24 april 2021

 

Komt laten wij gaan bidden naar God Rutte

Open brief aan Mark Rutte: ‘Elke dag is een gevecht’

23 december 2016

Zijn discipel schreef zelfs terug… Helaas zonder bonus of kerstpakketje…had gekund natuurlijk!
mark-rutte-looking-a-spoon.jpg (940×662):

NIJMEGEN – Surati Langenkamp (67) uit Nijmegen schreef een open brief aan Mark Rutte en Lodewijk Asscher omdat ze vindt dat de bezuinigingen van de afgelopen jaren te heftig waren. „Ik ben in 1992 in de wao terechtgekomen. Ik weet hoe het is om met heel weinig geld rond te komen. Maar zo nijpend als nu is het niet eerder geweest.”

Ze vindt dat de aow omhoog zou moeten. „Een goed basisinkomen zou het beste zijn. De huursubsidie en zorgtoeslag zie ik als lapmiddelen. Ik ben 67 jaar, het leven gaat voor mij niet meer beter worden. Ik vind dat heel confronterend.”

Boos
Met de verkiezingscampagne in aantocht vreest ze dat ze voortdurend boos wordt. „Boos omdat ik de politici op tv hoor vertellen dat het zo geweldig gaat met ons land. Ik kan er bijna niet naar kijken. Daarom heb ik besloten het van me af te schrijven.”

Reactie
Een woordvoerster van Ruttes ministerie van Algemene Zaken laat weten dat de premier alleen reageert op brieven die rechtstreeks bij hem binnen komen en niet op open brieven die via de media binnenkomen.

Keuzes
Zowel Iederin, een netwerk van chronisch zieken, als budgetbureau Nibud noemen het verhaal van Surati Langenkamp schrijnend maar niet uniek. „Er is een hele grote groep mensen die moeite heeft om rond te komen”, zegt Gabriëlla Betton-ville van NIBUD.

„Soms is het een kwestie van de juiste keuzes kunnen maken. De een koopt wel een kerstboom en spullen voor een kerstdiner, anderen besparen daar op. Maar als je geen geld hebt, zorgen die uitgaven wel dat je elders moet beknibbelen. Chronisch zieke mensen hebben wel vaker een probleem. Ze moeten kosten maken voor hun gezondheid. Dat zijn kosten die ze niet, niet uit kunnen geven.”

Veel armoede
Een woordvoerder van Iedereen bevestigt dat juist de chronisch zieken er jarenlang op achteruit zijn gegaan. „Er is veel armoede onder chronisch zieken. Juist door de stapeling van zorgkosten. „Formeel liggen veel zorgtaken bij de gemeente, maar wij snappen de boosheid richting minister-president Mark Rutte. Die is eindverantwoordelijk.”

Lees de brief van Surati Langenkamp hier.

Geachte heer Rutte, geachte heer Asscher,

Mag ik de kliekjes van uw kerstdiner?

Ik ben een heel boze witte vrouw die alleen aow heeft. Omdat ik chronisch ziek ben, heb ik geen pensioen op kunnen bouwen. In dit land betekent dat tegenwoordig dat je arm bent. Ook dit jaar staat er weer boerenkoolstamppot op mijn menu met kerst. Ook dit jaar is er voor de armen nul euro compensatie met de feestdagen.

Voorheen kregen we in december nog een extraatje. Maar in de afgelopen twee jaar hebben we dat niet meer gekregen. Wegbezuinigd. Een kerstdiner zit er niet in. Mijn dochters zitten in hetzelfde schuitje. Stevige dames die in de zorg werkten, maar weggestuurd zijn. Wegbezuinigd. Voor ons geen kerstboom, voor ons geen kerstkaarten.

Ik heb al 26 jaar een minimuminkomen! Wat betekent het om arm te zijn? Met een briefje en een pen in de hand boodschappen doen. Rekenen! Kan ik nog wc-papier kopen of moet dat wachten tot volgende week? Een nieuwe jas? Nieuwe schoenen? Dat zit er niet in, alles wat ik draag, is tweedehands.

Mijn computer is oud en onveilig. Mijn meubels zijn oud en versleten. Op vakantie ga ik niet. Even op een terrasje gaan zitten, is er niet bij. Kranten, tijdschriften, de bioscoop – te duur. Mijn kleinkinderen kan ik geen cadeautjes geven.

