web analytics
11:11 Dubbele getallen
Gezondheid & UiterlijkRH Negatief - Anunnaki - Elohim - Geloof

Ondersteunt de wetenschap het bloedgroepdieet?

In de 17e eeuw gonsde de Europese medische wereld van de mogelijkheid dat bloed van het ene organisme naar het andere kon worden getransfundeerd…

De Britten hadden enkele transfusies van hond tot hond gedaan, en hun aartsrivalen, de Fransen, besloten de lat hoger te leggen door lammerenbloed in mensen te transfuseren. De hofarts van koning Lodewijk XIV, een ambitieuze experimentator genaamd Jean-Baptiste Denis, probeerde in 1668 een beruchte Parijse “gek” te genezen door hem seriële transfusies te geven. Toen de tweede procedure fataal bleek te zijn, waarbij de proefpersoon een hevige aanval  kreeg en de volgende dag stierf, werd Denis gearresteerd. Na een proef en onderzoek werd de praktijk van transfusie – zelfs van mens op mens – verboden, en het bleef de volgende 150 jaar een zeldzame gebeurtenis.

Hoewel de redenen voor de dood van de man pas aan het einde van de 19e eeuw werden begrepen, is het vrij duidelijk dat het probleem een ​​zogenaamde hemolytische transfusiereactie was. Dat wil zeggen, het immuunsysteem van de man verwierp het toegediende bloed en doodde de rode bloedcellen alsof het gevaarlijke vreemde indringers waren. In 1901 ontdekte bioloog Karl Landsteiner verschillende soorten antistoffen in menselijk bloed, die aanleiding gaven tot verschillende bloedgroepen. Hij noemde deze typen A, B en O (en een vierde, AB, werd een jaar later geïdentificeerd).

Deze ontdekking heeft veel levens gered en maakt veilige bloedtransfusies mogelijk voor mensen in een  groot aantal verschillende  moeilijke omstandigheden: ernstige verwondingen, operaties, sommige kankerbehandelingen, risicovolle bevallingen en bloedaandoeningen.

Het heeft ook geleid tot een beweging die beweert dat je bloedgroep een sleutelfactor is bij het bepalen van wat voor soort dieet je moet eten, hoe je moet bewegen en zelfs welke basispersoonlijkheid je zult vertonen.

Het bloedgroepdieet bestaat al sinds de jaren tachtig. De kernthese is dat je een duidelijk dieet, levensstijl en zelfs persoonlijkheidsadvies nodig hebt om je beste gezondheid en leven te bereiken – op basis van je bloedgroep. Deze manier van eten heeft  miljoenen  mensen aangetrokken die hun dieet willen optimaliseren, afvallen en hun algehele welzijn willen verbeteren. Maar heeft je bloedgroep echt iets te maken met aangepaste voedingsaanbevelingen, of is dit gewoon een rage dieet? Is er een wetenschappelijke basis om te eten voor je bloedgroep? Of is het bloedgroepdieet even onbewezen als (hoewel veel minder gevaarlijk dan) het proberen om krankzinnigheid te genezen met lammerenbloed?

Wat is het bloedgroepdieet?

Het bloedgroepdieet is in de jaren tachtig ontwikkeld door Dr. James D’Adamo, een natuurgeneeskundige, en vervolgens gepopulariseerd door zijn zoon en collega-natuurgeneesheer, Dr. Peter J. D’Adamo. Het blijft vandaag de dag de aandacht trekken, hoewel zijn populariteit het afgelopen decennium is afgenomen.

Op basis van uw bloedgroep – A, B, AB of O – biedt het programma richtlijnen voor de beste soorten voedsel om te eten, welke voedingsmiddelen u moet vermijden, tips voor stressbeheersing en de meest gunstige soorten lichaamsbeweging voor u. Met andere woorden, de optimale manier van eten voor iemand met type A-bloed is zogenaamd anders dan iemand met een andere bloedgroep, aldus D’Adamo.

Het bloedgroepdieet werd razend populair nadat Dr. Peter D’Adamo zijn boek  Eat Right 4 Your Type  in 1996 publiceerde. Er zijn nu meerdere boeken in de publicatie, zoals gepersonaliseerde kookboeken en voedsel- en supplementenlijsten. Maar zijn originele boek blijft een bestseller, met meer dan 7 miljoen verkochte exemplaren. En naast boeken bouwde Dr. D’Adamo zijn versie van het Bloedgroepdieet uit tot een  grote zakelijke onderneming , met de verkoop van een lange lijst van merkvoedingssupplementen, thee, voedingsprogramma’s en zelfs een huidverzorgingslijn.

