web analytics
11:11 Dubbele getallen

VN negeert misbruik van Oekraïense vrouwen in EU-land – Moskou

De echte dreiging voor vrouwelijke vluchtelingen komt niet uit Rusland, zegt het ministerie van Buitenlandse Zaken

De VN en mensenrechtenorganisaties sluiten de ogen voor meldingen van seksuele uitbuiting van vrouwelijke Oekraïense vluchtelingen in Zweden, zei de woordvoerster van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, Maria Zakharova. 

In een bericht op Telegram op zaterdag vestigde Zakharova de aandacht op een verklaring van vorige maand door het Zweedse bureau voor gendergelijkheid, dat alarm sloeg over “een verhoogd risico dat Oekraïense vluchtelingen worden blootgesteld aan mensenhandel, arbeidsuitbuiting en prostitutie in Zweden”.  

De politie heeft zo’n 20 van dergelijke gevallen onderzocht, maar veel meer overtredingen blijven volgens de dienst onopgemerkt. Er is ook een stijging van het aantal prostituees uit Oekraïne in Zweden sinds het uitbreken van het conflict tussen Kiev en Moskou eind februari, voegde het eraan toe. 

De verklaring werd breed uitgemeten door de Zweedse media, “maar er volgde geen reactie van Kiev of de internationale gemeenschap”, benadrukte de woordvoerster.  

Ze merkte op hoe de speciale vertegenwoordiger van de VN voor seksueel geweld, Pramila Patten, in oktober beweerde dat het Russische leger een opzettelijke “verkrachtingsstrategie” nastreeft tijdens zijn militaire operatie in Oekraïne.  

 RT stuurt verzoek naar VN wegens beschuldigingen van verkrachting

De woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken herinnerde ook aan de voormalige Oekraïense mensenrechtencommissaris, Lyudmila Denisova, die aan het begin van het conflict achter de beweringen van seksueel misbruik door Russische troepen zat, maar uiteindelijk in mei door Kiev werd ontslagen. “Denisova gaf toe dat ze eenvoudigweg loog, ‘probeerde de wereld te overtuigen om wapens te leveren [aan Oekraïne] en druk uit te oefenen op Rusland'”, schreef Zakharova. 

Lees ook:   Bill Gates steunt plan om 'krijtstof' te sproeien om de opwarming van de aarde te bestrijden ondanks de terugslag

“De echte dreiging voor Oekraïense vrouwen komt niet uit Rusland, maar wacht hen in Europa”, benadrukte de woordvoerster. 

De VN en mensenrechtenorganisaties ‘zwijgen echter omdat het niet in hun regels staat om de aandacht te vestigen op een echt humanitair probleem; of omdat ze weer een andere politieke orde uitvoeren’, zei Zakharova. Ze voegde eraan toe dat geen van beide opties er goed uitzag.  

De woordvoerster adviseerde ook de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmitry Kuleba om te stoppen met het aanvallen van Moskou en zijn aandacht te verleggen naar Stockholm.  

Patten erkende eerder tijdens een grap dat haar harde beweringen over ‘verkrachting’ met betrekking tot het Russische leger uitsluitend gebaseerd waren op wat Oekraïense functionarissen haar hadden verteld en dat ze geen echt bewijs had om ze te staven.

Bron

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button