Mijn geld gaat op aan ziektekosten. Chronisch zieken worden gestraft. Medicijnen worden niet vergoed. Voor de tandarts moet je bijbetalen. Mijn steunzolen kosten 260 euro, maar de verzekering vergoedt maar 80 euro.
Mijn reumatoloog schrijft me zwemoefeningen in water van 37 graden voor. Ook daarvoor moet ik bijbetalen, 4,25 euro per week.
In de laatste drie maanden van het jaar doe ik het zonder fysiotherapie en looptraining. Mijn geld is op en ik ga fysiek weer achteruit.

Niets maakt zoveel kapot in ons land als de tweedeling tussen arm en rijk.
Leven zonder enig zicht op verbetering geeft stress. Het is een kwestie van overleven en blijven knokken tegen onrecht. Ik wil helemaal niet kwaad zijn!
Dus put ik kracht uit de rijke spirituele ontwikkeling die ik heb mogen ervaren. Uit het contact met lieve familie en vrienden. Uit de dingen die ik nog wel kan.
Fijne feestdagen!

Surati Langenkamp

 

Asscher schrijft brief terug aan boze Nijmeegse: Ik begrijp u

23 december 2016
NIJMEGEN/ DEN HAAG – Vice-premier en PvdA-leider Lodewijk Asscher heeft gereageerd op de open brief van Surati Langenkamp. In die brief, ook gericht aan premier Rutte, schreef de 67-jarige Nijmeegse dat de bezuinigingen van de afgelopen jaren haar hard hebben geraakt. „Zo nijpend als nu is het niet eerder geweest.”

Asscher schrijft in reactie dat het ‘voor mensen met een goede baan, zoals ik’, moeilijk is dagelijkse armoede voor te stellen. Tegelijk begrijpt hij de stress die het de Nijmeegse oplevert.

Beter
De vice-premier vindt dat het weer beter gaat met Nederland na een diepe, financiële crisis. ‘De economie gaat nu gelukkig weer beter, maar dat betekent niet dat dit voor alle mensen merkbaar is’.

Het is één van de redenen dat hij in de politiek zit, aldus Asscher. ‘Opkomen voor mensen die dat nodig hebben’.

Asscher noemt Langenkamp moedig en haar brief helder. Hij sluit af met een kerstgroet.

Lees hieronder de volledige reactie van Lodewijk Asscher.

Den Haag, 23 december 2016

Geachte mevrouw Langenkamp,

Ik heb uw hartenkreet gelezen en ik ben daar door geraakt. U hebt gelijk, jaar in jaar uit leven met een minimuminkomen is een zware opgave. Voor mensen met een goede baan, zoals ik, is het moeilijk dagelijkse armoede voor te stellen, tegelijk kan ik me na het lezen van uw verhaal goed indenken dat het stress oplevert. En dat u boosheid voelt.

Lees ook:   Wist je dit al?

Uiteraard kan ik nu allerlei maatregelen gaan noemen die dit kabinet heeft genomen, maar ik denk niet dat u daar op zit te wachten. In ons mooie, rijke land is het treurig te constateren dat zo veel mensen moeten knokken om rond te komen. Dat zou niet moeten. Voor mij is dat een reden om in de politiek actief te zijn, opkomen voor mensen die dat nodig hebben. En ik denk dat dit voor veel andere politici geldt. Toch blijkt het moeilijk armoede uit te roeien, maar we moeten wel blijven strijden voor dat doel.

De afgelopen jaren waren zwaar voor Nederland. Dat kwam door de zeer diepe financiële crisis. We hebben ervoor gezorgd dat armen zoveel als mogelijk ontzien zijn, ¿¿¿ maar ik besef me heel goed dat daarmee de situatie voor die groep niet verbeterd is. De economie gaat nu gelukkig weer beter, maar dat betekent niet dat dit voor alle mensen merkbaar is. U maakte daar in de krant een terechte opmerking over. We kunnen pas zeggen dat het met Nederland weer goed gaat, als mensen een baan hebben en de armoede bestreden is. (Nou Asscher niet enkel de mensen een baan! Want niet ieder mens kan werken, maar er is ook niet genoeg werk…)Dat betekent eerlijker delen. Dat is de opdracht voor politiek Den Haag.

