web analytics
11:11 Dubbele getallen
Maatschappij & Psyche

Wat verandert er na het overlijden van de ouders. Een tekst voor iedereen om te lezen!

Wat verandert er na het overlijden van de ouders.
Een tekst voor iedereen om te lezen!

Het maakt niet uit op welke leeftijd je je ouders verliest, de schok is niet minder. We kunnen een verantwoordelijke volwassene zijn, zelf ouder worden, we blijven altijd diep in ons een kind dat beschermd moet worden door zijn ouders. Dus wanneer een van hen verdwijnt, voelen we ons aan ons lot overgelaten. De pijn en het gevoel van eenzaamheid zijn des te schrijnender omdat ze onherstelbaar zijn.

Tussen praten over deze dood en het beleven ervan, is er een wereld van verschil.

Niets bereidt ons voor op de dood, nog minder op die van je ouders. De dood is voor ons onbegrijpelijk.

We ervaren de dood anders als het gebeurt na een lange ziekte of als er wordt geleden, zoals na een ongeval of moord. In deze laatste gevallen wordt de schok van verrassing toegevoegd aan de pijn van verlies.

Een andere factor : de tijd tussen het overlijden van beide ouders. Als het kort na elkaar is, zal rouw moeilijk zijn. Als het lang is, zijn we beter voorbereid, wat betreft iets onvermijdelijks.

Het afscheid is in ieder geval een traan. Omdat bij ouders miljoenen herinneringen verdwijnen. Dit zijn woorden, geuren, gebaren, kussen en liefkozingen. Zij zijn degenen die je hebben gemaakt, fysiek en psychologisch.

Lees ook eens:   Ouders in nood ivm Jeugdzorg?

Als ze er zijn en er niet meer zijn

Hoeveel we ook wisten dat het op een dag zou gebeuren, het moment kwam dat we onze ouder in zijn kist zagen, zijn lichaam onbeweeglijk en star. Hij is er nog steeds, maar is al weg. Dan begrijpen we dat alles af is. En laten we ons de levenden herinneren, zijn reacties en meningen die we toen niet begrepen, maar waarvoor we ineens toegeeflijkheid voelen.

Het is ook een tijd van berouw en spijt, zelfs van schuld. We moeten dit gevoel bestrijden, niet laten omhullen, omdat het alleen maar bijdraagt ​​aan ons verdriet. In het leven is het moment van afscheid vaak het moment waarop we vergeven. Het moet op dat moment hetzelfde zijn. We moeten deze ouder vergeven en onszelf vergeven.

Profiteer ervan terwijl ze er zijn

De dood van  ouders is heel anders dan die van andere mensen, zelfs degenen van wie we heel veel hielden. Omdat we ons op dat moment verlaten voelen. Onze ouders zijn de eerste mensen van wie we hielden. Ook al hebben we veel conflicten met ze gehad, we zijn er nog steeds van afhankelijk, of we het nu leuk vinden of niet.

Als ze verdwijnen, wordt hun bescherming ons ontnomen. U kent misschien mensen die om de een of andere reden van hun ouders zijn weggegaan: u hebt ongetwijfeld ondervonden dat het moeilijk is om met het “gewicht” van deze afwezigheid te leven.

Lees ook eens:   U heeft 19 seconden om te plassen

De les van dit alles is dat je moet beseffen dat je ouders op een of andere dag zullen verdwijnen en dat het daarom essentieel is om van hen te genieten terwijl ze er nog zijn.

Door: Jad Therapeute

tears AnGel-WinGs.nl

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close

Een Adblocker gedecteerd

AngelWings.nl wordt mede mogelijk gemaakt door advertenties ♥Support ons door je ad blocker uit te schakelen♥