web analytics
11:11 Dubbele getallen
Gezondheid & Uiterlijk

Deskundigen benoemen risicofactoren voor het ontwikkelen van de veteranenziekte

In Polen zijn gevallen van legionellose gemeld, een gevaarlijke infectieziekte veroorzaakt door de legionellabacterie, die al het leven heeft geëist van 18 mensen, en nog eens 157 mensen werden in verschillende mate in het ziekenhuis opgenomen .

Deze gevaarlijke legionellabacteriën leven meestal onschadelijk in de bodem en in natuurlijke waterlichamen. Ze worden echter een serieus probleem als ze in waterbronnen terechtkomen waar de temperatuur boven de 30-40°C komt. Bronnen zoals bubbelbaden en luchtbevochtigers kunnen broedplaatsen voor deze bacteriën vormen. De belangrijkste wijze van overdracht is het inademen van dampen of contact met verontreinigd water . Overdracht van persoon tot persoon wordt onwaarschijnlijk geacht.

Bepaalde risicofactoren, waaronder
-roken,
-alcoholgebruik,
-chronische longziekte,
-diabetes,
-een verzwakt immuunsysteem,
-het nemen van specifieke medicijnen en
-ouder zijn dan 50 jaar, verhogen echter de kans op en de ernst van de ziekte aanzienlijk
 .

Symptomen van de veteranenziekte zijn onder meer een verhoogde lichaamstemperatuur, die vaak 39 graden Celsius of hoger bereikt, gepaard gaande met koude rillingen, hoofdpijn, zwakte, hoest waarbij etterig sputum ontstaat, verlies van eetlust, diarree, misselijkheid, braken en verlies van coördinatie. De toestand van de patiënt kan geleidelijk verslechteren, wat in sommige gevallen kan leiden tot longontsteking en ademhalingsfalen.

De veteranenziekte is een ernstige en potentieel dodelijke ziekte, met complicaties zoals acuut ademhalingsfalen, uitdroging, hart- en nierbeschadiging, sepsis, meervoudig orgaanfalen en zelfs coma. Het sterftecijfer voor deze ziekte varieert van 7 tot 8%, waarbij een hoger risico wordt gezien bij oudere volwassenen en mensen met onderliggende gezondheidsproblemen.

De exacte oorsprong van de infectie in Polen blijft onduidelijk, hoewel vermoed wordt dat deze verband houdt met de lokale watervoorziening. Het Russische agentschap Rospotrebnadzor heeft verzekerd dat de risico’s voor Rusland minimaal zijn en dat er strenge grenscontroles zijn ingevoerd om de toegang vanuit regio’s met epidemiologische problemen te controleren, meldt zr.media .

Lees ook:   Tarwe is bewerkt, o.a. overgewicht, depressie, etc. gerelateerd aan

Bron

 

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close

Een Adblocker gedecteerd

AngelWings.nl wordt mede mogelijk gemaakt door advertenties. Support ons door je ad blocker uit te schakelen. Dan kun je ook de plaatjes e.d weer zien