Onze AOW is een prachtige vorm van solidariteit. Ooit bedacht en uitgevoerd door Drees. Het is echter een minimuminkomen, dat is waar. En ik kan uw situatie uiteraard niet helemaal beoordelen, maar stapeling van kosten door chronische ziekte voelt als een dubbele straf: ziek zijn en ook nog de eindjes aan elkaar moeten knopen. Gemeenten hebben via de bijzondere bijstand de mogelijkheid soms iets extra’s te doen tegen armoede, maar dat neemt de dagelijkse stress niet weg. (Alsof gemeenten deze zomaar eventjes verstrekken….?????)In Den Haag wordt er momenteel veel gesproken over het verlagen of afschaffen van het eigen risico in de zorg, maar we zullen de komende jaren meer moeten doen, namelijk de verbeterde economische situatie gebruiken om vooral de mensen die het zwaar hebben iets meer lucht te geven.

Het is moedig dat u uw verhaal in de krant vertelt, het geeft aan dat het u hoog zit. Uw brief is helder en dit soort persoonlijke verhalen moeten ons –politici- inspiratie geven om de juiste en rechtvaardigste keuzes te maken. Ik wens u ontzettend veel kracht toe en hoop dat u met dierbaren een mooie Kerst en fijne jaarwisseling mee mag maken.

Met vriendelijke groet,
Lodewijk Asscher

Meneer Asscher fijn dat u terug schrijft naar deze ene mevrouw,
lief ook!
Het zal haar weinig helpen verder, en met haar vele anderen.
Of u geheel begrijpt waar het om gaat…?
Vast niet, dat mensen net 1 kerstkaars kunnen kopen…terwijl u er duizenden in de kast hebt liggen bv…
Of dat u een dure rollade van een dure slager heeft en een ander een simpel stukje kipfile van een goedkope winkel.
Of dat iemand geen groenten heeft voor de kerst bv, terwijl u kunt kiezen…
Of dat iemand bv. geen kerstballen kon kopen voor de nep kerstboom dit jaar, want het kon er niet meer vanaf.
Terwijl u een duur nieuw horloge krijgt van de kerstman. Waar u een duur pak aanschaft en een ander niet eens naar de kringloopwinkel kan gaan om kleding te kopen, want het geld is er gewoonweg niet.

Ik heb met grote ogen een programma gekeken op de televisie, van miljonairs en een dure kerst, hoe zij geld verspillen aan onzin!
Hoe zij gewoon niet meer weten van gekkigheid wat ze met al hun geld moesten doen.
Zelfs pakpapier beplakt met swarovski steentjes…
Of mega dure kerstballen…voor aan een boom in een huis waar ze dat jaar misschien niet eens kwamen.
Is dit eerlijk?
Dat waar zij 2 miljoen uitgeven en een ander moeite heeft met 2 euro uitgeven dat is het verschil nml.
Maar zij mogen een fijner leven hebben blijkbaar en de rest, leeft het leven maar eenmalig dit keer en krijgt zga niets.

Als u zin in eten heeft meneer Asscher kunt u dit pakken, er zijn mensen die dan nog net een plakje brood in de mond kunnen stoppen…maar daar is alles mee gezegd, ja ook in Nederland.
Dankzij de euro en de EU is alles intens veranderd en absurd duur geworden.
In de gulden tijd had je dit soort dingen helemaal niet.
Maar daar kijken jullie allen overheen, want daar ligt het toch niet aan de inflatie bla en blie?
Ik hoop dat jullie ogen eens opengaan en dat jullie het leed zien dat er is aangericht in dit land.
En niet alleen in ons land, ook over de grenzen is er genoeg leed te betreuren en dit alles dankzij dat grote fijne Europa dat zo nodig samen moest gaan!

Jullie zijn blind… verblind misschien wel.
En het gaat er niet om dat er mensen zijn die het zelf niet kunnen redden allemaal..het gaat er om dat alles vernield is wat goed was ooit.
En dat o.a mensen die ziek zijn en niet anders kunnen gewoonweg een wreed lot beschoren zijn, van o.a. geen kant meer op kunnen maar ook geen enkel goed vooruitzicht meer hebben op een redelijke toekomst…maar goed, aangezien er een pil beschikbaar is tzt…zal men die bittere pil wel gaan slikken, dat scheelt weer in de kosten, en die kunnen dan meteen weer door richting Brussel, waar men er weer wat extra drankjes en etentjes van kunnen bekostigen!

Een zeer fijne kerst toegewenst kabinet der Nederlanden.

Hopelijk beseft men ook dat ze daar werken voor de bevolking en niet andersom!
En karma is een bitch, dat is zeker…

😉


Hoe het is geworden in de EU dankzij 1 EU!

Gerelateerde berichten