web analytics
11:11 Dubbele getallen
Maatschappij & PsychePolitiek-Elite

Signaal van onderaf. Een nieuwe wending in het geval van de vreemdste vliegtuigcrash van de eeuw

Ze willen het onderzoek naar de crash van de Maleisische Boeing hervatten

3b78522fd4099e0b12c96a0dc0abad6a AnGel-WinGs.nl

 Exact tien jaar geleden verdween een Maleisische Boeing 777 op vlucht 370 van Kuala Lumpur naar Peking. Er waren 239 mensen aan boord. Sindsdien is het niet meer mogelijk om te achterhalen wat er die noodlottige dag met het vliegtuig is gebeurd, of om de plaats te vinden waar het vliegtuig is neergestort. Alle ultramoderne digitale en ruimtevaarttechnologieën bleken machteloos. Nu is er echter een kans om het antwoord op het ‘raadsel van de eeuw’ te vinden.

Reguliere vlucht

“Dringend verzoek. Neem zo snel mogelijk contact op met de luchtverkeersleiding van Ho Chi Minh City. Ze klagen dat ze je niet op de radar zien”,stuurde Malaysia Airlines keer op keer een sms naar de bemanning van de Boeing 777. -200ER in de nacht van 8 maart 2014. Er was geen antwoord. Tegen die tijd waren andere communicatiemiddelen met het vliegtuig al uitgeschakeld.
Normale lijnvlucht MH370 naar de Chinese hoofdstad vanuit Kuala Lumpur. Vertrokken om 00:42 lokale tijd. Het vliegtuig is slechts 12 jaar in gebruik, de levensduur bedraagt ​​niet meer dan 19 procent. Al het noodzakelijke onderhoud werd tijdig uitgevoerd.
De piloten zijn ervaren. De vliegtuigcommandant (PIC) is de 53-jarige Zachary Ahmad Shah, met 33 jaar ervaring. Zijn assistent is de 27-jarige Farik Abdul Hamid, die sinds 2007 bij de luchtvaartmaatschappij werkt. Tien stewardessen.
Portret van de piloot van de vermiste Malaysia Airlines Boeing 777-200, Zachariah Ahmad Shah, op het telefoonscherm
Van de 227 passagiers zijn er 153 Chinese staatsburgers. Vijftig Maleisiërs, de rest komt uit verschillende landen: Indonesië, Australië, de VS, Europa. Er is één Rus – een inwoner van Irkoetsk, de 43-jarige zakenman Nikolai Brodsky. Ik kwam terug van Bali, waar ik ging duiken.

“Goede nacht, MH370”

Alles was in orde. 38 minuten na het opstijgen verliet de Boeing het Maleisische luchtruim. Om 01:19 uur vroeg de verkeersleider de kapitein om samen te werken met Ho Chi Minh City Airport en zei welterusten. De piloot antwoordde: “Goedenacht, MH370.”
Dit was zijn laatste bericht. Drie minuten later, terwijl de Boeing 777 zich ergens midden in de Zuid-Chinese Zee bevond, werd de transponder in het vliegtuig uitgeschakeld.
Familieleden van passagiers van de vermiste vlucht MH370 van Malaysia Airlines tijdens een briefing in Peking, China.
De verliezen werden niet onmiddellijk opgemerkt. De ATC van Ho Chi Minh-stad probeerde voor het eerst contact op te nemen met het vliegtuig 20 minuten nadat het signaal was uitgegaan. Er volgden langdurige onderhandelingen tussen Vietnamese en Maleisische controleurs. We hebben het ACARS-sms-systeem en de satelliettelefoon geprobeerd. Hierdoor werden de reddingsdiensten pas laat op de hoogte gebracht van het verlies van het vliegtuig, waardoor kostbare tijd verloren ging.
Niemand begreep ook waar hij moest kijken. We begonnen in de Zuid-Chinese Zee, waar de communicatie verloren ging. Later werd informatie ontvangen van het Vietnamese leger. Met behulp van hun volgstations stelden ze vast: na het uitschakelen van de transponder maakte het vliegtuig een scherpe bocht naar het zuidwesten, bijna in de tegenovergestelde richting, en vloog langs de grenzen van Maleisië en Vietnam. En in het gebied van het eiland Penang, al boven de Andaman Zee, draaide het naar het noordwesten. Om 02:22 lokale tijd verliet het het dekkingsgebied van grondradars. Er is geen direct bewijs voor wat er daarna gebeurde, alleen indirect.

