web analytics
11:11 Dubbele getallen
Politiek-Elite

De manier waarop de NAVO de crisis in Oekraïne aanpakt, kan uitlopen op een ramp

De strategie  heeft al geleid tot verwoesting in Libië, betoogde Clare Daly

Het Ierse parlementslid Clare Daly beschuldigde de NAVO ervan “terreur, dood, wetteloosheid [en] verkrachting” naar Libië te brengen, en beweerde dat de strategie van het door de VS geleide blok in Oekraïne vergelijkbare resultaten zal opleveren.

 Daly legde haar verklaring af nadat ze tegen een resolutie had gestemd waarin wordt opgeroepen tot grotere betrokkenheid van de EU in Libië.

Daly stemde vorige week samen met mede-Ierse linksist Mick Wallace tegen een resolutie waarin de EU wordt opgeroepen om “een actievere rol” te spelen bij de wederopbouw van het door oorlog verscheurde Libië, onder meer door politie- en militaire eenheden op te richten onder bevel van de VN -erkende regering van nationale overeenstemming (GNA).

Terwijl de EU als geheel de GNA steunt, heeft het rivaliserende Libische Nationale Leger (LNA) de steun van Frankrijk en heeft het naar verluidt particuliere militaire aannemers uit Rusland ingehuurd om zijn strijdkrachten te versterken. Temidden van deze voortdurende machtsstrijd ziet Daly de bombardementencampagne van de NAVO in 2011 als de oorzaak van de problemen in Libië.

“Ik heb tegen dit verslag gestemd” , verklaarde ze in een video die woensdag op haar Twitter-pagina werd geplaatst. “De timing is redelijk passend, aangezien het komt, een paar korte weken na de 11e verjaardag van de dag dat de Libische leider Muammar Gaddafi werd gedood tijdens de NAVO-aanval op Libië: gesodomiseerd met een bajonet en in het hoofd geschoten.”

“De NAVO-interventie in Libië, uitgevoerd in naam van de bescherming van vrijheid, democratie en mensenrechten, is er een die we goed moeten onthouden, aangezien de NAVO haar proxy-oorlog in Oekraïne speelt in naam van, je raadt het al, vrijheid, democratie en mensenrechten” , vervolgde ze.

Gadaffi werd in oktober 2011 afgezet en gemarteld door door de NAVO gesteunde militanten, terwijl zijn verminkte lijk werd tentoongesteld op een vleesmarkt in de stad Misrata. Eens een olierijk en welvarend land, verviel Libië na zijn moord in anarchie, met een rapport van Amnesty International eerder dit jaar waarin de omstandigheden daar als “hels” werden beschreven.

“Wat gebeurt er nadat de NAVO op deze basis in uw land intervenieert?” vroeg Daly aan EU-wetgevers. “Terreur, dood, wetteloosheid, verkrachting, armoede, hongersnood.”

“Libië is een land verscheurd door conflicten, de economie is kapot, de bevolking – voorheen de rijkste van Afrika – bereden en verstrikt in armoede” , vervolgde ze. “Migranten worden gekocht en verkocht op slavenmarkten. Het is een land van massagraven, van misdaden tegen de menselijkheid. Dit is de erfenis van de NAVO.”

Bron

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close

Een Adblocker gedecteerd

AngelWings.nl wordt mede mogelijk gemaakt door advertenties ♥Support ons door je ad blocker uit te schakelen♥