Bloedgroepen en hun dieet- en levensstijlclaims

The Blood Type Diet beweert dat door het volgen van uw op maat gemaakte programma-aanbevelingen, u kunt leren hoe u het beste met stress kunt omgaan, gewicht kunt beheersen, ziekten kunt voorkomen en beter kunt eten – allemaal afhankelijk van uw bloedgroep. Als je denkt dat dat een behoorlijk grote claim is, ben ik het met je eens. Laten we dat van dichterbij bekijken.

Hieronder vindt u de basisprincipes van wat het programma zegt hoe en wat  u moet eten , hoe u moet sporten en welke andere levensstijlkenmerken u moet aannemen, afhankelijk van welke van de vier bloedgroepen u heeft.

Houd er rekening mee dat hoewel het programma specifieke voedingsmiddelen aanbeveelt om te eten en te vermijden voor elke bloedgroep, er niet veel uitleg achter zit. Er zijn ook geen studies geciteerd voor veel van de levensstijl- en voedingsclaims die het programma maakt.

Lees ook:   Zonnebrillen en spiegelende glazen

Noot van de redactie:  de onderstaande details zijn alleen bedoeld om te verduidelijken wat het bloedgroepdieet aan zijn gebruikers aanbeveelt, in plaats van wat gezondheidswerkers aanbevelen of wat wij bij Food Revolution Network pleiten.

Bloedgroepen: een samenvatting

Type A:  Degenen met  type A-bloed hebben, volgens D’Adamo, een extra gevoelig immuunsysteem en moeten stress-triggers vermijden en een overwegend vegetarisch dieet volgen om “te genieten van de aangeboren vaste, creatieve toestand” die kenmerkend is voor  type A.

Type B:  Volgens D’Adamo zijn mensen met bloedgroep B van nature flexibel en open. Ze hebben een sterk immuunsysteem en een “uitgebalanceerd” zenuwstelsel en zullen baat hebben bij een mix van meditatieve activiteiten en intensievere lichaamsbeweging. Type B’s krijgen een zeer vleesrijk, omnivoor dieet voorgeschreven dat sommige granen en kip uitsluit.

Type AB:  Bloedgroep AB’s wordt verteld om hun zeer gevoelige spijsverteringskanaal aan te pakken via een gemengd dieet: tofu, zeevruchten, groenten en kelp zijn in, terwijl no-no’s kip, maïs, bruine bonen en boekweit zijn. Ze moeten ook hun zenuwstelsel kalm houden door lichamelijke activiteit en matige lichaamsbeweging te centreren.

Type O: Bloedgroep  O heeft volgens het programma   een sterk spijsverteringskanaal en een sterk immuunsysteem. Aan de andere kant kunnen ze overdreven reageren op nieuwe omstandigheden met woede en manische episodes. Ze worden verondersteld een eiwitrijk dieet te volgen en de meeste granen, peulvruchten en zuivelproducten te vermijden (waarbij rood vlees het hoofdbestanddeel is), zodat ze de ‘sterke, zelfredzame leider’ kunnen zijn die hun bloedgroep voorspelt.

Wat het bloedgroepdieet goed doet?

Voordat we ingaan op de problemen met het bloedgroepdieet, en inderdaad, er zijn enkele grote, laten we enkele van de positieve punten erkennen.

Sommige bloedgroepdiëten beperken dierlijke producten

Ten eerste worden sommige bloedgroepen aangemoedigd om de consumptie van dierlijke producten te beperken en ‘gezonder’ te eten. In feite probeerde Dr. James D’Adamo oorspronkelijk al zijn patiënten een vetarm, vegetarisch dieet voor te schrijven. Maar toen ze het niet allemaal consequent goed deden op dat dieet, theoretiseerde hij dat individuele bloedgroepen er iets mee te maken zouden kunnen hebben. Dus de oorsprong van het dieet kwam van het voorrang geven van plantaardig voedsel boven dierlijk voedsel voor een optimale gezondheid.

Hoewel een plantaardig dieet niet meer op de voorgrond staat van dit programma, is het bloedgroep A-dieet nog steeds voornamelijk vegetarisch, met toevoegingen van kalkoen en zeevruchten.