“Een stapel hooi”

Feit is dat de motoren van het Rolls-Royce-vliegtuig waren uitgerust met een zender die elk uur een signaal stuurde naar de Inmarsat-satelliet, die zich op dat moment boven de Indische Oceaan bevond. De laatste keer dat dit gebeurde was om 08:19 uur. Na analyse van alle gegevens hebben we het mogelijke traject van MH370 berekend. Het resultaat was twee gigantische bogen – zones van een mogelijke Boeing-crash. De bovenste ging over land: van Laos naar Kazachstan. Maar geen van de landen registreerde dat het vliegtuig zijn luchtruim binnenkwam.
Vluchtkaart en waarschijnlijke crashlocatie van de Maleisische Boeing MH370
De tweede strekt zich uit over de zuidoostelijke Indische Oceaan. Op basis van aanvullende parameters werd de meest waarschijnlijke rampzone vastgesteld: tweeduizend kilometer ten westen van Perth, Australië.
De zoekactie begon in acht landen. Er waren 19 schepen en 21 militaire vliegtuigen bij betrokken. Tientallen miljoenen liters brandstof werden verbrand. Het grondgebied is gigantisch: miljoenen vierkante kilometers. Bovendien is dit watergebied slecht onderzocht. Er is zeer weinig informatie over de aard van de bodem. De kans dat je iets vindt is minimaal. Zoals een van de functionarissen het uitdrukte, ging het niet om een ​​‘naald in een hooiberg’, maar in ieder geval om de ‘hooiberg’ zelf.
Er ontstond een sprankje hoop op een resultaat toen een Chinees schip een signaal oppikte dat leek op het signaal dat werd uitgezonden door een onderwaterlocatieboei. Moderne vliegtuigen zijn er speciaal voor een dergelijk geval mee uitgerust. Dit gebeurde op 5 april. Ze hadden echter geen tijd om de bron van de signalen te vinden. En op 8 april stopten ze – de batterijen van zo’n apparaat zijn ontworpen om een ​​maand mee te gaan.
De Australische luchtmacht zoekt naar het vermiste vliegtuig van Malaysia Airlines in de zuidelijke Indische Oceaan.
Van augustus 2014 tot januari 2017 werden diepzeevoertuigen gebruikt. De zone werd verdubbeld.
Alles bij elkaar werd dit de grootste en duurste zoekoperatie in de menselijke geschiedenis. Als gevolg hiervan ontvingen we belangrijke informatie over de aard van de oceaanbodem en vonden we verschillende scheepswrakken (waaronder die uit de 19e eeuw). De crashlocatie van MH370 is echter nooit ontdekt. In mei 2018 werden alle werkzaamheden officieel stopgezet.

Mysterieuze vrouw

Tegen die tijd waren er aanwijzingen dat het vliegtuig was neergestort. Klein puin spoelde aan op de oevers van de westelijke Indische Oceaan – Afrika, Mauritius. Ze werden daarheen gedragen door de stroming. Op het eiland Réunion werd een rolroerklep gevonden. De markeringen bevestigden dat dit een deel van dezelfde kant was. Op basis van de aard van de schade concludeerden experts: MH370 probeerde niet eens naar beneden te spatten, hij stortte eenvoudigweg in het water.
De oorzaken van de ramp zijn onbekend. Er zijn verschillende versies naar voren gebracht. Tot het punt dat een van de piloten besloot op deze manier zelfmoord te plegen. De huizen van Shah en Hamid werden doorzocht. Ze zagen echter niets verdachts.
Vliegtuigwrak gevonden in Saint-André, Réunion. Stillframe uit video
Een andere mogelijkheid is tussenkomst van derden. Iemand had de controle over de Boeing kunnen overnemen. Dit wordt ondersteund door het feit dat twee passagiers met valse paspoorten aan boord van het vliegtuig zijn gegaan. Beiden zijn Iraniërs, maar de een deed zich voor als Italiaans staatsburger, de ander als Oostenrijker. Het onderzoek is echter geneigd te geloven dat hun doel emigratie naar Europa was.
Er zijn veel theorieën. Dus in 2020 berichtten ze over een mysterieuze vrouw die de kapitein belde twee dagen voordat het vliegtuig verdween. Het is bekend dat zij de simkaart onder een valse naam heeft gekocht. De roddelpers merkte op dat criminelen en zelfs terroristen vaak op deze manier handelen. Maar de bemanningsleden bleken geen banden te hebben met extremistische groeperingen.
Ook de lading werd onderzocht. Het meest verdachte zijn de lithium-ionbatterijen met een totaalgewicht van 221 kilogram. Theoretisch zouden ze kunnen ontploffen. Dit verklaart echter niet de vreemde vliegroute.
In juli 2018 bracht een internationaal onderzoeksteam een ​​rapport uit waarin zij hun eigen onmacht toegaf. Ze wees alleen op het “onweerlegbare feit van interferentie”: iemand schakelde de communicatiesystemen uit en draaide het vliegtuig handmatig om. Wie dit heeft gedaan en waarom, hetzij uit kwaadwilligheid of uit een fout, is onduidelijk. Een technische storing werd minder waarschijnlijk geacht.

