22 januari 2021

 

Narcisme Waarom Narcisten eigenlijk heel Zielig zijn…

Narcisme Waarom Narcisten eigenlijk heel Zielig zijn…

 

 

Als je iemand kent of (hopelijk)wmpl_wacko gekend hebt met een narcistische persoonlijkheidsstoornis, dan kan het niet anders dan dat je jezelf al duizenden keren hebt afgevraagd of je iets verkeerd hebt gedaan. Je schuldig voelt over helemaal niks. Doe je er nog wel toe en telt wat jij vindt ook nog mee?

Narcisten zijn hele vreemde mensen. Als ze je leren kennen en ze voelen een goede vibe bij je (anders gezegd: Ze voelen dat je gevoelig bent voor manipulatie en snel geneigd bent iemand een plezier te willen doen), dan hemelen ze je helemaal op. Niemand in de wereld is bij wijze van spreken zo interessant als jij.

Nou, dat doet een mens goed natuurlijk en zeker omdat slachtoffers van narcisten over het algemeen redelijk onzekere mensen zijn, slaat zo’n reusachtig compliment vanzelfsprekend gigantisch aan. Wie wil er nou niet horen dat hij of zij geweldig is, daar hoef je geen stoornis voor te hebben, iedereen vindt dat fijn.

 

En de narcist is in het begin ook heel interessant. Logisch, want ze zijn meester in spiegelen en eigenlijk zit je dus gewoon tegen jezelf te kletsen. Vandaar dat je het gevoel hebt dat het klikt, want die persoon doet en zegt precies wat jij nodig hebt.

Het is een enorm talent van narcisten en het is gewoon jammer dat ze het niet op een andere manier kunnen aanwenden dan ten gunste van zichzelf en ten koste van een ander.

Na een tijdje ga je merken dat de narcist vol zit met bralbralbral. Als de narcist intelligent is zal hij elk moment dat er maar een gelegenheid is verkondigen dat hij het gymnasium heeft gedaan (dus slim). Ze kunnen zonder moeite in diezelfde zin naar jou kijken zeggen Oh ja, jij was gezakt hè… en dan het liefst als er heel veel mensen in de kamer zijn.

 

Zijn ze mooi, dan zullen ze geen kans onbenut laten om hier winst uit te halen en anderen er mee te imponeren. In een gezelschap zal een narcistische vrouw niet rusten voor ze de aandacht van alle mannen heeft èn alle vrouwen boos of jaloers op haar zijn. Zie haar glunderen, ze komt dan pas echt tot haar recht.

Zo zal elke narcist zichzelf geweldig vinden en op elk gebied dat ze een ander denken, of eigenlijk gewoon wéten, te kunnen overtreffen staan ze in dienst van hun perfectie. Ze zijn vreselijk snobistisch en kijken op iedereen neer. Ze vinden zichzelf de elite en de rest van de mensen maar plebs.

Er komt een moment dat het begint te dagen dat je gebruikt wordt door deze mensen. Hun natuurlijke gave om de hele wereld voor hun karretje te spannen begint op te vallen en als je een keer weigert de narcist te plezieren, worden de eerste barstjes zichtbaar in het perfecte voorkomen van de narcist.

 

Met een narcist valt namelijk alleen om te gaan als je naar zijn pijpen danst. Durf niet tegen een narcistische moeder te zeggen dat haar kind jouw kind heeft gepest, want nog voor het kind kan bekennen zegt de moeder al: Dat doe jij niet hè.

Natuurlijk niet, want zij is perfect en haar kind dus ook.

Maar wee je gebeente als jouw kind een keer iets verkeerds heeft gezegd, dan zal de hele wereld het weten en wordt er niet gerust voor er een excuus in drievoud is ingediend.

Ze meten namelijk ontzettend met 2 maten.

 

Zelf mogen ze alles, nee, echt, gewoon alles, jij hebt het maar te pikken. Krijgen ze zelf een keer iets tegen, nou berg je dan maar. Kritiek kunnen ze absoluut niet hebben. Op het moment dat je een puntje van kritiek uit op een narcist ben jij daarmee bestempeld tot vijand numero uno!

Ook als je beslist dat je niet meer wilt omgaan met de narcist ben je daar echt niet zomaar vanaf. De narcist heeft zijn klauwen in je hele leven geslagen om zijn broodnodige benzine vandaan te halen, die brandstof laat hij echt niet zomaar gaan.

Na jaaaaaaaaaaaaren weten zij nog precies dat jij toen en toen een keer niet goed naar ze keek. Ze wisten wel dat er iets was, ja je zei het niet, maar het was wel zo. Omdat ze ook vreselijk paranoïde zijn valt ze niet aan het verstand te peuteren dat jij niet eens weet waar ze het over hebben. Hun wereldje is niet echt, maar alleen zij weten dat niet.