Dr. D’Adamo raadt ook aan om  biologisch geteeld voedsel te eten , wat een goede manier kan zijn om de blootstelling aan pesticiden te verminderen en bij te dragen aan een gezondere en ethischere wereld.

Het bloedgroepdieet stimuleert aanpassingen van levensstijl

Gelukkig erkent het Bloedgroepdieet dat voeding en levensstijl een impact hebben op gezondheid en ziekteontwikkeling. Uiteindelijk richt het zich op voedings- en leefstijlfactoren om de gezondheid te verbeteren en ziekten te voorkomen. En het moedigt mensen aan om over deze dingen na te denken als onderling verbonden, ook al is de keuze om de bloedgroep te bepalen als de beslissende factor in hoe en waarom je je dieet en levensstijl moet veranderen, zoals we zullen zien, niet gebaseerd op enig geloofwaardig bewijs.

Het integreren van levensstijl is een belangrijke benadering bij dieetprogramma’s, aangezien  wereldwijd onderzoek  aantoont dat “de combinatie van vier sleutelfactoren – een gezond gewicht behouden, regelmatig sporten, een gezond dieet volgen en niet roken – geassocieerd lijken te zijn met zoveel als een 80% vermindering van het risico op het ontwikkelen van de meest voorkomende en dodelijke chronische ziekten.”

Bloedgroepdiëten zijn een vorm van gepersonaliseerde voeding

Ten slotte is het programma een positief voorbeeld van het feit dat een one-size-fits-all benadering van voeding gewoon niet werkt. In plaats daarvan is het een soort  gepersonaliseerde voeding , die op zijn minst probeert rekening te houden met de genetische, fenotypische, medische en voedingsfactoren van een persoon om de beste begeleiding te bepalen.

De behoefte aan gepersonaliseerde voeding is onderzocht door onderzoek. In een  gerandomiseerde gecontroleerde studie uit 2015,  gepubliceerd in het tijdschrift  Cell , volgden onderzoekers bijvoorbeeld de bloedglucosetrends van 800 mensen gedurende een week, waarbij ze de respons op 46.898 maaltijden meten. Ze vonden een hoge variabiliteit in de glucoserespons op identieke maaltijden, wat suggereert dat universele voedingsaanbevelingen mogelijk niet iedereen ten goede komen.

Lees ook:   50 locaties kinderopvang weigert kinderen zonder vaccinaties!

Er is zeker een precedent voor gepersonaliseerde voeding. Maar de beste aanpak heeft waarschijnlijk meer te maken met meerdere factoren, zoals bloedmarkers, voedingsgewoonten, lichaamsmetingen, fysieke activiteit en darmflora, dan met bloedgroep op zich.

Ook andere factoren, zoals leeftijd en levensfase, zijn van invloed op iemands voedingsbehoefte. Een perfect voorbeeld hiervan zijn de verschillen in aanbevolen voedingsbehoeften tussen kinderen, tieners, volwassenen, zwangere en zogende vrouwen en senioren.

Problemen met het bloedgroepdieet

Ondanks de dingen die het bloedgroepdieet goed doet, zijn er een aantal serieuze problemen verbonden aan deze manier van eten.

Een focus op genetica

Of je nu een A, B, AB of O bent, genetica bepaalt je bloedgroep. Maar onderzoek suggereert dat genen  slechts een stukje  van de puzzel zijn als het gaat om je gezondheid en zelden je lot zelf bepalen.

Je genetica houdt immers geen rekening met gedrag, omgevingsinvloeden of zelfs huidige gezondheidsproblemen waarmee rekening moet worden gehouden bij het bekijken van keuzes voor voeding, lichaamsbeweging en levensstijl. Je hebt geen gen om te gaan wandelen, of een salade te bestellen in plaats van een cheeseburger, of dat je in een  voedselwoestijn leeft .

Bovendien, hoewel specifieke genetische varianten  van invloed kunnen zijn op  hoe u op bepaalde voedingsmiddelen en voedingsstoffen reageert, werkt de dynamiek ook omgekeerd: het voedsel dat u eet, kan de manier waarop uw genen tot expressie worden gebracht veranderen. Een persoon die genetisch vatbaar is voor diabetes type 2 kan de ziekte vaak vermijden door een vezelrijk, plantaardig dieet te volgen dat voornamelijk uit onbewerkte voedingsmiddelen bestaat. Maar een andere persoon zonder die genen kan een galopperend geval van diabetes type 2 ontwikkelen door het standaard Amerikaanse dieet (SAD) te eten.