“Geen vondst – geen betaling”

Voor nabestaanden van de slachtoffers van de ramp betekende dit onder meer dat niemand verantwoordelijk was voor de vliegtuigcrash: noch de fabrikant van het vliegtuig, noch de luchtvaartmaatschappij, noch overheidsinstanties. De meeste vertegenwoordigers van de vermiste passagiers stemden ermee in om buitengerechtelijk compensatie van Malaysia Airlines te aanvaarden. Maar zo’n veertig gezinnen weigeren dit nog steeds – ze hopen dat de waarheid, en dus de daders, achterhaald zullen worden, constateert CNN .
Alleen de detectie van een gevallen vliegtuig kan hierbij helpen. En nu heeft iedereen die verwacht een antwoord te krijgen op het raadsel van de eeuw nieuwe hoop. Volgens de Associated Press zei de Maleisische minister van Transport, Anthony Lowk, aan de vooravond van de verjaardag van de tragedie dat “de regering zich inzet voor het vinden van MH370.”

“Roepnaam: Twin Towers.” Het mysterie van de piloot van de vermiste Maleisische Boeing

Kuala Lumpur vertrouwt op het in Texas gevestigde maritieme roboticabedrijf Ocean Infinity, dat al in 2018 aan de zoektocht deelnam. Sindsdien is de vloot van oppervlakteschepen en landers aanzienlijk verbeterd en uitgebreid.
De deal zal hoogstwaarschijnlijk worden gesloten in het format ‘geen resultaat – geen betaling’. Het bedrag wordt niet bekendgemaakt. Het is echter duidelijk dat het succes van de onderzoekers voor de familieleden en vrienden van de slachtoffers van de ramp van onschatbare waarde zal zijn.
Het vreemde verhaal gaat dat de mensen die bij deze ramp zijn omgekomen, later zijn neergelegd bij MH17… het leek of deze mensen een tijd in een vloeistof om de lichamen te bewaren hadden gelegen, zo’n geur kwam er vanaf.

Lees ook eens:  Geen ebola

https://www.martinvrijland.nl/archief/tag/mh370/

Hij schreef er toen veel over.
Pff helaas heb ik toen wel veel gelezen en gezien… Het is heftig!
Maar je wil gewoon het fijne ervan weten en dan moet je dingen kijken die je liever niet ziet…Toch heeft Martin Vrijland enorm veel informatie verzameld.
Ook zeker zeer interessante informatie.

Ik weet ook niet wat de waarheid is, maar het is wel vreemd dat er in het vliegtuig MH 17 veel Aziatische slachtoffers waren.
Dat is niet echt logisch.

En van het vliegtuig dat vermist is, is bekend dat er veel Aziatische mensen aan boord waren.

Vreemd.
Neemt niet weg dat het een afschuwelijke dood is, en dat mensen die dit meemaakten met familieleden, njah, ik heb er geen woorden voor zo erg.
Gruwelijk.
Dat hoop je nooit mee te maken!

Maar dat een groot vliegtuig gewoonweg verdwijnt is vreemd, zo niet bizar te noemen!

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button

Een Adblocker gedecteerd

AngelWings.nl wordt mede mogelijk gemaakt door advertenties ♥Support ons door je ad blocker uit te schakelen♥