web analytics
11:11 Dubbele getallen
Mysterie

De dag waarop alle klokken in Parijs stilstonden

Er doen zich soms verschijnselen voor in de wereld die de wetenschap niet kan verklaren. Eén daarvan is de zogenaamde “Parijse klokstoring”. In de nacht van 29 op 30 december 1902 stonden in de hoofdstad van Frankrijk alle slingerklokken gelijktijdig stil. Tegelijkertijd bleven de veermechanismen werken alsof er niets was gebeurd.
3590a8701f06442a8bb43d70fef13ce4 AnGel-WinGs.nl
Klokken met een slingermechanisme zijn behoorlijk luid. Toen om 01.05 uur de huizen van Parijzenaars stil werden, merkte iedereen die wakker was, en zelfs sommigen die al in slaap waren gevallen, dit op. Op dit moment voelden veel stadsmensen, vooral ouderen, zich onwel. Ze voelden zich zwak, duizelig en misselijk.
Natuurlijk veroorzaakte het onverklaarbare fenomeen een gewelddadige reactie van de Parijzenaars. De mislukking werd overal actief besproken, van keukens en cafés tot universiteiten en de overheid. Bijna alle ochtendkranten schreven over de mislukking van Parijs, en de volgende dag verschenen er zelfs artikelen over de anomalie in de Russische pers.Wetenschappers raakten natuurlijk geïnteresseerd in het onverklaarbare stoppen van de klok. Er kwamen veel hypothesen naar voren, hoewel geen enkele plausibel was. Het punt is dat er die nacht geen trillingen of zelfs weersafwijkingen zijn geregistreerd. In alle opzichten was het een gewone winternacht in Parijs.

Het debat in wetenschappelijke kringen duurde lange tijd, maar de grootheden uit de natuurkunde, wiskunde en filosofie kwamen nooit tot een gemeenschappelijke noemer. De mislukking werd toegeschreven aan een zonnevlam, magnetische afwijkingen en zelfs de experimenten van Nikola Tesla. Iedereen weet dat een slinger werkt volgens de wet van de universele zwaartekracht. Dit betekent dat er die nacht iets met de zwaartekracht is gebeurd.

 

Eeuwenlang een mysterie.

Lees ook:   Catacomben van Parijs - The Labyrinth of No Return
b11b5d5ca5214bd6814dc29f0229cc43 AnGel-WinGs.nl
De meest plausibele versie werd beschouwd als het optreden van een soort oscillaties, waarvan de richting tegengesteld was aan de beweging van de slingers. Maar zoals we al hebben gezegd, hebben instrumenten in wetenschappelijke en seismologische laboratoria niets ongewoons geregistreerd.
Foucault-slinger
Het onderzoek naar de crash in Parijs wordt tot op de dag van vandaag voortgezet. In de jaren negentig beoordeelden wetenschappers opnieuw de instrumentrecords uit 1902. Ze ontdekten slechts één ongewoon feit. Ten tijde van de storing gedroeg de beroemde Foucault-slinger, geïnstalleerd in het gebouw van het Parijse Pantheon, zich ook vreemd. Het volgde een ongewoon traject en begon vervolgens weer te werken zoals verwacht.Het blijkt dat zelfs het gigantische mechanisme een soort impact voelde. Helaas bracht dit de wetenschappelijke wereld niet dichter bij het begrijpen van de situatie. Zelfs nu, 120 jaar later, blijft de storing van de Parijse klok voor ons een onopgelost mysterie. Natuurkundigen zeggen dat het mysterie slechts in één geval zal worden opgelost. Als de storing opnieuw optreedt, zal moderne apparatuur vrijwel zeker de aard ervan kunnen vaststellen.

Bron

0eb2a676d5a2472cbf3bdeac35f157e9 AnGel-WinGs.nl

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close

Een Adblocker gedecteerd

AngelWings.nl wordt mede mogelijk gemaakt door advertenties. Support ons door je ad blocker uit te schakelen. Dan kun je ook de plaatjes e.d weer zien