15 april 2021

 

Genitale hygiëne

Genitale hygiëne

Genitale hygiëne (Griekse hygieinos – gezondheid brengen, genezing), onderdeel van persoonlijke hygiëne, inclusief hygiënevoorschriften, waarvan de implementatie helpt de menselijke gezondheid te behouden en te versterken, zorgt voor de normale werking van de geslachtsorganen en voor de preventie van hun ziekten. Het heeft kenmerken afhankelijk van de leeftijd, het geslacht en de fysiologische toestand van het lichaam.

De hygiëne van de geslachtsorganen van een vrouw houdt rekening met de ontwikkelingskenmerken in verschillende perioden van haar leven. Het slijmvlies van de geslachtsdelen van het meisje is zacht, gemakkelijk kwetsbaar en weinig resistent tegen infecties, waardoor het nodig is om hun hoge zuiverheid te behouden. Bij gebrek aan goede zorg kan vulvitis ontstaan . Na elke plasbeurt en ontlasting, maar ook ’s morgens en altijd voor het slapengaan, moeten de geslachtsdelen met warm water worden gewassen. Gebruik voor het wassen geen sterk alkalische zeepvariëteiten (huishoudelijk) en sterke desinfecterende oplossingen (frisdrank, kaliumpermanganaat), wat leidt tot vernietiging van de beschermende waterlipide-slijmzoutlaag. Was met een schone hand, gaas of watten in de richting van het schaambeen naar de anus.

Georganiseerde kindergroepen moeten individuele gedesinfecteerde en gemarkeerde potten hebben: wassen moet gebeuren met individuele tampons. Na het wassen moet de huid van het meisje worden gedroogd door een schone luier aan te brengen (zonder te wrijven, maar alleen met kletsende bewegingen). U kunt geen gewone handdoeken en luiers gebruiken om te drogen, en kinderen mee naar het bad nemen. Bij de minste tekenen van irritatie van de huid van de geslachtsorganen worden hygiënische baden gemaakt met afkooksels van kamille (string) of een zwakgekookte oplossing van kaliumpermanganaat. Na zorgvuldig maar grondig drogen worden de geïrriteerde plekken gesmeerd met gesteriliseerde zonnebloemolie, enz.

Kinderen van jongs af aan zijn gewend aan het regelmatig legen van de blaas en darmen, omdat de vertraging in de natuurlijke toediening (bijvoorbeeld de vertraging bij het plassen ) leidt tot overloop van het rectum en de blaas, wat de functie van de bekkenorganen negatief beïnvloedt, en bij meisjes een normale schending kan veroorzaken positie van de baarmoeder . Kinderen van 5-6 jaar moeten leren hoe ze de geslachtsdelen zelf kunnen verzorgen. Er moet voor worden gezorgd dat het seksuele gevoel niet vroegtijdig wordt gewekt, wat kan optreden bij onvoldoende hygiënische zorg (resten van uitwerpselen en urinekan jeuk en irritatie van de geslachtsorganen veroorzaken). Kinderen moeten comfortabele kleding dragen die de bewegingen niet belemmert en niet goed aansluit op de geslachtsdelen van natuurlijke stoffen. Lafaards moeten dagelijks worden vervangen, vooral voor meisjes. Vaginale afscheiding, die ook bij jonge meisjes voorkomt, komt met urine op het slipje en verhardt, wat leidt tot irritatie van de huid en het slijmvlies van de vulva . Bacteriën die vulvovaginitis kunnen veroorzaken, kunnen zich in deze afscheidingen vermenigvuldigen . Raadpleeg een gynaecoloog bij abnormale afscheiding of andere tekenen van ontsteking (zie Gynaecologie ).