 

Het valt waarschijnlijk ook niet mee om een narcist te zijn… Als je zo geweldig bent, zo fantastisch, zo slim en zo leuk, dan is het natuurlijk vreselijk frustrerend als niet iedereen dat ziet. Hoe kan het dat niemand ziet hoe geweldig je bent?

Ben jij die persoon die in het bedrieglijk aardige en bedeesde voorkomen trapt? Die zich haast uitverkoren voelt door deze bijzondere persoon (als iemand zo overtuigd van zichzelf is, ben je geneigd het voor waar aan te nemen). Ja, dan ben jij De Vriend van de narcist.

Je krijgt zoveel complimenten. Ze zeggen dingen als Je vertelt altijd van die interessante dingen,waardoor je nog meer vertelt en de narcist (maar dat merk je later pas) alles over je te weten komt en zo zijn strategie kan bepalen. Met de informatie die je verstrekt, kan een narcist jaren vooruit.

 

Maar vriendschap die niet wederkerig is begint spaak te lopen. Na een tijdje valt het je op dat de narcist alleen over anderen praat. Over vriendinnen en familie of zelfs onbekenden, maar nooit vertelt de narcist iets over zichzelf. Natuurlijk pocht hij wel over zijn prestaties, maar echt iets persoonlijks zul je niet horen.

Dat valt wel te begrijpen als je weet hoe leeg en eenzaam een narcist eigenlijk is. Ooit is deze persoon in zijn leven zo kwetsbaar geweest dat hij of zij een soort tweede persoon heeft uitgevonden. Deze heeft het karakter in tegengestelde richting overgenomen; hoe onzekerder de persoon werd, hoe zekerder de narcistische persoon werd.

Net zo lang tot dit het ware karakter is geworden en dan is er eigenlijk nog maar heel moeizaam een weg terug naar wie de persoon oorspronkelijk was. Namelijk een in de steek gelaten, onzeker kind of het enig kind wat altijd alle aandacht kreeg en geen fouten mocht maken of het kind wat een tergend groot verlies meemaakte op jonge leeftijd…

 

Er zijn zoveel redenen waarom iemand een narcist wordt. Kort gezegd komt het erop neer dat het kind ‘iets’ niet heeft kunnen verwerken, maar gewoon heeft weggestopt.

Alleen als een narcist beseft hoe hij of zij werkelijk is, is er mogelijkheid tot verbetering, maar eigenlijk kan de narcist dat niet aan. Hij zal altijd naar de ander wijzen en gewoon ook echt niet zien dat hijzelf het probleem heeft. Dat kan ook niet, want hij is geweldig!

Toegeven dat de narcist niet deugt zou het hele bestaan van de narcist doen wankelen, hij of zij zou niet meer weten wie te zijn.

Toch moet je niet toegeven en blijven zeggen waarin de persoon verkeerd handelt. Ook al zal deze dat nooit zelf zo zien, het is ook belangrijk voor jezelf om te weten en te voelen dat je niks anders had kunnen doen, dat het niet jouw fout is, maar dat de narcist helaas zijn tentakels om je heen had en jij te naïef was om dat te beseffen.

 

Je mag best meevoelen met de narcist, het is ook echt heel zielig dat iemand zo is. Zo weinig zelfwaarde heeft… Maar leef niet teveel mee en blijf je eigen gevoel trouw.

Zolang de narcist dus enig realiteitsbesef heeft en beseft dat zijn gedrag niet normaal is, zijn er dus nog best mogelijkheden. Deze zijn echter maar zeldzaam.

Veel vaker komt het voor dat iemand de narcist boos maakt (nee zeggen, verkeerde opmerking maken, verkeerd kijken, de relatie beëindigen, of wat dan ook), dat gebeurt gegarandeerd een keer. De narcist ontsteekt dan in complete razernij en zal niet rusten voor hij jou vernietigd heeft.

Het heeft vaak dus helemaal geen zin om een narcist op zijn tekortkomingen te wijzen. Hij wordt er alleen maar ontzettend boos van. Veel andere gevoelens kent hij ook niet, de narcist is voornamelijk boos, kwaad, furieus, verbolgen, gekrenkt of op zijn pik getrapt.

 

Ze zullen blijven wijzen naar een ander en geen enkele verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen daden.