Glans over gezondheidseffecten van dierlijke producten

 

Bloedgroepdiëten benadrukken supplementen

Het Bloedgroepdieet promoot zwaar zijn eigen lijn van supplementen voor elke bloedgroep en voor specifieke gezondheidsdoelen, zoals gewichtsverlies, immuniteit, meer energie of stressbeheersing.

Ze hebben ook een  programma voor het adviseren van supplementen dat is  ontworpen om “uw kwaliteit van leven en welzijn te verbeteren”, maar het kijkt alleen naar factoren zoals uw leeftijd, geslacht, bloedgroep en waargenomen verbeterpunten, en het ontbreekt aan input van een daadwerkelijke gezondheidszorg. adviseur.

Hoewel er zeker scenario’s zijn waarin  supplementen nuttig  of zelfs noodzakelijk zijn, zou je over het algemeen de meeste van je voedingsstoffen uit voedsel moeten halen, vooral hele voedingsmiddelen, zonder afhankelijk te zijn van supplementen.

Adviseert tegen lectines

Het Bloedgroepdieet raadt  de consumptie van  lectines af, een soort eiwit dat voorkomt in bepaalde planten, waaronder peulvruchten, tomaten, aardappelen, soja, gerst, aubergine, tarwe, rijst en fruit. Dankzij de populariteit van het anti-lectinedieet in het boek  The Plant Paradox  uit 2017 van Dr. Steven Gundry, zijn veel mensen er nu van overtuigd dat het eten van lectines hun darmmicrobioom en algehele gezondheid schaadt.

Het bloedgroepdieet gaat nog verder en beweert dat lectines zich specifiek op verschillende bloedgroepen kunnen richten en dat het eten van de “verkeerde” soorten kan leiden tot agglutinatie – of samenklontering – van rode bloedcellen, waardoor gifstoffen in het bloed vrijkomen. Onderzoek toont echter  aan  dat het merendeel van dit voorval niet bloedgroepspecifiek is.

Er zijn aanwijzingen dat bepaalde planten bloedgroepantigenen kunnen hebben. Maar de meeste tests werden gedaan op zaadextracten, niet op de plant zelf, en deze theorie is niet getest met de impact van deze lectines op echte mensen, alleen  op bloedcellen . Ook worden de meeste voedingsmiddelen die vermeden moeten worden, zoals bonen en linzen, meestal goed gekookt gegeten (wat  de lectine-activiteit aanzienlijk vermindert ), terwijl de onderzoeken zijn gedaan op rauwe bonen. Dit lijkt een beetje op beweren dat bonen slecht zijn omdat je je tanden kunt breken als je ze rauw eet.

Over het algemeen is de bezorgdheid over lectines overdreven, en de meeste mensen kunnen ze veilig eten. Onthoud gewoon – en je hoorde het hier als eerste – om je rode bonen te koken voordat je gaat kauwen.

Het grootste probleem met het vermijden van voedsel dat lectine bevat, is dat het enkele van de gezondste dingen zijn die je kunt eten: ze zitten vol vezels, vitamines, mineralen en ziektebestrijdende plantenstoffen. Als u ze vermijdt, zoals wordt aanbevolen bij het bloedgroepdieet, loopt u mogelijk het risico een tekort aan voedingsstoffen te ontwikkelen.

Lees ook:   Fitness

Het bloedgroepdieet mist wetenschappelijk bewijs

Een van de grootste rode vlaggen voor mij is dat ondanks dat het al 40 jaar bestaat, het bloedgroepdieet volledig geen robuust wetenschappelijk bewijs voor zijn beweringen heeft. In feite roept een groeiend aantal bewijzen die beweringen ernstig op. Een belangrijke  systematische review  evalueerde de bewering dat het volgen van bloedgroepdiëten gezondheidsvoordelen biedt. Het concludeerde dat er momenteel geen bewijs bestaat om   vermeende gezondheidsvoordelen in verband met bloedgroepdiëten te valideren.

Een andere studie  probeerde specifiek “… om de associatie tussen bloedgroepdiëten en biomarkers van cardiometabolische gezondheid te bepalen en of het ABO-genotype van een persoon eventuele associaties wijzigt.” De auteurs ontdekten dat het volgen van bepaalde bloedgroepdiëten – maar niet alle – cardiometabole risicofactoren verminderde. Deze associaties waren echter onafhankelijk van de bloedgroep van een persoon, dus de bevindingen ondersteunen de hypothese van het bloedgroepdieet niet.

