web analytics
11:11 Dubbele getallen
Maatschappij & Psyche

Het meest briljante kind van China raakte werkloos en kreeg een hekel aan zijn ouders

Het verhaal van de Chinese Zhang Xinyang (Xin Yang), die beroemd werd als wonderkind, laat zien waarom hoogbegaafde kinderen doorgaans niet opgroeien tot getalenteerde en succesvolle volwassenen.

Zhang Xinyan is nu 28 jaar oud. Hij woont in een gehuurd appartement waar zijn ouders voor betalen, heeft geen vaste baan en wil niets anders doen dan in het appartement zitten en niets doen.

En toen hij twee en een half jaar oud was, kende hij al meer dan duizend Chinese karakters uit zijn hoofd, en op vierjarige leeftijd ging hij al naar de eerste klas van de school. Op zesjarige leeftijd werd hij ingeschreven in de 5e klas van de basisschool en op 9-jarige leeftijd werd hij overgeplaatst naar de 3e klas van de middelbare school. 

De jongen had een geweldig geheugen en herinnerde zich informatie als een spons. Bovendien was zijn intellect niet beperkt tot één onderwerp; hij blonk uit in alle onderwerpen! Velen noemden hem het meest briljante kind van China. 

Op 10-jarige leeftijd studeerde Zhang Xiang af van de middelbare school en werd onmiddellijk ingeschreven aan de Tianjin Universiteit, de grootste universiteit van China. Hij werd de jongste student van China ooit.

Op 13-jarige leeftijd behaalde Xinyan een masterdiploma en op 16-jarige leeftijd begon hij zich voor te bereiden op de verdediging van zijn proefschrift in de toegepaste wiskunde. Iedereen bewonderde de briljante jongeman, ze publiceerden artikelen over hem in de kranten, lieten hem op tv zien en vroegen zich af welke andere prestaties hij zou hebben bereikt.

Lees ook eens:  Ben je afstammeling van royalty? Zes dingen om te overwegen

Toen besloot Zhang Xinyang zich in te schrijven aan de Beijing University of Aviation and Astronautics (BUAA) en hier kreeg hij zijn eerste kick. Omdat hij permanent in Peking moest wonen om te studeren, vroeg hij zijn ouders om een ​​appartement voor hem te kopen.

De ouders van Zhang Xinyang waren echter helemaal niet rijk en de bekendheid van hun wonderzoon leverde hen geen inkomen op. En toen stelde Zhang een ultimatum: óf ze kochten een appartement voor hem in Peking, óf hij stopt met zijn studie omdat hij wil leven als een ‘succesvolle stadsbewoner’.

Het was ondraaglijk voor Zhang’s ouders om dit te horen, vooral omdat Zhang’s vader zelf een zeer begaafd kind was. Hij werd zelfs uitgenodigd om aan de Renmin Universiteit te studeren, maar zijn familie kon het zich niet veroorloven om hem onderwijs te geven, dus bleef hij achter zonder een hogere opleiding.

Dus besloten de ouders van Zhang om eenvoudigweg een appartement voor hun zoon in Peking te huren, waarbij ze tegen hem logen over de aankoop ervan. De waarheid kwam echter snel aan het licht en Zhang uitte in interviews steeds meer van zijn woede op zijn ouders.

“Mijn ouders gaven me het leven en legden me hun droom op, in de hoop dat ik op een dag zou bereiken wat ze zelf in het verleden wilden bereiken. Ze planden mijn leven voor mij en probeerden me te laten denken dat ze me ertoe aanzetten te doen wat ik wilde  doen”, berispte de 16-jarige tiener.

Lees ook eens:  They Hate Us

Als reactie daarop gaven de ouders van Zhang schuchter toe dat ze inderdaad misschien te veel druk op hem hadden uitgeoefend, maar dat ze dat alleen deden zodat hun zoon groot succes zou behalen.

Maar hun woorden verergerden de persoonlijke crisis van de jongeman alleen maar. In 2019 verdedigde Zhang eindelijk zijn proefschrift en werd vervolgens docent aan een universiteit in de autonome regio Ningxia Hui in China.

Maar in 2021 ben ik ermee gestopt, omdat ik de wens om les te geven en zelf verder te studeren had verloren.  Nu woont Zhang in hetzelfde appartement in Beijing dat zijn ouders ooit voor hem huurden, en leeft hij grotendeels van hun geld, waarbij hij soms klusjes doet om niet van niets dan noedels te leven.

“Achterover leunen en niets doen is de sleutel tot levenslang geluk”, zegt hij nu. En hij is nog steeds erg boos op zijn ouders: “Ze zijn mij dit schuldig. Het appartement dat ze me nooit hebben gekocht zou nu meer dan 10 miljoen yuan (ongeveer $1,4 miljoen) waard moeten zijn”, zei hij in een recent interview.

Het ongelukkige verhaal van het voormalige wonderkind veroorzaakte verhitte discussies in het Chinese deel van het internet. Sommigen bekritiseren hem vanwege zijn arrogantie en gebrek aan respect voor ouders, terwijl anderen geloven dat een dergelijk resultaat normaal is als ouders te veel druk op hun kinderen uitoefenen in termen van hun studie.

Lees ook eens:  Onderzoek suggereert dat marihuanagebruik de immuuncellen in de hersenen kan beschadigen die essentieel zijn voor de ontwikkeling van adolescenten

Bron

 

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button

Een Adblocker gedecteerd

AngelWings.nl wordt mede mogelijk gemaakt door advertenties ♥Support ons door je ad blocker uit te schakelen♥