web analytics
11:11 Dubbele getallen
Gezondheid & UiterlijkWetenschap & Ontwikkeling

Genetische manipulatie: genetische veranderingen ten koste van de gezondheid?

De zogenaamde genenschaar – CRISPR/Cas – wordt sinds 2012 gebruikt in genetisch manipulatieonderzoek. Hierdoor konden in 2015 voor het eerst genetische defecten in menselijke embryo’s worden gecorrigeerd. Tegelijkertijd werden echter structurele veranderingen waargenomen in het DNA van levende wezens die werden doorgegeven. Is dit een stap in de voortgang van het onderzoek of een nachtmerrie voor de menselijke geschiedenis?

Sinds 2012 wordt in de genetische manipulatie een nieuwe methode gebruikt, de CRISPR/Cas-genenschaar. Met deze technologie kan het genetisch materiaal van levende wezens worden gewijzigd. In 2015 corrigeerden onderzoekers voor het eerst een genetisch defect in menselijke embryo’s. Uit een onderzoek van de Universiteit van Uppsala blijkt dat deze op het eerste gezicht veelbelovende methode niet ongevaarlijk is. Het wetenschappelijke team daar ontdekte dat CRISPR/Cas grote structurele veranderingen in het DNA van zebravissen kan veroorzaken. Met deze methode kan het genoom, oftewel het genetische materiaal, worden ‘opengesneden’ en kunnen DNA-coupes worden ingebracht of verwijderd. Maar de genenschaar kan ook op ongewenste plaatsen in het genoom snijden. Bij de zebravis zijn ook ongewenste veranderingen doorgegeven aan het nageslacht. De laatste studie bevestigt dus eerdere rapporten die onbedoelde effecten van dit genetische manipulatieproces aantonen. Deze “wetenschappelijke vooruitgang” zou de sluizen openen voor genetische “verbetering” van de mens en zou dus onvoorspelbare, destructieve effecten kunnen hebben op de mensheid, maar ook op andere levende wezens en het milieu. Willen we dat?

Lees ook eens:  Nieuwe tanden laten groeien, nog even en dan is het mogelijk!

Bronnen/Links: CRISPR/Cas Technologie: https://www.gentechfrei.ch/de/gentechfreimagazin/2021
(Nr. 117, p.12) https://ueaeprints.uea.ac.uk/id/eprint/65894/
https://www.testbiotech.org/aktuelles/unwanted-changes-through-crisprcas-show-new-risks
https://www.biorxiv.org/content/10.1101/2021.10.05.463186v1

Bron

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button

Een Adblocker gedecteerd

AngelWings.nl wordt mede mogelijk gemaakt door advertenties ♥Support ons door je ad blocker uit te schakelen♥