Hierin zijn ze zo bedreven dat ze jou opzadelen met een schuldgevoel. Het ligt aan jou en ondanks dat je het gevoel hebt dat dat niet zo is, kun je zo overdonderd zijn door de rare gedachtensprongen van een narcist dat je gewoon geneigd bent het allemaal maar te accepteren. Je had tenslotte best meer geduld kunnen hebben of nog een keer geld kunnen uitlenen of nog een scheldpartij kunnen vergeven…

Lees ook:   Wat zit er in onze voeding?

Een narcist kan zo manipuleren dat hij een blinde nog kan laten geloven dat hij kan zien, dus trap er niet in. Simpel genoeg. Geloof niks van wat de narcist zegt.

Elke aanval, elk excuus, elk smoesje, elke leugen is niks meer dan de fantasie van de narcist om zich staande te houden in zijn eigen lege gevoelswereld. Het heeft geen zin hem de waarheid te willen laten aanvaarden, want die waarheid bestaat gewoon niet voor de narcist. En wat jij vindt is onbelangrijk.

 

Als je eenmaal door hebt dat je met een narcist te maken hebben wordt het leven nooit meer hetzelfde. Je voelt je vaak onnozel dat je niet doorhad hoe je gemanipuleerd werd en dat je je zo hebt laten gebruiken. De narcist zelf heeft zijn masker laten vallen en kan nooit meer echt lief zijn voor je. Of hij moet iets gedaan krijgen van je, maar over het algemeen zal het gedrag alleen maar egoïstischer worden.

Agressiever en obsessiever ook, ze kunnen je letterlijk achtervolgen met hun eis om aandacht. Hoe jij je voelt interesseert de narcist niks. Alhoewel hij erg kan genieten als jij je ellendig voelt, is dat nog altijd ondergeschikt aan zijn eigen gevoelens. Alleen die doen er echt toe.

Al snel is er van die charmante persoon niets meer over. In het begin wil je niet opgeven, dat is ook omdat mensen niet graag hun falen toegeven. Als je al je energie, vriendschap, geld of liefde in een relatie hebt gestopt, dan wil je natuurlijk niet graag toegeven dat je je hebt laten gebruiken. Zo kunnen narcisten vaak opvallend lang hun gang gaan, omdat niemand echt het lef heeft ze te stoppen.

 

Zodra iemand dat wel probeert trekken ze een arsenaal aan strafmaatregelen open. Ze schelden je uit, negeren je, gaan slecht over je praten, vertellen leugens tegen bekenden, vrienden of zelfs familie van je, gaan je stalken, bellen om het minste of geringste de politie, gaan je kleineren bij anderen of vertellen anderen dat je gek bent.

Hoe dan ook; je bereikt een keer een grens. Na een tijd ben je zo uitgeput door de emotionele achtbaan waar de narcist je in heeft gestort dat je het niet meer kunt opbrengen. Meestal laat de narcist je op dat moment ook in de steek. Hij heeft gehaald wat hij kon halen, nu is het tijd voor een nieuw slachtoffer.

Ben je nu nog bij een narcist, dan moet je maken dat je wegkomt. En anderen in vertrouwen nemen. Zij kunnen je vertellen dat elk normaal mens zo zou reageren als jij. Die steun heb je nodig, want je zou niet de eerste zijn die zelfmoord pleegt na het slachtoffer te zijn geworden van de acties van een narcist.

Daarom is het belangrijk om te weten waarom dit jou gebeurd is of nog steeds gebeurt. Narcisten ‘pikken’ het op als mensen in een moeilijke periode zitten. Ben je zelf kwetsbaar en durf je je ook zo op te stellen, dan voelt de narcist heel goed aan dat jij wat makkelijker je grenzen verlegt.

 

Als je je eenzaam voelt en behoefte hebt aan een vriendin, dan neem je al die wrede trekjes van die nieuwe vriendin in het begin voor lief, terwijl je anders meteen al zou zorgen dat je met zo iemand niks te maken had. Je bent gewoon minder kieskeurig op kwetsbare momenten en een narcist weet dat.

Zeker als je iemand bent die ondanks de moeilijkheden (of juist door) een erg sterke persoonlijkheid heeft, zijn eigen problemen oplost en graag anderen helpt, ben je extra gevoelig voor de manipulatie van een narcist. Je bent een soort magneet voor hem en je innerlijke overlevingskracht is nu een nadeel geworden.

Narcisten hebben namelijk een hekel aan zwakke of zielige mensen. Dat zijn ze namelijk zelf al en ze hebben zeker geen zin om zich met jouw problemen te gaan bezighouden! Als je dan ook nog iemand bent die erg loyaal is en die zich goed kan inleven in een ander, dan ben je de persoon bij uitstek voor een narcist.

Heb je met een narcist te maken, zorg dat deze je niet kan raken. Leer echt te denken dat het er niet toe doet wat de narcist vindt, want het doet er namelijk ook echt niet toe.

