de laagste prijs sinds 7 april, toen het werd genoteerd op $ 10,2 per bushel, en een daling van 10% ten opzichte van de piekprijs medio mei.

De prijzen van maïs voor veevoer daalden deze week ook tot $ 7,27 per schepel.

De graanprijzen stegen vorige maand uit angst dat de aanhoudende militaire operatie van Rusland zou verhinderen dat de Oekraïense graanexport kopers bereikt. Westerse landen beschuldigden Rusland ervan de export te belemmeren, maar Moskou heeft herhaaldelijk verklaard dat het niet de schuld is en dat de schepen met Oekraïens graan de havens niet kunnen verlaten vanwege mijnen die in het gebied zijn geplaatst door de troepen van Kiev. Poetin zei vrijdag opnieuw dat Rusland op geen enkele manier verantwoordelijk is voor het tegenhouden van zendingen en beloofde te helpen bij de doorvaart van de schepen.

India verklaart exportverbod voor tarweLEES MEER: India legt exportverbod op tarwe uit
“ Wat de export van Oekraïens graan betreft, wij bemoeien ons hier niet mee… Wij waren het niet die de doorgangen naar de havens hebben gedolven. Oekraïne heeft ze gedolven. Ik heb al onze collega’s al vaak gezegd: [Oekraïne] moet de mijnen ruimen en de schepen met graan de havens laten verlaten. We garanderen een vreedzame doorgang zonder problemen “, zei Poetin tijdens een interview met de Rossiya 24 TV-zender. Hij merkte ook op dat er verschillende andere manieren zijn om graan te exporteren, onder meer via de havens van Berdyansk en Mariupol, die onder Russische controle staan, of via de Donau, via Hongarije, Polen of Wit-Rusland.

Lees ook:   Op afstand bestuurde mensen: Dat kan onmogelijk gebeuren... of toch?

Rusland ontkent dat het Oekraïense graanexport blokkeertLEES MEER: Rusland ontkent dat het Oekraïense graanexport blokkeert
Angst voor het lot van Oekraïens graan heeft de afgelopen weken geleid tot waarschuwingen voor voedselonzekerheid en honger, vooral in armere landen. Volgens Coldiretti, de Italiaanse vereniging die landbouwproducenten vertegenwoordigt, moeten Oekraïense schepen zo snel mogelijk uit de havens kunnen vertrekken, vooral omdat de pakhuizen van het land binnenkort de nieuwe oogst moeten kunnen opvangen.

” Het vertrek van schepen uit de havens van de Zwarte Zee betekent het leegmaken van Oekraïense pakhuizen waar meer dan 20 miljoen ton graan, waaronder tarwe, gerst en maïs, bestemd voor export wordt opgeslagen… De [scheeps]blokkade verhoogt het risico op rellen en hongersnood ,” Coldiretti zei in een verklaring die vrijdag op haar website is gepubliceerd.

Oekraïne staat op de zesde plaats van ’s werelds tarwe-exporteurs. Samen leveren Rusland en Oekraïne bijna 30% van de wereldwijd geëxporteerde tarwe. Volgens Coldiretti kopen landen als Egypte, Turkije, Bangladesh en Iran meer dan 60% van hun tarwe in Rusland en Oekraïne, terwijl Libanon, Tunesië, Jemen, Libië en Pakistan ook sterk afhankelijk zijn van de aanvoer uit beide landen.

Bron

Gerelateerde artikelen

Back to top button