In de puberteit, tegen de puberteit, moet het meisje alle noodzakelijke regels voor genitale hygiëne onder de knie hebben (zie puberteit ). Ze moet van tevoren worden voorbereid op het verschijnen van de menarche . Het gebrek aan psychologische paraatheid bij prikkelbare meisjes kan de oorzaak zijn van psychologisch trauma en psychogene stoornissen van de menstruatiecyclus . Tijdens de menstruatie zijn de geslachtsorganen zeer vatbaar voor infectie vanwege een zekere afname van de afweer van het lichaam en de aanwezigheid van een wondoppervlak in de baarmoeder. Zelfs bij normale menstruatie zijn springen en zware fysieke inspanning, evenals fietsen en zwemmen niet toegestaan.

Het is beter om onder de douche te wassen, een bad te nemen en het badhuis te bezoeken; minstens twee keer per dag moeten de geslachtsorganen worden gewassen met warm water en zeep (niet direct in het bassin wassen). Om menstruatiebloed te verzamelen, wordt aangeraden maandverband van verband en watten te gebruiken (u kunt servetten gebruiken van oud, zacht katoen, eerder gekookt en gestreken). Pakkingen moeten worden vervangen omdat ze verzadigd zijn met bloed, om uitdroging te voorkomen, waardoor verwondingen aan de perineale huid worden voorkomen . Met irritatie van het slijmvlies van de geslachtsorganen, is het nuttig om zwakke infusies van kamille, touw, thee te wassen tijdens het wassen. Het wordt aanbevolen om een ​​kalender van de menstruatiecyclus bij te houden, waarin de periodes van het verschijnen van de menstruatie, hun duur worden geregistreerd.

Na het einde van de menstruatie moet het meisje of de vrouw de regels volgen voor de verzorging van de geslachtsorganen. De plooien tussen de kleine schaamlippen en de kleine schaamlippen , de huidplooi die de clitoris bedekt , de vestibule van de vagina zijn allemaal plaatsen waar de resten van urine en seksuele geheimen zich nestelen, die bij ontbinding een scherpe, onaangename geur, daaropvolgende irritatie en soms ontsteking kunnen veroorzaken. Daarom worden de geslachtsdelen minstens 2 keer per dag gewassen met warm water en zeep, na het wassen van hun handen. Eerst worden de uitwendige geslachtsorganen gewassen, vervolgens de huid van de dijen en, last but not least, het gebied van de anus (in het bekken zitten tijdens het wassen is onaanvaardbaar). Linnengoed wordt dagelijks verschoond. Vaginale douchen het wordt niet aanbevolen, vooral tijdens de menstruatie, omdat de vagina zijn eigen chemische micro-omgeving heeft, die de inwendige geslachtsorganen beschermt tegen de effecten van micro-organismen. Vaginale douches mogen alleen worden uitgevoerd op advies van een arts.

Lees ook:   Ebola het verhaal

Hygiëne van de geslachtsorganen van een vrouw tijdens de menopauze wordt geassocieerd met veranderingen in de functie van het zenuwstelsel, hormonale onbalans, metabolische processen, veranderingen in de anatomie en fysiologie van de geslachtsorganen. Bij de meeste vrouwen veroorzaakt het begin van de menopauze geen onaangename gewaarwordingen en pathologische verschijnselen, en daarom volstaat het om het lichaam en de geslachtsdelen schoon te houden. Bij het wassen wordt het niet aanbevolen om buitensporig te worden meegesleept met desinfecterende oplossingen van frisdrank, kaliumpermanganaat, omdat dit leidt tot uitdroging van de huid en een afname van de weerstand tegen infectie. Kruidenafkooksels en gesteriliseerde zonnebloemolie hebben de voorkeur voor hygiënische verzorging.

Bij een verhoogde droogheid van het slijmvlies van de geslachtsorganen kan een streptocidale emulsie worden gebruikt (niet meer dan 2 opeenvolgende weken en bij afwezigheid van sulfanilamide-intolerantie), evenals een voedende crème met vitamine A voor een droge, bijzonder gevoelige huid. In verband met hormonale veranderingen in het lichaam kunnen sommige oudere vrouwen jeuk van de uitwendige geslachtsorganen ervaren. Om dit te voorkomen, wordt aanbevolen om alleen katoen of linnen te dragen, oververhitting van het lichaam tijdens de slaap te voorkomen en gekruid voedsel, gerookt vlees en extractieve stoffen uit voedsel uit te sluiten. Als jeuk optreedt, moet u een gynaecoloog raadplegen, die minstens 2 keer per jaar profylactisch noodzakelijk is, omdat op deze leeftijd de kans op verschillende geslachtsorganen toeneemt.