 

Alle macht die de narcist over je heeft is wat je hem zelf hebt gegeven, dus je kunt het hem ook weer afnemen. Gewoon door niet meer te reageren op zijn emotionele aderlatingen, zijn uitlokkende woorden of de vele verwijten. Blijf volhouden dat je zo niet met de persoon praat.

Het blijft moeilijk en eigenlijk valt er met een narcist niet te leven. Het is niet voor niks dat ze van vriend naar vriend trekken en van partner naar partner. Ze worden verstoten of hun slachtoffer is te uitgeput en wordt door henzelf aan de kant gesmeten, het geld is op, de liefde is over, de gezondheid kwakkelt, de narcist is pleite.

Het is een vreselijk leeg bestaan.

Moet je je voorstellen: Elke dag word je wakker en voel je je minder dan niks. Je bent ontevreden met je leven, je vrouw, je kinderen, je baan of wat dan ook. Iedereen in de wereld heeft het beter voor elkaar dan jij. Dat is wat je wéét. Dan sta je op uit bed en trek je je andere ik aan. De ik die succesvol is en beter is dan alle anderen. Het gaat niet zo bewust, het is allemaal een autonoom iets.

 

Je hebt niks, je bent niks, je was vroeger al niks en je zult ook nooit iets worden. Dat is zo’n beetje de grondslag van de narcist. Het is het gevolg van een onverwerkt, onervaren deel uit het verleden wat hem of haar zo heeft gemaakt, maar dat is nog geen excuus om zo te zijn.

De narcist sleept zich door het leven heen en het enige verzetje wat hij heeft is het saboteren van het geluk van anderen. Als een bloeddorstige vampier slurpt hij de levenservaringen van anderen op om zichzelf te ontwikkelen. Hij is zo angstig voor falen dat hij veel dingen zelf al niet meer onderneemt. Het zou eens fout kunnen gaan. Nee, hij doet dat via anderen.

En kraakt dat dan vervolgens af met hoe hij het zou doen als hij gedaan zou hebben. Wat hij  natuurlijk niet kon, want hij had wel iets belangrijkers te doen. De narcist doet het in 1 beweging; afkraken, neersabelen, de grond in stampen, aandacht opeisen, zichzelf ophemelen, zich weer goed voelen. De rest is verbijsterd.

 

Ze kunnen nooit echt iemand liefhebben. Ze vertonen zich als perfecte ouder naar de buitenwereld, maar zodra ze het idee hebben dat niemand ze kan horen gaan ze hun eigen kinderen nog pesten of gaan ze vreselijk tekeer. De hele buurt kan meegenieten van de vader die zijn kind staat uit te foeteren voor alles wat mooi en vooral lelijk is.

Ze stellen vreselijk hoge eisen aan kinderen; ze moeten de populairste zijn en altijd winnen. Als ze een fout maken worden ze dom genoemd. Of lompe sukkel. Dat gaat natuurlijk allemaal op agressieve of zeer sadistische toon en tegenspraak wordt absoluut niet geduld. Dan zieken ze net zo lang tot hun eigen kind in tranen uitbarst.

En dan gaan ze dat kind nog staan uitlachen ook. Het is gewoon ziek gedrag waarmee kinderen compleet misvormd worden. Hiermee worden natuurlijk weer nieuwe narcisten gekweekt, want niet zelden is het een vicieuze cirkel waaruit een kind maar moeilijk kan ontsnappen.

 

Ze houden van niemand, dat gevoel is er gewoon niet.

Er wordt altijd gezegd dat een narcist een ontzettend grote eigenliefde heeft, maar niets is minder waar. Ze willen eigenlijk niet eens leven. Maar omdat ze te laf zijn om zelfmoord te plegen proberen ze de rest van de wereld naar hun hand te zetten. En ze zullen nooit begrijpen waarom dat niet lukt. Omdat ze simpelweg niet kunnen begrijpen dat de wereld niet om hen draait.

In en in triest.

Als je het zo kunt bekijken, dan is er geen narcist meer in de wereld die nog vat op jou kan krijgen!

 

 

 

Meer lezen van mijn hand over Narcisme?

Waarom doen Narcisten wat ze doen?

De Narcist neemt en neemt en neemt en neemt… en is dan nog beledigd over het gebrek aan aandacht!

Misbruikt door een Narcist; Hoe nu verder?

Ken helaas nogal wat narcistische persoonlijkheden! Zelfs in familiesferen…
Reden waardoor je ook vaak een relatie krijgt met een narcist want je weet immers niet beter dan dit…
Brr…wat een hel die mensen.

Gerelateerde berichten