Aan de andere kant is keer op keer aangetoond dat een dieet dat voornamelijk is gebaseerd op volledig plantaardig voedsel het risico op chronische ziekten vermindert en zelfs aandoeningen zoals hartaandoeningen en diabetes type 2 bij een groot aantal mensen omkeert. En dit geldt ongeacht de bloedgroep.

Afbeelding van verhaalpin

In een gerandomiseerde klinische studie van 16 weken   die in 2021 werd gepubliceerd, werd bijvoorbeeld gekeken naar de voordelen van een plantaardig dieet in vergelijking met een controledieet (omnivoor). Het omvatte ook een secundaire analyse om te zien of de bloedgroep enig effect had op de resultaten, aangezien, volgens Dr. D’Adamo, alleen type A wordt verondersteld te gedijen op een overwegend plantaardig dieet. De onderzoekers ontdekten dat de bloedgroep geen verschil maakte in de uitkomst van de patiënt. Ze ontdekten ook dat alle bloedgroepen een verbeterd gewichtsverlies ervoeren en dat volwassenen met overgewicht verbeteringen in de cardiometabolische gezondheid ervoeren – alleen door de verandering van het dieet.

In tegenstelling tot het bloedgroepdieet, is er bewijs – eigenlijk een overweldigende hoeveelheid – dat suggereert dat een plantaardig dieet  gunstig voor je is, ongeacht je bloedgroep.

Dat gezegd hebbende, er zijn aanwijzingen dat de bloedgroep een invloed kan hebben op de ontwikkeling van sommige hart- en vaatziekten. Zo bleek uit een  onderzoek uit 2020  dat mensen met bloedgroep A en B een groter risico hadden op een embolie door een bloedstolsel dan mensen met type O, terwijl ze tegelijkertijd minder last hadden van hypertensie. Maar onthoud dat bloedgroep slechts één van de vele andere factoren is, waaronder genen, voeding, omgeving en levensstijl. En alleen omdat uw bloedgroep uw risico op een bloedstolsel of hypertensie kan verhogen, betekent dat niet dat u niet profiteert van dezelfde gezonde voedings- en levensstijlkeuzes als mensen van alle andere bloedgroepen.

In plaats van robuuste, door vakgenoten beoordeelde wetenschappelijke gegevens, wordt het succes van het bloedgroepdieet voornamelijk aangetoond door de getuigenissen van lijners op de website van het programma en de sociale-mediaplatforms. Als het erop aankomt, kunnen de gerapporteerde voordelen die mensen ervaren van het programma, zoals gewichtsverlies of meer energie, eenvoudigweg zijn van de overstap naar het eten van meer volledig voedsel, meer bewegen en stressbeheersing – die allemaal deel uitmaken van de protocol – in plaats van alleen “goed eten voor uw type”.

Het oordeel over diëten op basis van bloedgroep

Hoewel flitsend en intrigerend, wordt het bloedgroepdieet niet ondersteund door zinvolle wetenschappelijke gegevens. Er zijn momenteel geen onderzoeken die aantonen dat het bloedgroepdieet, of eten voor uw bloedgroep, gunstig is voor de gezondheid op de lange termijn. Aspecten van het protocol kunnen nuttig zijn, zoals meer volledig biologisch voedsel eten, meer bewegen en stressbeheersing oefenen.

Maar het beperken van voedsel vanwege lectines of andere vermeende bedreigingen vanwege bloedgroep, of het eten van een overvloed aan dierlijke producten, kan in feite bijdragen aan voedingstekorten of de ontwikkeling van ziekten. Duizenden onderzoeken tonen ons aan dat de overgrote meerderheid van de mensen, van alle bloedgroepen, beter af is met het kiezen van een plantaardig dieet op basis van hele voedingsmiddelen – een dieet dat vol zit met een verscheidenheid aan volle granen, groenten, fruit, noten, zaden en peulvruchten en met minimale of geen dierlijke producten. De beste reden om uw bloedgroep te kennen, blijft voor het nemen van medische beslissingen zoals transfusies, niet voor dieetbeslissingen.

Bron

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close

Een Adblocker gedecteerd

AngelWings.nl wordt mede mogelijk gemaakt door advertenties ♥Support ons door je ad blocker uit te schakelen♥