web analytics

Steroïden kunnen je misschien sterker maken, maar ze verouderen het menselijk brein voortijdig met jaren

3bd7dd5de72410f38e2f5dd6fb58272c AnGel-WinGs.nlLangdurig gebruik van steroïden om spiermassa op te bouwen veroudert ook de hersenen voortijdig, zeggen wetenschappers, waardoor degenen die de verboden atletische middelen gebruiken, vatbaarder worden voor de ziekte van Alzheimer, dementie en de ziekte van Parkinson.

In de studie van onderzoekers van het Oslo University Hospital in Noorwegen werd gekeken naar MRI-beelden van twee groepen gewichtheffers. De ene groep had anabole androgene steroïden (AAS) – een synthetische versie van testosteron – gebruikt om spiermassa op te bouwen en hun vermogen tot powerlifting te vergroten. De tweede groep had de verboden middelen nog nooit gebruikt.

Deze MRI’s werden ook vergeleken met hersenbeelden van nog eens 2000 personen – en de verschillen tussen de twee gewichtheffersgroepen waren verrassend.

“Deze belangrijke studie toont in een grote steekproef aan dat gebruik wordt geassocieerd met afwijkende hersenveroudering, met een mogelijke impact op de kwaliteit van leven op oudere leeftijd”, zei hoofdauteur Dr. Astrid Bjornebekk van het Universitair Ziekenhuis van Oslo, eraan toevoegend dat de bevindingen dienen als een waarschuwing voor “jonge mannen die zich afvragen of ze anabole steroïden moeten gebruiken.”

De onderzoekers bepaalden de voorspelde hersenleeftijd van elk van hun deelnemers en bepaalden vervolgens de “hersenleeftijdskloof” – het verschil tussen de werkelijke chronologische leeftijd van elke deelnemer en hun voorspelde hersenleeftijd. Vergevorderde hersenleeftijd wordt geassocieerd met verminderde cognitieve prestaties en een verhoogd risico op neurodegeneratieve ziekten zoals dementie.

De studie, die donderdag werd gepubliceerd in Biological Psychiatry: Cognitive Neuroscience and Neuroimaging, rekruteerde deelnemers via webpagina’s en forums die zich richtten op mensen die deelnemen aan zwaargewichttraining, bodybuilding en online forums die rechtstreeks het gebruik van steroïden aanpakken.

Lees ook:   Lekker op vakantie naar Afrika voor zga niets!? Het kan.

 

“De resultaten van dit hersenbeeldvormingsonderzoek zouden een bron van zorg moeten zijn voor atleten die anabole steroïden gebruiken voor prestatieverbetering en suggereren dat de nadelige effecten op gedrag en cognitie waarvan eerder is aangetoond dat ze verband houden met langdurig gebruik, het resultaat zijn van effecten op de hersenen in de vorm van versnelde hersenveroudering”, zegt Cameron Carter, redacteur van het tijdschrift Biological Psychiatry.

Omdat anabole steroïden pas zo’n 35 jaar in het publieke domein zijn, is er weinig onderzoek gedaan naar hun langetermijneffecten. Eerdere studies hebben echter aangetoond dat AAS-gebruikers slechter presteerden op cognitieve tests dan niet-gebruikers.

Anabole steroïden zijn alleen op recept verkrijgbare medicijnen. Ze hebben een beperkt medisch gebruik, hebben ernstige bijwerkingen en kunnen verslaving veroorzaken – en moeten niet worden verward met corticosteroïden, een ander type medicijn dat vaak wordt voorgeschreven voor verschillende aandoeningen.

https://www.rt.com/

Gerelateerde artikelen

Back to top button