Hygiëne van de geslachtsorganen van mannen bestaat uit het regelmatig wassen van de huid van de geslachtsorganen en het perineum vanaf jonge leeftijd. Hierbij moet worden bedacht dat jongens jonger dan 5 jaar (zo niet het ritueel besnijdenis ) phimosis kan fysiologisch zijn, en dus niet noodzakelijk voor hygiënische maatregelen om het hoofd te onthullen van de penis . In geval van ontsteking van de voorhuid en het verschijnen van etterende afscheiding uit de voorhuidzak, is het noodzakelijk om een ​​uroloog te raadplegen (zie Urologie ). Na 5 jaar verdwijnt de fysiologische phimosis en in de meerderheid van de voorhuid kunt u de eikelpen openen om de opgehoopte smegma weg te spoelenevenals slijm, urinedruppels, die een voedingsbodem zijn voor ziektekiemen. Het wassen wordt dagelijks uitgevoerd met warm water en zeep en wordt grondig gedroogd met inweekbewegingen.

In de adolescentie moet de jongen zelfzorgvaardigheden verwerven voor de geslachtsorganen. De tiener moet worden gewaarschuwd voor het optreden van vervuilingen en daar psychologisch op voorbereid zijn. Na vervuilingen moeten de geslachtsorganen met warm water worden gewassen. Het is belangrijk om hem op deze leeftijd te waarschuwen tegen onbedoeld seksleven en voorzichtig te waarschuwen voor mogelijke schadelijke gevolgen (zie. Geslachtsziekten ). Het schoonhouden van de geslachtsdelen zou de norm moeten zijn voor een jongen en een volwassen man gedurende hun hele leven. Op oudere leeftijd is, naast hygiëne, een bezoek aan een uroloog vereist (minstens 2 keer per jaar) om leeftijdsgebonden veranderingen in de prostaatklier en kanker van de geslachtsorganen uit te sluiten. Wanneer bloed in de urine verschijnt ensperma moet onmiddellijk contact opnemen met een uroloog.

Seksuele hygiëne vereist de implementatie van aanvullende hygiënevoorschriften. Het is raadzaam dat een man en een vrouw voor het vrijen een douche nemen. Zorg ervoor dat u de uitwendige geslachtsorganen voor en na de coïtus wast met warm water en zeep (u moet afzonderlijke handdoeken hebben om af te vegen). Na de eerste geslachtsgemeenschap is het noodzakelijk om binnen 4 – 5 dagen af ​​te zien van geslachtsgemeenschap (zie Seksuele onthouding ) zodat de tranen van het maagdenvlies kunnen genezen, waarbij tijdens deze periode een grondige hygiëne van de geslachtsdelen wordt waargenomen. U moet op de dagen van de menstruatie afzien van geslachtsgemeenschap, omdat de veroorzakers van infectie en verhoogde bloeding de geslachtsorganen kunnen binnendringen; Bovendien kan seksualiteit tijdens de menstruatie bij de man een ontsteking van de urethra ( urethra ) veroorzaken, wat gepaard gaat met stolsels menstruatiebloed die het kanaal binnenkomen. Tijdens de zwangerschap , gedurende de eerste 2 tot 3 maanden, is het seksuele leven beperkt en in de laatste 2 maanden voor de geboorte volledig uitgesloten. Seksueel leven is ook uitgesloten binnen 6 tot 8 weken na de bevalling.

Читайте больше на https://www.medpulse.ru/encyclopedia/140.html

Gerelateerde berichten